logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Linux, C++]Biblioteka allegro nie dziala tak jak powinna.

matka5432 27 Paź 2012 14:39 2037 4
REKLAMA
  • #1 11456090
    matka5432
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam, mam kilka problemow z Code::Blocks na linux'ie.

1. Z uzyciem "Centrum oprogramowania Ubuntu" zainstalowalem C::B. Niby wszystko dziala tak jak powinno, ale nie wiem, w ktorym miejscu kompilator zostal zapisany na dysku, przez co nie moge dodac bibliotek. Konkretnie mam na mysli allegro.

2. Powiedzmy, ze rozwiazalem problem instalujac allegro przez "Centrum oprogramowania", ale przynioslo to nastepny problem. Musze zlinkowac allegro. Jak mam to zrobic, skoro nie wiem gdzie znajduja sie programy zainstalowane przez "COU". W tym wypadku bilbioteka.
    Gdzies wyczytalem, ze moze mi z tym pomoc komenda:
    g++ main.cpp `allegro-config --libs --shared` ",
    ale nie bardzo wiem co z nia zrobic, chyba gdzies w opcji compiler and debugger, to wszystko co wiem :)

Dodam, ze aktualnie po dodaniu w kod linijki "#include <allegro.h" wszystko jest w porzadku, dopoki nie uzyje jakiejs funkcji, tej biblioteki. np:
    allegro_init();
    allegro_exit();
    po tym wywala mi nastepujace bledy:
    undefined reference to `_install_allegro_version_check'
    undefined reference to `allegro_exit'

Probuje sie z tym uporac od kilku dni i nie daje sobie rady ;/ Za wszelka pomoc bede naprawde bardzo wdzieczny.
  • REKLAMA
  • #2 11464378
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 11482245
    matka5432
    Poziom 10  
    Wiem, ze musze zlinkowac biblioteke, robilem juz to na Windows. Niestety tak jak wspomnialem wszystko, co zostanie zainstalowane przez "centrum oprogramowania ubuntu" dostaje dziwna lokalizacje. Wyszukiwarka nie moze odnalezc zadnego pliku ani folderu C::B jak i allegro. ;/. Bardzo przydala by mi sie teraz opcja windowsowa "znajdz element docelowy". Jest moze cos podobnego w Ubuntu?
  • REKLAMA
  • #4 11482601
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 11483108
    matka5432
    Poziom 10  
    Znalazlem lokalizacje w "synaptic menedzer pakietow". Zlinkowalem biblioteke i dziala :D. Dziekuje bardzo :).
REKLAMA