logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nikon SB900 - Lampa błyska pełną mocą w trybie iTTL i M, szukam schematu

ja_pucio 25 Paź 2012 11:39 2727 6
REKLAMA
  • #1 11448695
    ja_pucio
    Poziom 11  
    Witam

Mam problem z SB900. Dostałem lampę z uszkodzonym palnikiem i, jak się później okazało, przełamanym jednym z przewodów doprowadzających napięcie na palnik. Po naprawieniu tych usterek lampa zaczęła błyskać ale:

1. w trybie iTTL zamiast przed błysków odpala pełną mocą i nie ma błysku właściwego przez co zdjęcia są czarne (brak zarejestrowanego błysku) - tak samo w trybie CLS.
    2. w trybie M można co prawda wszystko ustawić łącznie z mocą błysku ale bez względu na te ustawienia lampa błyska z pełną mocą. Zdjęcia są zawsze strasznie prześwietlone.

Szukam schematu do tej lampy (w serwisówce go nie ma) Macie może jakieś doświadczenie z takimi usterkami? Jakieś propozycje?
  • REKLAMA
  • #2 11460564
    sq5lc
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Prawdopodobnie uszkodzony tranzystor IGBT. Konieczna wymiana. Radził bym sprawdzić jeszcze światłowód od pomiaru mocy błysku czy nie jest nigdzie pęknięty.
  • REKLAMA
  • #3 11460588
    ja_pucio
    Poziom 11  
    No właśnie IGBT RJP5001 ma zwarte wszystkie trzy nogi :( W Polsce chyba nie do dostania. Próbuję go ściągnąć z USA. Chyba, że znacie jakiś zamiennik, który w tej lampie będzie na 100% działał?
  • REKLAMA
  • #4 11460649
    sq5lc
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    We wcześniejszych modelach Nikonów a także w canonach, metzach i innych lampach stosowany jest CT40km-8h. Można próbować zastąpić którymś z serii IRG4BC (tym z największym prądem w impulsie). Chociaż SB900 jest lampą w której płyną znaczne prądy przy max błysku i nie wszystkie zamienniki wytrzymują.

Dodano po 2 [minuty]:

A i jeszcze uwaga może zbędna ale warto przypomnieć. Przed zabawą wewnątrz lampy rozładuj kondensator. Energia w nim zgromadzona może narobić wiele złego.
  • REKLAMA
  • #5 11460753
    ja_pucio
    Poziom 11  
    O rozładowaniu kondensatora pamiętam ;) Spróbuję z CT40KM-8H ale i tak nastawiam sie na ściągnięcie oryginału. Ma on dość nietypowe parametry :(
  • #6 13175115
    PrzemekWajs
    Poziom 11  
    Witam i podnoszę temat.
    Niestety moja sb-900 także błyska tylko z pełną mocą i z Nikonem d300s nie działa w trybie iTTL. Tranzystor IGBT RJT5001 ma zwarte nogi. Wlutowałem CT40KM ale lampa nie wydała z siebie żadnego błysku. Po ponownym wlutowaniu RJT5001 nadal działa tylko z pełną mocą.
    I tu pytanie czy ktoś z Was, Panowie ma taki tranzystor lub sprawdzony zamiennik albo wie gdzie mogę go kupić?
    Pozdrawiam czekając na odpowiedź :)
  • #7 13175243
    ja_pucio
    Poziom 11  
    Nie ma zamiennika tego tranzystora. Ma być dokładnie RJP5001APP. Jak chcesz, to mam jeszcze kilka sztuk tych tranzystorów. Mogę odsprzedać.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z lampą błyskową Nikon SB900, która po naprawie uszkodzonego palnika i przewodu błyska tylko pełną mocą w trybie iTTL oraz M, co skutkuje prześwietlonymi zdjęciami. Wskazano, że przyczyną może być uszkodzony tranzystor IGBT (RJP5001), który w Polsce jest trudno dostępny. Użytkownicy sugerują zamienniki, takie jak CT40KM-8H, jednak nie wszystkie mogą wytrzymać wysokie prądy. W dyskusji pojawia się również informacja, że RJP5001APP jest jedynym odpowiednim zamiennikiem. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami i poszukują tranzystora lub sprawdzonych zamienników.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA