logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer do 2500zł do CAD i gier, cichy system chłodzenia, Windows 7

tombus 29 Paź 2012 18:01 996 4
REKLAMA
  • #1 11464806
    tombus
    Poziom 15  
    Witam.
    Jako, że moja wiedza na temat sprzętu zatrzymała się na epoce Duronów i GeForce 4 proszę Was o pomoc.
    Przez ostatni tydzień starałem się nadrobić choć odrobinę braki w wiedzy, ale ilość szczegółów jest przytłaczająca...

Potrzebuję złożyć komputer w kwocie oscylującej 2500zł brutto. Oczywiście zakładam "widełki" +/- 300zł.

Komputer służyć będzie głównie do pracy codziennej. Często będą uruchamiane programy CAD oraz raz na jakiś czas gra (niekoniecznie najnowsze tytuły, choć ciągle czekam na HL3 ;) ). Komputer w zasadzie na długie lata (5 lat powinien dać radę? )

System operacyjny to prawdopodobnie Win7. Linuxowe dystrybucje ciężko chodzą na moim sprzęcie, więc zbytnio nie miałem jak się z nimi zapoznać. Wyjątek to Lubuntu, świetny i szybki system.

Bardzo cenię sobie ciszę, więc mogę przeznaczyć więcej pieniędzy na cichy i efektywny system chłodzenia.

Posiadam:
    Dysk Seagate ST3500410AS 500GB (może już za stary?)
    Kartę muzyczną SB Live!
    Monitor Compaq WF 1907v (chyba też go później wymienię)
    Mysz z klawiaturą

Proszę o jakieś propozycje zestawów. Pisałem o kwocie brutto, gdyż komputer mogę odliczyć sobie od podatku VAT. Więc może już lepiej full zestaw?
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 11466032
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 11472633
    wariato
    Poziom 43  
    Ocena: 838
    Kolega wyżej to jakiś forumowy bot bo wszędzie "polecał" to samo nie patrząc nawet na wymagania autora.
    Podkręcany nie będzie ?

Na początek taka robocza wersja:

Intel Core i5 3470
    MSI B75A G43
    Crucial Ballistix 2x4GB DDR3 1600 CL9
    Radeon HD7870 lub GTX660
    HDD możesz zastosować ten Seagate jak jest sprawny i taka ilość miejsca ci wystarcza
    DVD dowolne SATA
    SSD Crucial M4/OCZ Vertex 4 64 lub 128GB
    XFX Core 450W
    SPC Brutus 430
  • #5 11473593
    tombus
    Poziom 15  
    Dzięki za odpowiedź. Jeśli w okolicach tej ceny OC jest możliwe, to czemu nie;) Z tego co czytam, to ktoś składa komputer w podobnej cenie. Czytam podobne tematy i lekko szalejąc myślę nad tym:

- i5 2500K
    - SilentiumPC Fortis
    - ASRock P67 PRO3
    - (z pamięciami niestety nic nie wymyślę... chodzi o wymiary radiatorów oraz stabilność samych kości) 2x4 GB wystarczy?
    - Radeon HD7870 (bo dopłacać do HD7950 chyba się nie opłaca)
    - HDD mi wystarcza. Jest cichy i nie grzeje się. Kondycję ma bardzo dobrą.
    - Z SSD rezygnuję
    - DVD mam i rzadko z niego korzystam ;)
    - Z zasilaczem również nic nie wymyślę.
    - Obudowa... Może być nawet bez niej;) Myślę nad swoją konstrukcją. Z resztą, kupiłbym ją dopiero po złożeniu wszystkiego i wymierzeniu. Chociaż ten Brutus jest niezły.
REKLAMA