logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amica WA2C714BKISVD - rytmiczne, głuche pykanie podczas obrotu bębna

tombus 04 Sty 2022 18:01 3558 14
REKLAMA
  • #1 19799973
    tombus
    Poziom 15  
    Witam.

Dosłownie przed chwilą odebrałem ww. pralkę i wykonałem kalibrację. Według instrukcji po wykonaniu testu miały się ukazać gwiazdki (*), ale ukazuje się jakaś liczba. Sądzę, że to jakaś uśredniona liczba obrotów lub coś w tym stylu. Jednak nie to jest ważne.

Najważniejsze było to, co usłyszałem. Otóż słychać rytmiczne, "pykanie, tykanie, dudnienie" bębna. Jakby dokładnie co obrót bębna. Niestety nie jestem w stanie tego namierzyć, gdyż przy otwartych drzwiach niczego nie słyszę, gdy nim ręcznie pokręcę. Sądziłem, że to może być łączenie paska lub jego jakiś nadlew. Niestety, ale nie wydaje się, że to jest to, gdyż pozwoliłem sobie ściągnąć tylną osłonę i to sprawdzić.

Nakręciłem 2 filmy. Niestety jakość nie jest najlepsza i nie słychać dokładnie, jednak już przy wyższych obrotach można już to dostrzec.

Naturalnie pralka nowa, żadnego jeszcze prania nie robiła, wypoziomowana i usunięte zabezpieczenia. Nie próbowałem włączać pralki z załadunkiem, gdyż pierwsze pranie powinno być z pustym bębnem. Trochę się obawiam, że przy jeszcze wyższych prędkościach, przy wirowaniu dźwięk może być nieznośny lub może coś się uszkodzić.

Co o tym sądzicie? Z góry dziękuję za pomoc!

https://youtu.be/ivTnG5B76Kw

https://youtu.be/QkNvTwfZxMY
  • REKLAMA
  • #2 19800046
    POL02
    Specjalista AGD
    Ocena: 550
    Moż to być źle zamontowana grzałka i w trakcie wirowania uderza w bęben.
    Ale to tylko przypuszczenia.
  • REKLAMA
  • #3 19800093
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3734
    Jak już zdemontowałeś tylną pokrywę to zdejmij pasek napędowy, otwórz drzwi i zakręć dynamicznie bębnem dłonią i jeżeli dźwięk się znów pojawi to może łatwiej będzie Ci odnaleźć jego źródło. Bardzo rzadko, ale bywały też przypadki wadliwego montażu łożysk więc sprawdź też czy bęben nie wykazuje żadnego luzu góra-dół.
  • #4 19800119
    tombus
    Poziom 15  
    Dojście do grzałki od frontu :/

EDIT:

Właśnie przed przeczytaniem ostatniego postu tak zrobiłem i nie słyszałem wyraźnie, czy coś stuka, puka. Bardziej słyszałem silnik i łożyska, ale to normalne.
    Zastanawiam się, czy faktycznie nie puścić pierwszego prania na pusto i sprawdzić, czy po tym procesie coś się pogorszy. Jeszcze zapodam zdjęciem ściągniętego paska.
    Natomiast luzu góra-dół i innych osi nie wyczułem.

EDIT2:

Jak widać pralka musiała długo stać złożona, że w pewnym miejscu pasek lekko się odkształcił w miejscu rolki silnika:

EDIT3:

Pokręciłem teraz bębnem z założonym paskiem, ale delikatnie i z wyczuciem. Ewidentnie czuć, że w pewnym momencie, pod stałym oporem palca, czuć krótki i tylko w tym miejscu luz!
    Może faktycznie to łożysko?
    Mam nadzieję, że na filmiku dobrze to widać, jak pod koniec obrotu nagle mój palec z bębnem, pod stałym oporem przyśpiesza.

https://youtu.be/bQQqMxCPblg
  • #5 19800244
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Jak mogłeś słyszeć silnik jeżeli zdemontowałeś pasek? Dostęp do grzałki od przodu po demontażu przedniej ścianki. Zresztą nawet jeżeli by to była wina grzałki to już bardziej nie wolno ingerować Tobie w urządzenie a o demontażu tylnej pokrywy również nie wspominaj w razie wizyty serwisu gwarancyjnego.
  • #6 19800253
    tombus
    Poziom 15  
    Próbowałem obracać bębnem przed zdjęciem paska, po zdjęciu paska oraz po założeniu paska. Po tym wszystkim wykonałem 2 testy kalibracji w celu upewnienia się, że pasek założony należycie.

W grzałkę jak i całą resztę na razie nie będę ingerować. Puszczę pralkę w pierwszy cykl i wtedy podejmę decyzję na kontakt z serwisem i kopaniem się z nimi :/ Szkoda, że to kompletnie nowa pralka a starej nie już dawno nie mam.

A sterta prania rośnie ;)
  • #7 19800303
    POL02
    Specjalista AGD
    Ocena: 550
    Test z grzałką można wykonaać bez ingerencji.
    Otworzyć drzwiczki pralki i latarką świecić przez otworki perforacyjne,jednocześnie porudszając wolno bebnęm w prawo i w lewo.
    Jeżeli jest to wina grzałki to będzie ją widać blisko pod otworami bębna.
  • #8 19800516
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 889
    Wg tej "muzyki"problem dotyczy bębna i ewentualnych luzów na ramieniu krzyżaka.
  • REKLAMA
  • #9 19812355
    tombus
    Poziom 15  
    Witajcie.

Przepraszam, że nic nie odpisywałem.
    W tym czasie wykonałem dwa normalne prania i przy wolniejszych obrotach nic nie słychać. Niestety przy większych obrotach a w szczególności przy wirowaniu dudnienie jest już bardzo słyszalne.

Dzisiaj tuż przed zgłoszeniem reklamacji tknęło mnie, by zrobić mały test.
    Postanowiłem "zaznaczyć" taśmą miejsce na pasku, w którym wyczuwalny jest mały luz na bębnie, o którym już wcześniej wspominałem. Pralkę puściłem w tryb kalibracji i przyjrzałem się paskowi z tyłu. Moje przypuszczenia sprawdziły się i dudnienie pojawia się mniej więcej w tym samym czasie!
    Amica WA2C714BKISVD - rytmiczne, głuche pykanie podczas obrotu bębna Amica WA2C714BKISVD - rytmiczne, głuche pykanie podczas obrotu bębna
    Postanowiłem wtedy ściągnąć pasek i już definitywnie pójść tropem wadliwego paska. Ku mojemu zdziwieniu i "nadzieją" okazało się, że dudnienie, luz na bębnie pojawia się prawie w tym samym miejscu, co "wybrzuszenie", o którym już wcześniej też wspominałem! Dam ostatnią szansę tej pralce i paskowi jeszcze przed zgłoszeniem reklamacji i wymienię pasek na nowy.
    Jak to nie pomoże (co mam nadzieję), to wtedy będzie smutek, reklamacja i czekać będzie sterta prania ;)
  • #10 19812380
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Tylko zakup pasek według danych opisanych na oryginalnym pasku.
  • REKLAMA
  • #12 19968571
    january13
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    tombus napisał:
    Kupiłem taki sam nawet ze sklepu Amici. Okazał się nawet w miarę tani, 50zł.

Czy wymiana paska zlikwidowała "pykanie"?
  • #13 20037666
    leszelka
    Poziom 16  
    Ocena: 72
    tombus napisał:
    Witam.

Dosłownie przed chwilą odebrałem ww. pralkę i wykonałem kalibrację. Według instrukcji po wykonaniu testu miały się ukazać gwiazdki (*), ale ukazuje się jakaś liczba. Sądzę, że to jakaś uśredniona liczba obrotów lub coś w tym stylu. Jednak nie to jest ważne.

A mnie zainteresował ten wątek, gdyż mam podobnie, po kalibracji zamiast (zgodnie z instrukcją) wyświetlenia się **** mam wyświetloną liczbę 128.
    Trochę mnie to zbiło z tropu, nie wiem czy tak ma być?
  • #14 20037712
    january13
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Odpowiedź serwisu Amici dotycząca kalibracji pralki WA1S610CLiSH : " Należy wybrać jakikolwiek program na pokrętle, a następnie wcisnąć i przytrzymać jednocześnie przez 10 sekund oba wskazane przyciski- „Gotowe za” i „Wirowanie”. Powinno pojawić się t19 i wówczas załącza Pan start. Kalibracja kończy się wyświetleniem 3 cyfrowej liczby X:XX składającej się z losowych cyfr na przykład - 1:43 , 0:96 " .
  • #15 20037762
    leszelka
    Poziom 16  
    Ocena: 72
    Super, dzięki! Klikam "pomocny post" :)

Jak widać instrukcja nie jest dopracowana...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z nową pralką Amica WA2C714BKISVD, która po kalibracji wydaje rytmiczne dźwięki podczas obrotu bębna. Po zdemontowaniu tylnej osłony i sprawdzeniu paska napędowego, użytkownik zauważył, że dźwięk może być związany z luzem na bębnie, co sugeruje możliwą wadę łożysk. Inni uczestnicy dyskusji zasugerowali sprawdzenie grzałki oraz luzów na ramieniu krzyżaka. Po przeprowadzeniu testów, użytkownik zauważył, że dźwięk nasila się przy wyższych obrotach, co skłoniło go do rozważenia wymiany paska. Ostatecznie zakupił nowy pasek, co może rozwiązać problem. Dodatkowo, inny użytkownik poruszył kwestię kalibracji, wskazując na niejasności w instrukcji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA