logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ekspres AEG EA120 - brak napięcia na pompce, co sprawdzić?

jasikj 24 Paź 2012 16:06 3078 3
REKLAMA
  • #1 11445743
    jasikj
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam,

posiadam ekspress aeg ea120, który jakiś rok temu przestał pompować wodę. Pompka pracowała ale nie leciała kawa. Wiedziałem, że trzeba go odkamienić ale wrzuciłem do szafy i o nim zapomniałem. Teraz po ponad roku próbowałem go uruchomić i pompka po włączeniu nie buczy. Wykręciłem ją żeby wymienić ale przed wyrzuceniem sprawdziłem czy działa na krótko i ku mojemu zdziwieniu pracuje normalnie. Po wsadzeniu do ekspresu nie działa wcale. Napięcia na pompce nie ma. Ma ktoś pomysł co to może być?
  • REKLAMA
  • #2 11448980
    jasikj
    Poziom 9  
    No to mały update. Prześledziłem miernikiem gdzie mi ginie napięcie i wyszło, że na płytce. Jest tam taki tranzystorek (dołączam zdjęcie). Jak zwieram na krótko to pompka działa (zaznaczyłem na zdjęciu, które kabelki) . Powiedzcie mi czy dobrze kombinuję bo elektronik ze mnie średni :) Jak go wymienię będzie działać? I co to wogóle jest? Czy pompka nie powinna się załączać dopiero po osiągnięciu odpowiedniej temperatury?
    Pomóżcie...

Ekspres AEG EA120 - brak napięcia na pompce, co sprawdzić?
  • REKLAMA
  • #4 11519259
    jasikj
    Poziom 9  
    wymiana tranzystora nie pomogła. Wyczytałem na jakimś ruskim forum, że to wina chipu sterującego którego się nie da samego kupić. Cała płytka kosztuje 120 zł więc olewam ten super ekspres.
    Temat do zamknięcia.
REKLAMA