Moim zdaniem lapka do gier poniżej 3000 nie kupisz. Mój kosztował 3000 i był kupowany z 2 lata temu. Gry które wtedy były nowe działały mi na mnimalnych lub średnich, na wysokich się cięły lub pojawiały sie błędy. Gry typu Crysis 2 lekko mi się tną nawet na minimalnych. Ostatnio instalowałem Skyrima i cudem mi działa nawet na minimalnych mimo iż przy instalacji wyskoczyło mi, że mam za słabego procka, ale jedyne problemy jak na razie to zacięcie się gry na kilka sekund raz za czas i hibernowanie się lapka przy grze w dużej rozdzielczości (np. 1980x1080). Jak się niby ma 2 letni lapek do tego co jest teraz na rynku?? Ano tak, że teraz kupisz lapka za 3000, teraz nowe gry Ci będą działać normalnie nawet na tych wysokich, ale za rok 2 gry które wtedy wyjdą mogą Ci już nie pójść. Dlatego uważam, że jak chce się lapka do gier i to na spory okres czasu to najlepiej dać sporo ponad 3000, lub sposobem prostszym i tańszym kupić stacjonarkę najlepiej "składaka" (gwarancja na każdy podzespół osobno nie na całość i nie masz plomb na obudowie). Wtedy raz na parę lat możesz sobie wymienić jeden z podzespołów, a nie całego kompa. Osobiście gdybym nie miał problemów finansowych już bym się przerzucił na stacjonarkę