Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Candy CS2-125 - Pralka zatrzymała się przed wypompowaniem wody i nie działa

blebok24 22 Paź 2012 15:16 4572 8
  • #1 22 Paź 2012 15:16
    blebok24
    Poziom 7  

    Witam, mam problem z pralką jak w temacie.
    Pranie przebiegało bez zarzutu, natomiast gdy przyszło do wypompowania wody to pralka się zatrzymała.
    Pulsuje jedynie regularnie dioda STOP oraz świeci się dioda przy wartości obrotów 1200 - status taki jak po włączeniu programu i gotowości do pracy.
    Po wciśnięciu przycisku START nie ma żadnej reakcji.
    Spuściłem ręcznie wodę i rozebrałem odpływ - przeczyściłem rurkę od bębna do pompki, pompkę odpływową - nie było większych zanieczyszczeń.
    Podłączyłem pompkę na krótko i kręci się, sprawdziłem wszystkie przewody i wyglądają w porządku, moduł starowania nie ma żadnych śladów uszkodzeń, podociskałem wtyczki, ale efekt wciąż ten sam.
    Poczytałem sporo o problemach z Candy na forum i kilka osób twierdziło, że sporo dziwnych problemów w tych modelach może być spowodowanych uszkodzeniem grzałki lub czujnika temperatury.
    Czy mógłbym prosić o wskazówki co mogę jeszcze sprawdzić i ewentualnie jak zlokalizować czujnik temperatury, lub jak sprawdzić grzałkę?

    0 8
  • Pomocny post
    #2 23 Paź 2012 08:17
    Stefciu_B
    Specjalista AGD

    blebok24 napisał:
    Podłączyłem pompkę na krótko i kręci się,

    Mogłeś podłączyć pompkę przewodami zewnętrznymi pod 230V gdy była woda w pralce, wtedy byś zobaczył czy faktycznie jest sprawna.
    Grzałkę i czujnik temperatury zobaczysz jak odkręcisz tylną ścankę pralki. Sprawdzanie miernikiem.

    1
  • #3 23 Paź 2012 18:15
    kruszyna 2
    Poziom 17  

    grzałkę sprawdzisz miernikiem

    0
  • #4 23 Paź 2012 20:13
    blebok24
    Poziom 7  

    Podłączyłem pompkę pod obciążeniem i wypompowała wodę z pralki, czujnik temperatury ma rezystancję ok. 20kΩ (przy ogrzewaniu maleje, przy chłodzeniu rośnie więc chyba jest ok), grzałka ma 26,8Ω i po jej wymontowaniu wygląda bardzo ładnie.
    Czy ma ktoś może jeszcze jakieś sugestie co mógłbym zrobić?

    0
  • #5 28 Paź 2012 16:46
    blebok24
    Poziom 7  

    sprawdziłem również:
    -szczotki w silniku - ok
    -silnik (bez obciążenia i z obciążeniem działa)
    -wszystkie kabelki czy są w porządku i czy nie mają gdzieś zwarcia
    -hydrostat (jak dmucham w niego to pyka i podobno to jest dobry objaw - tak znalazłem na forum), przedmuchałem rurkę od niego
    -pokrętło (rozebrałem, wyczyściłem)
    -pompki pobierające wodę do pralki podłączyłem na krótko i również pobierają wodę

    Podsumowując to została już tylko do sprawdzenia tylko płyta sterująca oraz kondensator rozruchowy/filtr przeciwzakłuceniowy - i tu moje pytania:
    1. Filtr przeciwzakłuceniowy - czy działa on rówenież jako kondensator rozruchowy czy takowy rozruch jest umieszczony na module sterującym? Czy jest sens kupowania nowego filtra czy nie będzie on miał związku z tym problemem? Ewentualnie jak go sprawdzić czy jest w porządku?
    jego oznaczenia:
    D.E.M. FLCH 446000
    1 µF (X2) + 2 x 27 nF (Y2) + 2 x 2 mH + 0,33MΩ
    250V 50/60 Hz 10A/40oC
    HMF 25/100/21

    2. moduł sterujący - czy jest możliwość jego sprawdzenia bez autoryzowanego serwisu, czy trzeba wymienić go całego?

    Ps. jak odłączę czujnik temperatury to pralka zamyka zamek drzwiczek i pojawia się błąd (5x miga LED "pranie intensywne"), z tego wniskuję, że zamek drzwi też jest w porządku

    0
  • #6 28 Paź 2012 20:16
    machefi
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Przeczytaj dokładnie w instrukcji znaczenie i funkcję przycisku "łatwe prasowanie" .

    0
  • #7 28 Paź 2012 22:17
    blebok24
    Poziom 7  

    sprawdziłem opis "łatwe prasowanie" i symptomy by w miarę pasowały. Jednak nigdy tej funkcji nie używałem i dioda przy tym przycisku również się nie świeciła.
    Ponadto po wyłaczeniu poprzez OFF i ustawieniu na odpompowanie wody nic się nie zmienia. Odpompowanie działa po podłączeniu pompki na krótko.

    0
  • Pomocny post
    #8 28 Paź 2012 22:54
    phiter
    Poziom 19  

    Po pierwsze primo wyciągnij elektronikę (uważaj przy odłączaniu przewodu z panelu sterowania delikatnie podważ boczne zatrzaski DELIKATNIE!) przelutuj przekażniki i inne zimne luty jeśli znajdziesz.
    A że tak się spytam sprawdzałeś czy dochodzi prąd do pompy na odpompowaniu?

    0
  • #9 05 Lis 2012 22:18
    blebok24
    Poziom 7  

    Problem rozwiązany przez serwis
    Przyjechał pan i wczytał program do pamięci.
    Dziękuję wszystkim za pomoc

    0