logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podkręcić Pentium2 400MHz na płycie PCPartner BXA828D?

det0x3 05 Lis 2005 12:11 1476 10
REKLAMA
  • #1 1956984
    det0x3
    Poziom 10  
    Witam!! mam mały problem.. mam P2 i nie wiem jak go podgonić...
    Czytałem posty na ten temat ale zadużo sieu nie dowiedzialem... niektuzy pisali zetrzeba zakleić pin 21B a niektórzy ze to bujda.. :/ nie wiem co mam zrobic zeby podgonić go trocheU...
    mam Pentium2 400MHz (4x100) deschutes.A80523
    płyta główna PCPartner BXA828D
    chipset Intel 440BX/ZX
    to chyba tyle.. prosze pomuzcie o ile da sieU coś zrobićz tą konfiguracją sprzentową... :)

:arrow: Błędy ortograficzne :!:
  • REKLAMA
  • #2 1958819
    Lzep
    Poziom 39  
    Ocena: 133
    Jedyne co możesz zrobić to zwiększyć szynę ( FSB ) ze 100 na tyle ile się da ? Pentium to nie AMD, tu się mnożników nie zmienia !
    Pozdr. :|
  • REKLAMA
  • #3 1961673
    det0x3
    Poziom 10  
    ale ja ma problem z tym.. na mojej płycie głównej jest opis do szyny jest miejsce na zworki tzn powinny być nużki których nie ma fabrycznie.. i co teraz ?? ingerować lutownicą??
  • #4 1961795
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    jeśli ich nie ma, to znaczy że płyta nie oferuje takich zmian, poprzez to możesz zrobić więcej szkód niż pozytywów. Pozostaje jeszcze zobaczyć w biosie, może laminat był wykorzystany do różnych wersji tej płyty.

pozdrawiam ;)
  • #5 1962477
    det0x3
    Poziom 10  
    ale za bardzo nie wiem czego mam tam szukać.. jak byś mógł pomódz mi trochę bardziej...
    hmm a co do tej płyty głównej to nie wiem czy nie daje takich możliwości poniewasz jak by ich nie miala to by chyba opisu nie bylo do krencenia na szynie:P
    Pozdrawiam :)
  • #6 1964372
    rezi_ar
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    witam
    zmianę mnożnika można uzyskać po zdemontowaniu obudowy PII
    w chipie był kiedyś opis jak to zrobić
    mogę w domu poszukać, prawdopodobnie mam to w pdf-ie

z pozdrowieniami
    artur

PS pin 21B (chyba ten) pozwalał na odblokowywanie FSB w Celeronach
  • REKLAMA
  • #7 1964382
    det0x3
    Poziom 10  
    o fajnie byłoby gdybyś znalazł ten opis... :)
  • #8 1964577
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    rezi_ar - po co opowiadasz bajki i legendy miejsckie, ktorych nawet nie rozumiesz. Mnoznika w P2 nie zmienisz, jezeli jest zablokowany. A nozka B21 zarowno w celeronach i pentiumach sluzy to tego samgo - do ustawiania magistrali.
  • #9 1965179
    det0x3
    Poziom 10  
    to nie da się z tym nic zrobić??
    mi o nóżkę nie hcodziło bo już próbowałem tego sposobu ale dowiedziałem się że to służy do ustawienia magistrali a mój procek pracuje na 100MHz :)
  • REKLAMA
  • #10 1966264
    rezi_ar
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Platon, det0x3 WIELKIE przepraszam
    to pewnie wynik przegrzania zwoi w mózgu
    popitoliło mi się z podkręcaniem Athlona w obudowie Slot A (prawdopodobnie ze względu na podobieństwo obudowy)

z poważaniem
    artur
  • #11 1966380
    det0x3
    Poziom 10  
    no to chyba będzie na tyle tego postu.. nic się nie da z tym zrobić... szkoda... :/
    A nikt nie ma pomysłu na płytę główną? Może z nią da się coś zrobić?

Podsumowanie tematu

✨ Podkręcanie procesora Pentium II 400 MHz (Deschutes, A80523) na płycie głównej PCPartner BXA828D z chipsetem Intel 440BX/ZX jest ograniczone. Mnożnik procesora jest zablokowany i nie można go zmienić bez fizycznej ingerencji, która jest ryzykowna i niezalecana. Jedyną realną metodą podkręcania jest zwiększenie częstotliwości magistrali systemowej (FSB) powyżej standardowych 100 MHz, jednak płyta PCPartner BXA828D może nie posiadać fabrycznie dostępnych zworek do zmiany FSB, co utrudnia modyfikację. Próby ingerencji lutownicą są ryzykowne i mogą uszkodzić płytę. Pin 21B, o którym wspominano, służy do ustawiania magistrali i odblokowywania FSB w procesorach Celeron, ale w Pentium II nie ma on wpływu na mnożnik. BIOS płyty może oferować pewne opcje zmiany FSB, ale ich dostępność zależy od wersji laminatu płyty. W praktyce, bez modyfikacji sprzętowej płyty lub procesora, podkręcenie Pentium II 400 MHz na tej konfiguracji jest bardzo ograniczone lub niemożliwe.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA