Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Toshiba/LA-3441P rev:2B - brak obrazu i podświetlenia, na zewnętrznym jest

27 Paź 2012 18:03 3978 11
  • Poziom 8  
    Mam problem z laptopem Toshiba. Brak jest obrazu i podświetlenia. Na zewnętrznym monitorze poprzez D-SUB wszystko działa, obraz jest. Płyta główna to LA-3441P rev:2B, inwerter pwa-tf041, matryca LP171WP4 (TL) (B4), karta graficzna 8700MGT wpinana w złącze na płycie głównej.
    Taśma sprawdzona miernikiem, są przejścia.
    Napięcia które pomierzyłem:
    Złącze matrycy
    LCDVDD pin 3, 4 - 0.05V (po odłączeniu taśmy na cewkach L60 i L70 jest 0V)
    5, 7, 8 - 3.45V
    9, 12 - 1.28V
    10 - 1.14V
    13 - 1.11V
    15 - 1.21V
    16 - 1.18V
    18 - 1.19V
    19 - 1.22V
    21 , 22, 24, 25, 30, 31 - 0.03V
    27, 28 - 0.04V
    Reszta pinów GND

    Złącze inwertera
    1, 2 - GND
    3 - 0.007V
    4- 0.005V
    5 - 0V
    6, 7 - 19.4V

    Napięcia Q6 - źródło 3,35V, dren 0,05V, brama 3,35V

    U10 - pin 1 napięcie z VGA_ENVDD 0.9-1.4V przeważnie 1,4V, bardzo wrażliwe na pomiar, trzymając końcówkę miernika, wystarczy, że gdzieś lekko dotknę ręką do masy i spada do 0V. Na schemacie (rev 0.1) widać, że do tego pinu przychodzi jeszcze GMCH_ENVDD, ale brak jest rezystora R219 (fabrycznie?).
    pin 2 i 5 - 3,35V
    pin 3 GND
    pin 4 3,35
    Teraz najciekawsze, dotykając palcem rezystora R218 czy tez pinu 1 U10 spada napięcie na 4 nóżce U10 przeważnie do około 2,5V i pojawia sie LCVVDD i w zależności jak dotykam palcem wynosi około 1-2V najczęściej 1,7V, w tym momencie słychać cichy dźwięk bzyczenia z okolic elektroniki matrycy. Raz nawet matryca zaskoczyła, był obraz i podświetlenie, jednak nie cieszyłem sie długo, po drugim restarcie laptopa znowu ciemność.
    Czyli podsumowując, jeśli dobrze rozumiem, po pojawieniu sie napięcia z karty graficznej na nóżce 1 (OE) U10 wyjście tego układu powinno sie wyłączyć, dalej mosfet Q6 z kanałem p czyli aby był w pełni otwarty na bramie musi być 0v, po dotknięciu palcem R218 następuje spadek napięcia na wyjściu u10 a tym samym na bramie q6 powodując jego częściowe otwarcie i pojawia sie niepełne napięcie LCDVDD. Co może być przyczyną tego problemu, nieprawidłowe napięcie VGA_ENVDD (jakie powinno być?) , uszkodzony U10, czy też jeszcze coś innego?
    Dodam jeszcze ze próbowałem wylutowania R221, pojawiło sie napięcie LCDVDD 3,35V ale obraz nie zaskoczył, wlutowałem z powrotem, zwarcie źródła i drenu Q6 też nic nie dało.
    Toshiba/LA-3441P rev:2B - brak obrazu i podświetlenia, na zewnętrznym jest Toshiba/LA-3441P rev:2B - brak obrazu i podświetlenia, na zewnętrznym jest Toshiba/LA-3441P rev:2B - brak obrazu i podświetlenia, na zewnętrznym jest
  • Poziom 28  
    Aby matryca działała napięcie LCDVDD musi pojawić się wraz z sygnałem VGA_ENVDD, w czasie kiedy system ma rozpoznać wyświetlacz. Sprawdź wizualnie złącze grafiki, stan pinów, przejście z pinu 177 złącza do R218. Wymień U10 na nowy, jeśli nie potrafisz go jednoznacznie sprawdzić multimetrem, bo to najtańszy początek naprawy, następnie postaraj się o kartę graficzną lub sprawdź posiadaną w innym laptopie.
    Bufor U10 powinien być sterowany sygnałem ok 3V, uszkodzony może obciążać i tłumić sygnał VGA_ENVDD z karty graficznej.
    Rezystora R219 fabrycznie brak w wersji z grafiką zewnętrzną.
    Pozdrawiam.
  • Poziom 8  
    Dziękuję za odpowiedź, sporo mi wyjaśniła. Dobrze sie przyjrzałem, złącza grafiki są w porządku, dodatkowo wyczyściłem je izopropanolem i sprężonym powietrzem, niestety bez zmian. Znalazłem punkt odpowiadający VGA_ENVDD na karcie graficznej, jest przejście do R218. W poniedziałek zamówię 74AHCT1G125GW jak dojdzie to napisze jak sie sprawy mają.
    Pozdrawiam
  • Poziom 10  
    Witam Panowie wybaczcie że się podepnę z moim pytaniem.
    A brzmi ono tak.
    Posiadam Laptop Toshiba satellite A 100 - ta7 i mam problem z obrazem. Po odpaleniu świeci się przez 3 sekundy napis toshiba i później jest monitor czarny ale system wgrywa się jak pod światło patrze to wszystko się włącza. Windows się odpala itd wszystko chodzi ok tylko brak tak jakby podświetlenia. Jak się włączy system i wcisnę power laptop przechodzi w stan uśpienia (czy jakoś tak) jak go wybudzam to ponownie ekran z ikoną logowania zaświeci się na 3 sekundy i gaśnie (buczy chyba inwerter)
    Inwerter posiadam taki
    Ver 6.01
    V000070350
    Dzwoniłem do jednego sklepu co posiada taki inwerter na Allegro i powiedzieli mi że to nie musi być to tylko świetlówka
    Jak to sprawdzić co jest uszkodzone??
    Pomożecie ?? Pozdrawiam Patryk
  • Spec od komputerów
    Podstaw inną świetlówkę.
  • Poziom 10  
    tylko jest taki problem że nie mam skąd tzn posiadam jeszcze laptop aspire one mały ale jest na gwarancji
    Można jakoś inaczej to sprawdzić ??
  • Spec od komputerów
    Patryk_1984r napisał:
    tylko jest taki problem że nie mam skąd tzn posiadam jeszcze laptop aspire one mały ale jest na gwarancji
    Można jakoś inaczej to sprawdzić ??

    Nie.
    Podaj napięcia ze złącza inwertera.
    Z acera nie podmienisz bo on ma matrycę LED.
  • Poziom 10  
    Napięcie podać z złącza 2 pinowego co wychodzi na świetlówke , jakie tam powinno być mniej więcej???
  • Poziom 2  
    Witam,

    (prosze nie ganic mnie za brak polskich znakow-system jest ENG)

    Panowie jako, ze temat swiezy, chcialbym zasiegnac rady.
    Sprawa dotyczy Toshiby Sat Pro L450D - matryca nie ma podswietlenia.

    - kabel lcd sprawdzony, wymieniony
    - inwerter sprawdzony na dwoch innych do tego modelu lapka- wymieniony
    - obraz na zewnetrznym monitorze jest
    - pod swiatlo widac obraz na matrycy
    - napiecia na wyjsciu tasmy wchodzacej do inwertera byly mierzone pojawialy sie wartosci:

    1. 18.68V
    2. 18.68V
    3. 0.01V
    4. 3.21V
    5. 0
    6. 0
    7. 0

    Czy mozecie sie wypowiedziec na ten temat. Mi juz brakuje pomyslow.

    Pozdrawiam
  • Spec od komputerów
    commendante napisał:

    1. 18.68V
    2. 18.68V
    3. 0.01V
    4. 3.21V
    5. 0
    6. 0
    7. 0

    Czy mozecie sie wypowiedziec na ten temat. Mi juz brakuje pomyslow.

    Pozdrawiam

    Brak napięć na pinach 3, 5.
    Podaj napięcia ze złącza taśmy matrycy na płycie oraz oznaczenie kodowe płyty.
  • Poziom 10  
    Chłopaki a powiecie mi jak mam pomierzyć te napięcia z inwertera ??
  • Poziom 8  
    Wymiana U10 niestety nic nie zmieniła, podgrzałem jeszcze rdzeń karty graficznej gorącym powietrzem jednak również nic to nie dało. Nie miałem możliwości sprawdzenia karty graficznej w innym laptopie, czy też podmiany 8700mgt na inna sprawna, ze względu na zbyt duży koszt zakupu i sprowadzenia do polski. Laptop poszedł z powrotem do właściciela. Pozdrawiam.