logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toshiba A300-1EI - Jak podłączyć drugi dysk SSD bez gniazda?

jarzynekk 25 Paź 2012 19:48 11061 24
REKLAMA
  • #1 11450056
    jarzynekk
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Witam.

Z zazdrością patrzyłem na to jak laptop mojego kumpla wyposażony w dwa dyski (SSD + HDD) śmiga jak rakieta wymyśliłem sobie szalony pomysł aby podłączyć drugi dysk SSD do mojego lapka Toshiby A300-1EI Link Banalny sposób to wyjęcie standardowego dysku i zastąpienie go dyskiem SSD, następnie podłączanie dysku HDD przejściówką przez USB bądź zakup nowego dysku zewnętrznego. Ale ja bym chciał mieć oba dyski wpakowane w obudowę. I tu pojawiają się moje pomysły.

Pomysł nr 1.
    laptop posiada drugą kieszeń na dysk twardy jednak brakuje w niej gniazda (przedstawiają to załączone fotografie). Czy istnieje możliwość podłączenia dysku w takim wypadku poprzez dolutowanie gniazda? Czy po prostu komputer był robiony w dwóch wersjach - z dwoma dyskami lub jednym dyskiem - na tej samej obudowie. Pojawia się pytanie: czy ta sama płyta główna w jednym modelu z dolutowanym 1 gniazdem w innym zaś z dwoma gniazdami czy zupełnie dwie odmienne płyty główne? Na zagranicznych forach wyczytałem że nie da rady no ale może na elektrodzie są geniusze - na co liczę :D.

Pomysł nr 2 - szatański ale bardziej realny.
    Dodatkowa pusta kieszeń znajduje się pod wejściem USB+sSATA. Czy jest jakiś kabel/konwerter który dałoby się umieścić w wolnej kieszeni, wypuścić kabel przez obudowę do wejścia eSATA (widzę to tak na ręczną robótkę w postaci wydrążenia/wywiercenia dziurki do prowadzenia kabla na zewnątrz przez nieużywany przeze mnie port ExpressCard). Kabel musiałby by nie być zbyt długi żeby nie wystawał za bardzo chyba że istnieje możliwość jego skrócenia.

Czy jestem kompletnym marzycielem? ;]

Zdjęcia poniżej przedstawiają obie kieszenie.

Toshiba A300-1EI - Jak podłączyć drugi dysk SSD bez gniazda? Toshiba A300-1EI - Jak podłączyć drugi dysk SSD bez gniazda? Toshiba A300-1EI - Jak podłączyć drugi dysk SSD bez gniazda? Toshiba A300-1EI - Jak podłączyć drugi dysk SSD bez gniazda? Toshiba A300-1EI - Jak podłączyć drugi dysk SSD bez gniazda? Toshiba A300-1EI - Jak podłączyć drugi dysk SSD bez gniazda?
  • REKLAMA
  • #2 11450174
    adamadi33
    Poziom 43  
    Ocena: 251
    Poszukaj na stronie producenta może się dowiesz coś na temat upgrade
    dysku twardego.
  • REKLAMA
  • #3 11450196
    jarzynekk
    Poziom 10  
    Na stronie nic nie ma, oficjalnie nie da rady. Dodaję że to prawdopodobnie taka płyta główna Link
  • #4 11450254
    ul1002

Poziom 35  
    Ocena: 137
    Z reguły jest tak, że poza wlutem samego gniazda będzie trzeba wziąć schemat w rękę i uzupełnić brakujące elementy jak układ zasilania oraz połączenia sygnałowe z mostkiem południowym, możliwe, że jest to do wykonania tylko pytanie czy się opłaca.
    W kieszeń powinieneś dać rade zmieścić dysk plus przejściówka USB-Sata, oczywiście będzie to partyzantka i pozbędziesz się jednego gniazda USB, druga czynność także będzie kosztować, wyprowadzenie kabla na zewnątrz do gniazda też jest możliwe i najtańsze.
    Konto firmowe:
    Almar Serwis Roland Piszczelok
    Gliwicka, Rybnik, 44-200 | Tel.: 506XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.almar-serwwis.pl
  • #5 11450295
    adamadi33
    Poziom 43  
    Ocena: 251
    Trzeba też sprawdzić w specyfikacji czy kontroler da sobie rade z dwoma dyskami twardymi.
  • REKLAMA
  • #6 11450297
    jarzynekk
    Poziom 10  
    Posiadam zewnętrzny port eSATA to może uderzyć w coś takiego Link Na aukcjach spotkałem się też takim kablem co z jednej strony ma złącze do dysku z którego wychodzą dwa kable - 1 esata a drugi USB. Czy to konieczne by były dwa kable (drugi do dodatkowego zasilania czy co?)
  • #8 11450412
    ul1002

Poziom 35  
    Z drugim kablem do USB zapewne chodzi o zasilanie, to z linku nie wiem, nigdy nie próbowałem.

adamadi33 napisał:
    Trzeba też sprawdzić w specyfikacji czy kontroler da sobie rade z dwoma dyskami twardymi.

Kontroler mieści się w mostku południowym, musi obsłużyć, mostki są te same w laptopach z jednym i dwoma gniazdami sata, odstępstwo od normy to np. w Lenovo gdzie zamiast mostka np. AF82801IBM zastosowano mostek AF82801IEM, różnica niewielka i są zamienne.
    Konto firmowe:
    Gliwicka, Rybnik, 44-200 | Tel.: 506XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.almar-serwwis.pl
  • #9 11450415
    jarzynekk
    Poziom 10  
    No właśnie chodzi o to żeby to było zakapowane w bebechy lapka. W innym wypadku bym nie kombinował i zrobił tak jak mówisz... Chyba zdecyduję się na na ten kabelek i jednak podłubie ;]
  • #10 11450441
    ul1002

Poziom 35  
    jarzynekk napisał:
    No właśnie chodzi o to żeby to było zakapowane w bebechy lapka. W innym wypadku bym nie kombinował i zrobił tak jak mówisz... Chyba zdecyduję się na na ten kabelek i jednak podłubie ;]

Spróbuj znaleźć płytę do tej obudowy już z możliwością podłączenia dwóch dysków, płyta wykosztuje około 300-400zł jak trafisz, swoją sprzedasz w podobnej cenie, szkoda się męczyć z przeróbkami.
    Konto firmowe:
  • REKLAMA
  • #11 11450509
    irek6311
    Poziom 33  
    Ocena: 281
    ul1002 sensownie pisze ;)
    jak zniszczysz obudowę li coś więcej to koszty przekroczą zmianę płyty głównej ,
    ja skorzystałbym z kabelka z linka i na zewnątrz dysk ,
    z tego co na zdjęciach nie za bardzo gdzie wejść z kabelkiem esata/sata ,
  • #12 11539972
    gader
    Poziom 26  
    Ocena: 21
    Mozna zamontowac zamiast napedu optycznego (ODD) kieszen ze zlaczem SATA.
    Koszt to ok 70zl. Trzeba tylko sprawdzic jakie zlacze sie posiada.
    SSD montujemy w miejscu HDD a HDD do kieszeni w miejsce ODD.
    Albo kupno dysku hybrydowego, mala pamiec SSD i HDD w jednym.
  • #13 12443779
    panmati
    Poziom 10  
    Wiem tylko że trzeba dolutować na C335 kondziora I476J 24PL1. Zapewne brakuje jeszcze ze 3 elementów tak jak to było w a200 (C955, C956, C957 i C958 wszystkie 3,9nF/50V). No i modyfikacje biosu. Może znajdzie się ktoś kto wie jakich elementów brakuje ;)
  • #14 12443909
    McMarycha
    Poziom 31  
    Ocena: 198
    Ewentualnie można zastosować jeden dysk ssd na pcie
  • #15 12444290
    slawekneo
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    Witam,
    też mam taką samą toschibkę i też zastanawiałem sie nad opcją drugiego dysku i rozważam 3 opcje
    1. chyba najłatwiejszą to kupić sobie taką kieszeń Link
    2.Wsadzić dysk do tej pustej kieszeni laptopa z jakąś przejściówką na usb i nie bawiąc się w dziurawienie obudowy to sam kabel usb przylutować do płyty głównej przy gnieździe usb, dodatkowo by docelowo zablokować ten port hmm... wyciągnięcie pinów z gniazda usb.
    3.schemat w rękę i dolutowanie gniazda hdd + wymagane elementy + modyfikacja biosu.

Na razie mi się nie śpieszy wiec jeszcze trochę pomyślę nad tymi opcjami :)

Pozdrawiam.
  • #16 12444366
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1538
    Jaką tam masz płytę?
  • #17 12449554
    slawekneo
    Poziom 12  
    Hmm... znalazłem opcje płyty 2hdd o oznaczeniu DABL5SMB6E0 REV. E (co prawda płyta wygląda zupełnie inaczej i na bank do obudowy mi nie podejdzie ale jest z serii a300 więc rozwiązania mogą być podobne i w razie potrzeby części to na alledrogo są uszkodzone po 35zł) jak by miał ktoś schemat to chętnie bym go obczaił czy da się coś w tym temacie zrobić. Jak rozbiore swoją toschibke to jej oznaczenie też podam, a na chwilę obecną patrząc po zdjęciach sprzedawanych płytach to mogę strzelić, że może być to oznaczenie PT10SG-6050A2171301-MB-A02 no ale dokładne oznaczenie podam jak tylko znajdę czas na rozebranie lapka.
  • #19 12449601
    slawekneo
    Poziom 12  
    Powiem, że nie wygląda to na specjalnie trudne i myslę, że zabiore się za to za parę dni oczywiście opisze efekt koncowy.
  • #20 12449777
    Argennto_1
    Poziom 33  
    Ocena: 291
    Jedyny problem będzie z dobraniem złącza sata co do wysokości. Ta komora jest "wycyrklowana" co do dziesiątych części milimetra. Ja swój SSD musiałem wyjąć z obudowy bo był 0.5 mm za wysoki.
  • #21 12450356
    slawekneo
    Poziom 12  
    Ze złączem nie powinienem mieć problemów bo mam pare uszkodzonych płyt z toschiby tak więc bedzie oryginał.
  • #22 12450529
    Argennto_1
    Poziom 33  
    Ocena: 291
    Osobiście Ci powiem żadne z tych złącz nie będzie pasować. Weź to najwyższe a potem będzie trzeba cienkim wodnym papierem ściernym powoli "zjeżdźać" z wysokości.
  • #23 14308967
    f1emodel
    Poziom 11  
    Witam, udało się komuś zakończyć temat z A300?
  • #24 14790870
    diquan
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    f1emodel napisał:

Dawno temu dołożyłem drugie złącze sata, trzeba było jeszcze wlutować 4 kondensatory 10uF z tego co pamiętam i ssd śmiga aż miło.
  • #25 15102648
    atlantis2
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    diquan napisał:
    f1emodel napisał:

Dawno temu dołożyłem drugie złącze sata, trzeba było jeszcze wlutować 4 kondensatory 10uF z tego co pamiętam i ssd śmiga aż miło.

Mała korekta - nie 10uF, a 10nF

Idealnie pasuje złącze SATA pozyskane z płyty głównej ASUS F5RL.

Do całości pasuje ramka HDD od toshiby A200/A205, ale wymaga przeróbki polegającej na odcięciu po 3mm blachy ze spodniej krawędzi (prawa i lewa strona).

UWAGA: Wygląda na to, że w A200 były montowane różne wersje ramek - do przeróbki jest potrzebna taka jak na zdjęciu:
    Toshiba A300-1EI - Jak podłączyć drugi dysk SSD bez gniazda?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa Toshiba A300-1EI poszukuje sposobu na podłączenie drugiego dysku SSD, mimo braku gniazda w drugiej kieszeni. Rozważane są różne opcje, w tym dolutowanie gniazda, użycie przejściówki USB-SATA, a także wymiana płyty głównej na wersję obsługującą dwa dyski. Użytkownicy sugerują, że modyfikacja płyty głównej może wymagać dodatkowych elementów, takich jak kondensatory, oraz modyfikacji BIOS-u. Alternatywnie, można zainstalować dysk SSD w miejsce napędu optycznego. Wiele osób podkreśla, że najprostszym rozwiązaniem może być użycie zewnętrznego dysku lub kieszeni na dysk.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA