logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung LE40C630 - ciemny, pulsujący obraz, napięcia zasilacza i T-CON 12.68V

inhalator 30 Paź 2012 00:34 5655 6
REKLAMA
  • #1 11466548
    inhalator
    Poziom 2  
    Pech. Miesiąc po upływie terminu gwarancji.
    Brak obrazu, a właściwie ciemny, pulsujący obraz. Lampy podświetlenia włączone, brak OSD, dźwięk jest, kanały można przełączać.

Model: LE40C630K1WXXH
    SMPS: BN44-00340A
    Main Board: BN94-02747E
    T-CON: S120AMP4CLV0.4

Napięcia na złączach zasilacza wydają się być OK, ale opisane jako B13V, wydaje się być za niskie - 12.68V. Po odłączeniu obciążeń rośnie, ale tylko do 12.9V
    Na złączu do Main wyglądają następująco:
    B13V = 12.68V
    B5V = 5.3V
    5V_DET = 5.3V
    BLU_ON=5.3V
    E_PWR = 3.0V
    H_SYNC=1.72V
    B5V = 5.3V
    A5V = 5.3V
    PS_ON = 0.78V

Sprawdziłem jeszcze napięcie, które trafia na T-CON. Jest 12.68V, za bezpiecznikiem F1 również.

Nie mam już pomysłu, jak zidentyfikować usterkę, tym bardziej, że bazowałem na materiałach do podobnych modeli. Tych dla mojego LCDka nie znalazłem... :-(
  • REKLAMA
  • #2 11466605
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 11466849
    inhalator
    Poziom 2  
    Cytat:
    To oddaj do serwisu

Super porada. Dzięki, kolego.
    Być może skorzystam, ale raczej jako plan B.

Dopiero zacząłem z planem A, czyli samodzielną próbą. Stąd tylko objawy, dane modułów i podstawowe napięcia.
    Chyba po to jest to forum, żeby ktoś bardziej doświadczony podpowiedział kolejne kroki, zasugerował kolejne sprawdzenia, nie?
    Może ktoś miał podobne objawy? Może ktoś ma dokumentację akurat do moich modułów? Przecież nie oczekuję, że na podstawie tych wstępnych informacji ktoś wskaże mi wprost komponent do wymiany...

Pozdro
    T.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 11467307
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1987
    inhalator napisał:
    Brak obrazu, a właściwie ciemny, pulsujący obraz

Znaczy obraz w końcu jest, czy go nie ma?

Może dalej za tym bezpiecznikiem trzeba się rozejrzeć?
    O ile problem nie jest tym, co LCD-LED-PDP sugeruje. ;)

LCD-LED-PDP napisał:
    Wstaw jakieś foto uszkodzenia

A Ty chcesz na fotkach jakieś pulsowanie obrazu widzieć? :)
  • #6 11467311
    LCD-LED-PDP

Poziom 28  
    Ocena: 232
    Nie na pulsowanie nie liczę :D , może jakieś stzrępy treści itp. itd. Post dość nie jasno napisany ciężko zrozumieć co i jak. Pozdrawiam
    Konto firmowe:
    POL UK Elektronik Tomasz Doros
    Lipowa 14/9, Pakość, 88170
  • #7 11470727
    inhalator
    Poziom 2  
    Cytat:
    Wstaw jakieś foto uszkodzenia

No to wklejam filmik. Myślę, że odda istotę problemu.

Obraz nie ma żadnej treści, tak jak pisałem wcześniej - brak OSD.
    Dokładnie tak samo wygląda, jeśli odłączę taśmę od T-CON, tylko wówczas nie pulsuje. Jest stabilnie ciemny :-) Podświetlenie nadal działa.

Cytat:
    matryca czasami nie zalana podczas czyszczenia ?

Podczas czyszczenia raczej nie (żona się nie przyznaje :-)
    Tydzień przed wystąpieniem usterki telewizor był odłączony na czas remontu. Przechowywany w kartonie, ale otwartym. Tak więc jest prawdopodobieństwo, że coś mogło się tam wylać, ale to bym chyba zauważył jakieś ślady po zdjęciu pokrywy, nie?

Cytat:
    Może dalej za tym bezpiecznikiem trzeba się rozejrzeć?

Sprawdziłem napięcie w punkcie VCC12 i jest tam 1.2V
    Sprawdziłem też punkt AVDD i tam miernik szaleje - pokazuje od -5V do +9V
    Może to dobry trop? Załączam foto T_CONa, może jakieś dodatkowe sprawdzenia Wam się nasuną...

Samsung LE40C630 - ciemny, pulsujący obraz, napięcia zasilacza i T-CON 12.68V

Wczoraj wymieniałem też elektrolity w linii B13V, ale nic się nie zmieniło.

Dodano po 4 [godziny] 17 [minuty]:

Dziś podłączyłem T-CON na zewnątrz, podając tylko 13V na wejście. Pobór prądu na zasilaczu skacze osiągając prawie 1A i z powrotem spada do kilkudziesięciu mA. Znalazłem dodatkowy punkt do pomiaru 3V3. Nie jest stabilne. Co chwilę spada do około 1.6V. Maxim17122 czy coś w jego aplikacji?

Uszkodzona była płytka T_CON. Wymiana pomogła.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telewizorem Samsung LE40C630K1WXXH, który po upływie gwarancji wykazuje ciemny, pulsujący obraz, brak OSD, ale dźwięk działa. Sprawdzono napięcia na złączach zasilacza, które wydają się być w normie, jednak napięcie B13V wynosi tylko 12.68V. Użytkownik podejrzewa, że problem może leżeć w T-CON, ponieważ po odłączeniu taśmy od T-CON obraz staje się stabilnie ciemny. Dodatkowo, napięcia VCC12 i AVDD wykazują nieprawidłowe wartości. Użytkownik wymienił elektrolity w linii B13V, ale nie przyniosło to poprawy. Prosi o pomoc w identyfikacji usterki oraz dokumentację do modułów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA