logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mostek H z tranzystorami BC547 - różnice między obliczeniami a pomiarami

trialmen 26 Paź 2012 13:17 1101 2
REKLAMA
  • #1 11452317
    trialmen
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam wszystkich. Mam pytanie odnośnie mostka H który zaprojektowałem. Mianowicie chodzi mi o rozkład prądów i napięć, dlaczego jest akurat taki a nie inny, ponieważ nie zgadza się to z moimi obliczeniami, dodam tylko że tranzystory których używam to BC547(Vcc=9,5v, troche mi ucięło w skanie), a wartości napięć i prądów na rysunku to wartości zmierzone w praktyce. Z góry dziękuje za wszelką pomoc.

Mostek H z tranzystorami BC547 - różnice między obliczeniami a pomiarami
  • REKLAMA
  • #2 11452503
    hajy
    Poziom 22  
    Ocena: 59
    Witam

Na początku to przytnij ten skan, chcesz pomocy to może szanuj ludzi którzy mogą Tobie pomóc oraz ich czas.
    Ten układ nie będzie działał, poczytaj sobie o sterowaniu tranzystora bipolarnego dokładnie co czym steruje. Mała podpowiedź chodzi o przepływ prądu.
    A jak chcesz szybko zrobić mostek to jest wiele układów na elektrodzie, wystraczy poszukać.

Pozdrawiam Romek
  • #3 11452518
    Witek76
    Poziom 25  
    Ocena: 230
    Nie wiemy jakie są wyniki Twoich obliczeń, ale tranzystory u góry pracują w układzie wtórników emiterowych i zachowują się całkowicie poprawnie. Zastanów się nad zastosowaniem w tym miejscu tranzystorów PNP, ale uprzedzam nie wystarczy tylko taka zmiana.
REKLAMA