logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć DVD, SAT i TV jednym eurozłączem? Konfiguracja audio-wideo

akomor1 30 Sie 2007 19:26 1368 5
REKLAMA
  • #1 4233197
    akomor1
    Poziom 11  
    Mam kino domowe z wyjściem video w jednym chinchu (kompozyt) i wejściem stereo na dwa chinche. Tuner sat ma euro, tv też.

Chiałbym to wszystko razem połączyć tak, że po wejściu w tv w tryb AV pojawiał się obraz z tunera sat i z dvd (w zależności co jest włączone). Dźwięk z tunera chciałbym aby był dostępny zarówno w tv jak i w dvd, natomiast dźwięk z tv (ze zwykłego kanału) był również dostępny w kinie domowym.
    Jak połączyć DVD, SAT i TV jednym eurozłączem? Konfiguracja audio-wideo
    pominąłem masy audio.
    Czy taki układ będzie dobrze działał??
  • REKLAMA
  • #2 4233329
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1003
    A jak będą chodziły oba źródła sygnału to co ?
    Pozdr.J.
  • REKLAMA
  • #3 4233340
    akomor1
    Poziom 11  
    nie wiem.. dobra mniejsza o audio, ale chodzi mi o video, czy może być razem połączone??
  • REKLAMA
  • #4 4233364
    waldekg
    Poziom 28  
    Ocena: 169
    Witam.Czy próbowałeś zastosować rozdzielacz euro?Widziałem je w sklepie dość solidnie wykonane z możliwością przełączania sygnałów.
  • REKLAMA
  • #5 4349837
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 4351486
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1054
    Zdecydowanie łączenie równoległe sygnałów "video" jest nie zalecane z powodu znacznego zmniejszania się kontrastu wraz z każdym dodatkowym urządzeniem. Trzeba koniecznie zastosować przełącznik! Mechaniczny (ręczny) lub elektroniczny. Ręczny jest prosty lecz wymaga każdorazowego ruszenia się z miejsca i podejścia do przełącznika oraz przełączenia go. Można zrobić elektroniczny ale wymaga on dodatkowego zasilacza, który cały czas musi być włączony jak również należyu go wyłączyć po wyłączeniu OTV. Kiedyś (w zamierzchłych czasach) miałem tak zrobiony elektroniczny przełącznik wbudowany do wnętrza "Rubina" 714. Zasilany był z zasilacza OTV a przełączał się pod wpływem detekcji sygnału "video". Przy wyłączonych urządzeniach peryferyjnych (TV-sat i MGTV) OTV odbierał ustawiony ręcznie program TV (bo pilota ten TV nie miał). Jak włączyłem np. satelitę to pojawiający się sygnał "video" sterował tranzystorem a ten przyciągał przekażnik (opóżnienie ok. 0,5 sek.) i przełączał się OTV na A/V odbierając sygnał z tunera satelitarnego
    jednocześnie blokując magnetowid (odłączająca jedna para styków) i ew.
    włączenie magnetowidu nic nie zakłócało. Jeśli chciałem odbierać program z magnetowidu to trzeba było go włączyć a jednocześnie wyłączyć satelitę. Ponowne włączenie satelity już nic nie powodowało bo znów sygnał był rozpięty przez styki przekażnika. Mogłem też sterować pilotem kanały odbieranej TV poprzez magnetowid i jego pilota. Do budowy tego przełącznika użyłem dwóch przekażników z dwoma parami styków przełączających plus jeden styk "NZ". Oczywiście można podobnie zrobić z większą ilością urządzeń peryferyjnych i z przełączaniem fonii stereo wykorzystując do przełączania napięcie sterujące 12V podawane na 8-mej nóżce "euro". Z przełączaniem RGB nie jest już tak łatwo bo potrzeba całą baterię styków przełączających lub stosowanie po kilka przekażników na każde urządzenia.
    Jeśli chodzi o schemat to jest on stosunkowo prosty do opracowania natomiast wykonanie jest o wiele trudniejsze. Pewnym rodzajem sprawdzianu co do możliwości samodzielnego wykonania takiego przełącznika (plątanina kabelków) będzie właśnie samodzielne wykonanie schematu. Jeśli z tym będzie ktoś miał kłopot to raczej nie ma się co porywać na wykonanie takiego przełącznika.
    A swoją drogą to nie rozumię producentów kina domowego, że nie produkują tegoż z wewnętrznym przełącznikiem i kilkoma wejściami (4 - 5) "euro" oczywiście z RGB.
REKLAMA