logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

FAT32 vs NTFS: Który system plików wybrać i dlaczego?

arturbor. 30 Sty 2005 20:29 3183 6
REKLAMA
  • #1 1182798
    arturbor.
    Poziom 22  
    Ocena: 11
    CZeśc mam pytanie takie jak w temacie który system jest lepszy do w których windowsach jest najlepszy i czym one sie różnią i jakie mają zalety i oczywiście wady. Z góry dziekuje za odpowiedzi. Pozdrawiam Nara
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 1183024
    sylwwwek
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    Ja próbowałem instalacji różnych systemów na facie i na ntfsie...i dla mnie to jest "jeden kij"...gry chodzą tak samo, kopiowanie plików tak samo, nagrawanie tak samo...komp sobie ze wszystkim radzi...może jak ktoś ma jakiś słabszy sprzęt to widzi różnice...(ogólnie częściej w literaturze można znaleść że NTFS jest lepszy) pozdrawiam:)
  • #4 1183165
    Netfog
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Zgadzam sie z poprzednikiem - zwykły wyjadacz nie widzi razacej różnicy w wydajności pomiędzy tymi dwoma systemami plików.

Kiedys zalecał bym fat32 ze względu na to ze inne systemy operacyjne miały problem z ntfs. Teraz powoli juz wszystkie linuxy go widzą, BeOS tez. Dos jako ze sie nie rozwija ;) z ntfs sobie nie radzi.

Ntfs - zabezpieczony,posiada bajery typu przydziały i kompresje stabilny
    wady: jak cos w systemie sie zsypie to trudno cos z pod dosa czarowac a nie sądze ze wszyscy znają sie na linuxie.
    Ja mam na obu partycjach ntfs ze wzgledu na charakter pracy mojej maszyny!

FAT32 - znacznie lepszy niz fat16, stabilny jak ntfs, słabo zabezpieczony łatwo o utrate danych na nim zgromadzonych ;),mniej bajerów z nim zwiazanych za to łatwo sie go "naprawia" zawsze mozna zrobic w dosie format c: :)

Ja preferuje ext2 lub JFS ale to juz nie M$ window$ ;)
  • REKLAMA
  • #5 1183191
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 670
    Ntfs - zabezpieczony,posiada bajery typu przydziały i kompresje stabilny
    wady: jak cos w systemie się zsypie to trudno cos z pod dosa czarowac a nie sądze ze wszyscy znają się na linuxie.
    Ja mam na obu partycjach ntfs ze wzgledu na charakter pracy mojej maszyny!

NTFSDOS Pro v5.0, Retail.rar- to nie jedyny programik spod dosa dla obsługi ntfs ,następny to hiren boot cd , pe builder -troche się pozmieniało
  • REKLAMA
  • #6 1183278
    Zbynia
    Poziom 31  
    Ocena: 51
    głowna różnica - ntfs nie ma ograniczenia wielkosxci pliku
    fat - max 4 giga
    jak masz nagrywarke dvd to w koncu trafisz na moment ze tylko ntfs cie uratuje.....

z tego co wiem odzysk danych z ntfs jest trudniejszy...ale nie wiem jeszcze nie odzyskiwalem...
  • #7 1183990
    Netfog
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    NTFSDOS Pro v5.0, Retail.rar- to nie jedyny programik spod dosa dla obsługi ntfs ,następny to hiren boot cd , pe builder -troche się pozmieniało

Niby tak tylko ze user nie zawsze ma czas, nie jest przygotowany na ewentualnosć zsypu systemu ;) W erze windows lubnych userow wszyelkie operacje na starym systemie wydają sie kosmicznie trudne ;) Dobrze ze mamy na tym swiecie linuxa ;)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja porównuje systemy plików FAT32 i NTFS pod kątem zastosowań w systemach Windows. FAT32 cechuje się ograniczeniem maksymalnego rozmiaru pliku do 4 GB, jest prostszy w naprawie i bardziej kompatybilny z różnymi systemami operacyjnymi, jednak ma słabsze zabezpieczenia i większe ryzyko utraty danych. NTFS oferuje zaawansowane funkcje takie jak zabezpieczenia, przydziały dyskowe, kompresję oraz brak limitu wielkości pliku, co jest istotne przy dużych plikach, np. na nośnikach DVD. Wadą NTFS jest trudniejsza naprawa i odzyskiwanie danych, zwłaszcza z poziomu DOS, choć dostępne są narzędzia takie jak NTFSDOS Pro, Hiren’s Boot CD czy PE Builder umożliwiające obsługę NTFS spod DOS. Wydajność obu systemów jest zbliżona, a różnice mogą być zauważalne jedynie na słabszym sprzęcie. Wspomniano także o alternatywach dla Windows, takich jak systemy Linux obsługujące NTFS oraz systemy plików ext2 i JFS.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA