logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podkręcić Intel PII 350 na płycie Intel SE440BX-2 bez regulacji w BIOS?

Kukiz18 31 Sty 2005 20:36 1248 5
REKLAMA
  • #1 1185813
    Kukiz18
    Poziom 21  
    Ocena: 38
    Hej. Mam procesor PII 350 na podłuznym slocie (to chyba jest slot 1) i płyte Intel SE440BX-2.Chciałbym to choc troche podkrecic, tylko nie wiem jak. W biosie chyba nie ma regulacji mnoznika,a na płycie chyba tez nie ma jak powiekszyc czestotliwosci. Co robic??? I jeszcze jedno. Ta plyta chyba nie ma sensorow od temperatury i obrotow fan'a. Speedfan nic nie pokazuje. Ani obrotow wiatraczka, ani temp procka. Jedyne co pokazuje to chyba tylko temp HDD. Pomozcie
  • REKLAMA
  • #2 1186378
    ozman
    Poziom 21  
    Ocena: 36
    Bx umożliwały zmianę FSB napewno. Obejrzyj jeszcze raz płytę bo pewnie przestawia się tam zworkami wszystko. Ściągnij sobie ze strony prodycenta manuala do płyty.

Ale najlepiej sobie daruj bo uzyskasz max 392MHz na standardowym chłodzeniu. potem to zmiana napięcia ale to i tak dużo nie da. Wąskim gargłem jest tu pamięć cache przy procku to on niedaję się kręcic. o 100MHz może byś i podniusł ale to pewnie na jakimś ciwekłym azocie, lub poprostu wyłączyć cache L2 lecz to się mija z celem bo wydajnośc kuriozalnie spadnie.

PII i tak słabo się kręcą więc daruj sobie najlepiej...
  • REKLAMA
  • #3 1186500
    Kukiz18
    Poziom 21  
    Ocena: 38
    a czy jest jakas przejsciówka aby z tego dluuugiego starego wejscia zrobic normalne wejscie i wstawic tam np. Celeronka 500mhz i jego podkrecic???
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 1189784
    snake83
    Poziom 24  
    Ocena: 15
    Co do tego procka to sam mam takiego i podkręciłem go na 466MHz za pomoca magistrali i chodzi już tak od przeszło 1,5 roku i nie sprawia kłopotów.Magistralę przetaktowałem na 133MHz.Zgodzę się z przedmówcą i popieram też mam płytę oparta na chipsecie BX i właśnie za pomoca FSB przetaktowałem go więc jeszcze raz dobrze poszukaj a napewno znajdziesz ajkies opcje do overclockingu.

Pozdrawiam :)
  • #6 1189920
    djwatoo
    Poziom 20  
    Ocena: 10
    1. Płyty intela nie są stożrzone do overclockingu maja z zasady 66 / 100 / 133 Mhz FSB a żadnych pomiedzy.

2.Podkrecic możesz jedynie za pomoca progrmiku SoftFSB.

3.Procesor badzo nie pdatny na overclocking max to 500 Mhz.

4.Nie ma zworek pozalających na dokładne podkręcanie patrz punkt 1.

5.Płyty Intel-a mają być stabilne a nie dobrze sie krecić.

5.Wyjątek do Pkt. 5 to Intel RAPID pozostałem ją zakres z zasady do 5%
REKLAMA