logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

FAAC 740 - blokowanie napędu bramy, schemat przekładni?

posteo 25 Paź 2012 07:18 9537 12
  • #1 11448165
    posteo
    Poziom 14  
    Ocena: 25
    Witam.Mam napęd bramowy Faac 740,jest już zamontowany parę lat,od czasu do czasu napęd się blokuje,(brama zamknięta,nie można jej otworzyć)w tym czasie nie można przekręcić pokrętła aby bramę ręcznie otworzyć,pozostaje wykręcenie śrubki mocujęcej pokrętło i po zdjęciu pokrętla trzeba lekko stuknąć w bolec wtedy mechanizm "puści"i można bramę ręcznie otworzyć.
    Jak mechanizm jest odblokowany,pracuje normalnie to pokrętłem do ręcznego otwierania bramy można bez problemu kręcić.
    Co może być powodem blokowania się napędu?
    Ma ktoś może schemat samej przekładni?
    Dodam iż na pewno napęd nie blokuje się na listwie zębatej,bo miałem go zdjęty z listwy i napęd dalej nie chciał ruszyć ani nie można było przekręcić pokrętła.
    Wiesław
  • #2 11449296
    BILGO
    Poziom 38  
    Ocena: 723
    posteo napisał:
    Co może być powodem blokowania się napędu?

Brak konserwacji napędu....
  • #3 11449719
    posteo
    Poziom 14  
    Super wyczerpująca odpowiedź,uniwersalna do każdego pytania o jakikolwiek mechanizm.Prosze wskazać gdzie w instrukcji obsługi jest coś napisane o konserwacji-smarowaniu przekładni,która jest zamknięta w obudowie?
    Tak gwoli ścisłości zębatki w środku są odpowiednio smarowane.
  • #4 11449766
    BILGO
    Poziom 38  
    Ale coś jednak jest nie tak że się zacinają... może to być wina zużycia podzespołów przekładni...
  • #5 11450228
    Jaco4
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Jeżeli nie klinuje się na listwie zębatej to zobacz czy za każdym razem łapie wyłącznik krańcowy, bo być może przechodzi przez krańcówke i wyłącza dopiero napęd po ustawionym czasie pracy.
  • #6 11450270
    BILGO
    Poziom 38  
    Jaco4 napisał:
    bo być może przechodzi przez krańcówke i wyłącza dopiero napęd po ustawionym czasie pracy.

To jest mało prawdopodobne...
  • #7 11450873
    posteo
    Poziom 14  
    To nie krańcówka,jak napęd był zablokowany to wybudowałem go z zlistwy zębatej żeby wykluczyć klinowanie się na listwie,test krańcówek ok,silnik chce ruszyć,"buczy" bo sam mechanizm w środku trzyma,coś w środku napędu się blokuje,tak jak pisałem w pierwszym poście trzeba stuknąć w bolec po zdemontowaniu pokrętła i napęd jest odblokowany,działa poprawnie parę miesięcy aż znowu coś się zablokuje.

"Ale coś jednak jest nie tak że się zacinają... może to być wina zużycia podzespołów przekładni..."

no właśnie o to mi chodzi,co się mogło zużyć? nie rozbierałem całego napędu na czynniki pierwsze dlatego pytam tu na forum,może ktoś już to rozbierał i wie co się zużyło.
  • #8 11450928
    BILGO
    Poziom 38  
    To musisz zajrzeć do wnętrza obudowy przekładni i obejrzeć dokładnie podzespoły, jakiś jednak jest zużyty, że się blokuje....
  • #9 11450982
    posteo
    Poziom 14  
    OK.Jak będę mieć czas to wybuduję napęd i rozbiorę na drobne części,posegrguję według metali i wywiozę całość na złom,zadałem w pierwszym poście pytanie,czy ktoś nie ma schematu mechanicznego tego napędu żeby teoretycznie się temu przyjrzeć co może być powodem blokowania napędu,ew.czy ktoś już nie miał takiego samego problemu z tym napędem.
  • #11 11451541
    posteo
    Poziom 14  
    Według mnie,jakby było zużyte któreś koło zębate to napęd często by się blokował,a u mnie pracuje poprawnie parę miesięcy pomiędzy awariami,brama jest w ciągu dnia bardzo dużo razy otwierana i zamykana,moim zdaniem coś jest nie tak z samym mechanizmem bnlokowania-odblokowania ręcznego otwierania bramy.
  • #12 11452263
    BILGO
    Poziom 38  
    posteo napisał:
    moim zdaniem coś jest nie tak z samym mechanizmem bnlokowania-odblokowania ręcznego otwierania bramy.

Domyślasz się co może jest problemem... więc na co czekasz, rozkręć i dokładnie zdiagnozuj... i napraw uszkodzenie lub wezwij kogoś kto ma chodź trochę pojęcia na temat mechaniki....
  • #13 11452371
    posteo
    Poziom 14  
    zamykam temat

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z napędem bramy Faac 740, który czasami się blokuje, uniemożliwiając otwarcie bramy ręcznie. Po zdemontowaniu pokrętła, mechanizm można odblokować poprzez lekkie stuknięcie w bolec. Użytkownik wyklucza zacięcie na listwie zębatej oraz problemy z krańcówkami. W odpowiedziach sugerowane są możliwe przyczyny blokowania, takie jak zużycie podzespołów przekładni oraz konieczność sprawdzenia wnętrza obudowy. Użytkownik poszukuje schematu mechanicznego napędu, aby lepiej zrozumieć problem. Serwis Faac posiada schemat, a zaleca się rozebranie napędu w celu diagnozy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA