logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Xsenony BMW. Przez około 3 minuty lampy działają jak stroboskopy.

monterek3 30 Sty 2005 18:31 1890 7
REKLAMA
  • #1 1182618
    monterek3
    Poziom 16  
    Ocena: 52
    Witam, ze względu na to że mało styczności miałem z tego typu lampami proszę o porade. Co może być uwalone, po włączeniu świateł xsenonowych przez około 3 minuty lampy te działają jak stroboskopy, później działają normalnie. Co mam sprawdzić?

Dziękuje z góry za pomoc, pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 1182669
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3620
    Na dzieńdobry sprwdź napięcie w instalacji pojazdu. Xenony sa dość czułe na spadki napięcia. Które to sa przetwornice? Takie dość duże prostokatne puszki z falowanymi brzegami? Te podobno były bardzo awaryjne. Mam taka jedną. Ja padłem i nikt nie chciał sie podjąć naprawy. Możliwe też że same zarówki mają już problem z zapłonem.
  • REKLAMA
  • #3 1182750
    elekt
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    witam
    miałem przypadek z ksenonami - właczały się mimo wyłączonych swiateł i
    odwrotnie wyłaczały się na chwile przy załączeniu całą wine ponosił głowny modół sterujący licht modul zainstalowany w przednim prawym
    słupku samochodu sterujący oswietleniem całego pojazdu procek dostał kopa i swirował na portach wyjciowych po wymianie problem ustał sprawdz zasilanie na wyjsciu modułu lub wejsciu do przetwornicy(żółty przewód) próbówką jezeli gasnie z ksenonem masz uwalony prawdopodobnie ten modół powodzenia czesc
  • #4 1184058
    monterek3
    Poziom 16  
    Dziękuje za podpowiedzi.

Mogę jeszcze dodać to, że efekt tych stroboskopów pojawia sie po odpaleniu autka. Jak włącze lampy przed rozruchem to świecą normalnie ale w momencie rozruchu przygasają i zaczynają mrugać z dość wysoką częstotliwością tak jak stroboskop.

Pozdrawiam
  • #5 1185793
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3620
    Sprawdź napięcie i czy w instalacji nie pojawiaja sie jakies piki. Sprawdź co się dzieje w momencie rozruchu.
  • REKLAMA
  • #6 1193185
    206cc
    Poziom 16  
    Ocena: 51
    a moze masz zainstalowane w BMW stroboskopy i sobie mrugaja jak w autkach które pilotuja auta na wyscigach to tez sa bmw
  • REKLAMA
  • #7 1193794
    monterek3
    Poziom 16  
    Dzięki :), dziś sprawdze i napisze jakie efekty:)

Pozdrowionka
  • #8 2946338
    Tuning Marek
    Poziom 22  
    Ocena: 109
    Witam mam pytanie w jaki sposób komp w bmw 525 wie , że jedna lampa nie dziala i czy te dwie żyły ,, żółta i brązowa to tylko napięcie zasilania przetwornicy??? może ktoś wie co pada w tych przetwornicach czyli tych prostokątnych aluminiowych puszkach jaki element??? kupiłem drugą i też padla ale tylko w prawym leflektorze dzięki za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy lamp ksenonowych w BMW, które przez około 3 minuty po uruchomieniu pojazdu działają jak stroboskopy, a następnie świecą normalnie. Przyczyną mogą być spadki napięcia w instalacji pojazdu, które ksenony są szczególnie wrażliwe na, lub uszkodzone przetwornice (charakterystyczne prostokątne aluminiowe puszki z falowanymi brzegami), które bywają awaryjne. Możliwe jest również uszkodzenie żarówek ksenonowych lub problem z modułem sterującym oświetleniem (licht modul) umieszczonym w przednim prawym słupku, który może generować błędne sygnały na wyjściach. Warto sprawdzić napięcie zasilania, obecność pików napięciowych podczas rozruchu oraz sygnały na wyjściu modułu sterującego i wejściu do przetwornicy (szczególnie przewód żółty). Komputer w BMW monitoruje działanie lamp i sygnalizuje awarie. Wymiana przetwornicy może być konieczna, jednak elementy wewnętrzne tych modułów często ulegają uszkodzeniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA