logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Butla gazowa - ciekawe zjawisko...

revolver.911 25 Paź 2012 20:46 12591 8
REKLAMA
  • #1 11450369
    revolver.911
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Potrafi mi ktoś wytłumaczyć to co widać na zdjęciach?

Butla gazowa - ciekawe zjawisko... Butla gazowa - ciekawe zjawisko... Butla gazowa - ciekawe zjawisko...
    Butla gazowa, a do niej podłączony palnik. Po ok. 40-60 min. użytkowania nagle butla zaczęła obrastać najprawdziwszym lodem O_o przy temperaturze otoczenia 8-10 C°. Co ciekawe, butla stała na pochyłej nawierzchni, zaś górna krawędź lodu rysowała się w poziomie (dobrze widać to na drugim zdjęciu) względem zawartości gazu wewnątrz. Po obróceniu o 180° lód w kilka minut przeskakiwał na drugą stronę i łapał poziom.

Niech mi to ktoś wyjaśni, bo pierwszy raz widzę takie jajca :D
  • REKLAMA
  • #2 11450383
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 11450393
    kubiak
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    FIZYKA !!!

Gaz w butli jest płynny, stąd poziom.
    Podczas zużywania gazu (palnik) gaz płynny rozpręża się czemu towarzyszy spadek temperatury (tak działa lodówka).
    Lód = wilgoć w powietrzu + spadek temperatury butli

Im szybciej będziesz butlę opróżniał tym niższą temperaturę uzyskasz (oczywiście do pewnej granicy) a właściwie to szybciej ją schłodzisz.
  • REKLAMA
  • #4 11450433
    Przemo9826
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2498
    Gdzie byłeś na fizyce? Centrum handlowe? Czy z Palikotem paliłeś coś za budynkiem szkoły? :D ;)
  • REKLAMA
  • #5 11450481
    revolver.911
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    kubiak napisał:
    FIZYKA !!!

Gaz w butli jest płynny, stąd poziom.
    Podczas zużywania gazu (palnik) gaz płynny rozpręża się czemu towarzyszy spadek temperatury (tak działa lodówka).
    Lód = wilgoć w powietrzu + spadek temperatury butli

Im szybciej będziesz butlę opróżniał tym niższą temperaturę uzyskasz (oczywiście do pewnej granicy) a właściwie to szybciej ją schłodzisz.

Nie no to, że gaz jest płynny oraz skąd się wziął poziom to chyba wynika z mojego posta, że wiem... ;)

Czyli chłodzenie następuje poprzez bardzo szybkie zużywanie gazu? Proces nie zajdzie przy butli podłączonej przykładowo do kuchenki, czy po prostu jest niezauważalny?

Przemo9826 napisał:
    Gdzie byłeś na fizyce? Centrum handlowe? Czy z Palikotem paliłeś coś za budynkiem szkoły? :D ;)
    Ha ha ha lubię humor :]

Gdyby w szkole pokazywali takie ciekawe rzeczy zamiast suchej teorii, to bym się pewnie bardziej zainteresował :P
  • #6 11450594
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1181
    Masz szczęście, że nie zamarzł ci zawór, bo mógłbyś mieć problem.
    A takie numery też się zdarzają.

Rozprężający się gaz z takiej butli, może spowodować obniżenie temperatury do niższej niż te na Biegunach w środku zimy. Łatwo o odmrożenie, przy braku ostrożności. Nawet latem przy 30°C - a wtedy na dachach się często robi pół nago.
    Na przyszłość radzę używać skórzanych rękawic, a na butlę nałożyć piankową osłonę.
  • #7 11451119
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 11451152
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 11451208
    kubiak
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    Cytat:
    Ściśle to bardziej dominuje tu zjawisko parowania

Dokładnie to miałem na myśli tylko źle ująłem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące zjawiska pokrywania butli gazowej lodem podczas jej użytkowania z palnikiem. Odpowiedzi wskazują, że zjawisko to jest wynikiem rozprężania gazu, które powoduje spadek temperatury butli, co prowadzi do kondensacji wilgoci z powietrza i tworzenia lodu. Szybkie zużycie gazu skutkuje niższą temperaturą butli, a w przypadku niewłaściwego użytkowania może dojść do odmrożenia zaworu. Użytkownicy zalecają ostrożność oraz stosowanie rękawic ochronnych, a także zwracają uwagę na różnice w działaniu butli podłączonej do kuchenki, gdzie zjawisko jest mniej zauważalne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA