logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laptop do gier do 2800 zł - Wiedźmin 3, Battlefield, MMO, i5 czy i7?

matnic77 14 Paź 2014 13:56 1989 7
REKLAMA
  • #1 14040536
    matnic77
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Witam wszystkich.
    Mam pewien problem z wyborem laptopa i chciałbym zasięgnąć waszej rady. Chce kupić laptopa na którym będę mógł pograć w nowe gry. Głownie zależy mi na serii Wiedźmina 1,2 oraz 3 która premierę będzie miała w 2015. Nie zależy mi na ultra ustawieniach, wystarczy mi wysoko-średnia jakość grafiki. Czasem gram w Battlefield z kumplami czy też gry MMOrpg. Jeśli chodzi o cenę to nie popiszę się kwotą jaką mogę przeznaczyć na ten zakup bo 2800 zł to moje max możliwości. Dużo szukałem w necie i wybór jest dość spory, głownie to procesor i grafika wpływa na cenę. No i własnie czy potrzeba mi i7 4 rdzeniowej serii HQ czy wystarczy i5 2 rdzeniowa serii M / H? Przeglądając internet dowiedziałem się że i7 bardziej się grzeją a w laptopie nie ma za dobrego chłodzenia... I ta nieszczęsna grafika przeplatająca się od GF GT720m , RADEONA HD8xxxM po GTX. Wiadomo lepsza karta kosztuje. Ale jak skonfigurować najlepiej? Czy i5 z lepszą karta czy i7 ze słabszą? Co lepsze? Co wybrać? Wiem że radeony lepiej pracują (są wydajniejsze na procesorach 2 rdzeniowych) ale nowe i5 przecież mają 2 rdzenie fizyczne i 2 logiczne przy 4 wątkach.

Znalazłem po długim poszukiwaniu takiego lapopa:
    asus r510jk dm011d
    Link

Ale czy może lepiej wziąć i7?
    1.lenovo-g510
    Link
    2.lenovo-z510
    Link
    3.lenovo-z710
    Link

A może wy macie jakieś propozycje? I co lepiej i5 czy i7? Lepsza grafa czy procek?
  • REKLAMA
  • #2 14040642
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2421
    Ten ASUS z pierwszego linku wygląda nieźle. Czy pozwoli zagrać w Wiedźmina 3? Jest to dyskusyjne. Gra będzie raczej wymagała 4 rdzeniowego procesora i mocnej grafiki.
    Na laptopie może pójdzie w HD w medium/low. Przynajmniej na takim za około 3000zł.

Laptopy z 4 rdzeniowymi Core i7 niestety mają jedną dużą wadę. Okropnie się grzeją. Temperatury procesora osiągają ponad 90 stopni.
  • REKLAMA
  • #3 14043786
    brozinho
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Podany ASUS R510JK to najlepszy wybór w tej cenie, nic wydajniejszego nie znajdziesz. Tak jak kolega wyżej napisał, na low powinno pójść bez problemu.
  • REKLAMA
  • #5 14045038
    jurek84
    Poziom 22  
    Ocena: 67
    Popatrz na Lenovo Y510 z SLI.
  • REKLAMA
  • #7 14045606
    matnic77
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Tak wiem głupie pytanie lecz było ono czysto teoretyczne bo gra jeszcze nie wyszła. Najwłaściwsze byłoby poczekać na premierę z zakupem komputera, ale nie jestem pewien czy wytrzymam z zakupem nowego kompa do tego czasu. Mimo to czekam na kogoś kto mi powie czy lepiej kupić i5/i7 z radeonem bądź geforcem.
  • #8 14045651
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2421
    Jedyne laptopy, które z pewnością uciągną Wiedźmina w sensownych ustawieniach to nowe, wchodzące na rynek z GeForce GTX970M i 980M. Tylko jest jedno ale... Nie mają one nic wspólnego ze stwierdzeniem "za małe pieniądze". Ceny zapewne będą się zaczynały od 6000zł.

Co do tańszego sprzętu to jednak się powstrzymaj. Laptop ma to do siebie, że jak go kupisz, to w zasadzie nie masz możliwości dokonania w nim żadnych zmian (GPU, procesor). Niech Wiedźmin wyjdzie i się okaże jakiego sprzętu wymaga.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje laptopa do gier w cenie do 2800 zł, zdolnego do uruchomienia gier takich jak Wiedźmin 3, Battlefield oraz MMO. W dyskusji podkreślono, że do komfortowej gry w Wiedźmina 3 potrzebny jest procesor czterordzeniowy oraz mocna karta graficzna. Użytkownicy sugerują modele takie jak ASUS R510JK oraz Lenovo Y510 z SLI, jednak zauważają, że laptopy z procesorami i7 mogą się przegrzewać. Wskazano, że laptopy z kartami GeForce GTX970M i 980M będą w stanie uruchomić grę w sensownych ustawieniach, ale ich cena przekracza budżet użytkownika. Rekomendacje dotyczące wyboru między i5 a i7 oraz pomiędzy lepszą a słabszą kartą graficzną również były przedmiotem dyskusji.
REKLAMA