logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows XP SP2 - duże obciążenie CPU podczas korzystania z Internetu

BFP 12 Lis 2012 00:41 3327 11
REKLAMA
  • #1 11518571
    BFP
    Poziom 10  
    Cześć,

Od pewnego czasu podczas korzystania z internetu strasznie zaczął mi świrować procesor.

Wykorzystanie wacha się od 40-100% przez co komputer się ścina, filmy odpalane na YT również, nic nie działa płynnie.
    Tak to wygląda w menedżerze:

Próbowałem już różnych rzeczy(Postawiłem na nowo system oraz wymieniłem paste pod procesorem) przeczytałem setki tematów ale nie udało mi sie rozwiązać problemu.

Komputer:
    System: Windows XP Professional Wersja 2002 Dodatek SP 2
    Procesor: AMD Athlon (tm) 64 Processor 3000+ 1.81 Ghz
    RAM: 1 GB 512
    Grafika: NVIDIA GeForce 9500 GT (512 MB)
    Płyta Główna: ASUS M2N - E ( http://pl.asus.com/Motherboards/AMD_AM2/M2NE/#specifications )

Tu jest wrzut z HiJackThis:

Kod: Text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Niewiem jakie informacje jeszcze będą potrzebne, więc narazie wrzucam tylko tyle. Wielkie dzieki z góry za pomoc, bo juz niemam siły do tego PC :)
  • REKLAMA
  • #2 11518584
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3548
    Co do logów to:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1044160.html

Takie obciążenie masz przeglądając internet ale konkretnie co? You Tube?

Daj screen z HD Tune -> zakładka Health, Info oraz Benchamrk (po przeprowadzeniu testu).
  • #3 11518585
    BFP
    Poziom 10  
    Ogólnie korzystając z przeglądarek, GG też dużo wykorzustuje procesora a jak odpale przeglądarke i GG to już wogole tragedia jest.

Tutaj screeny z testu (przeprowadzony z włączoną przeglądarką i GG)

Windows XP SP2 - duże obciążenie CPU podczas korzystania z Internetu Windows XP SP2 - duże obciążenie CPU podczas korzystania z Internetu
  • REKLAMA
  • #4 11518587
    Kasek21
    Poziom 43  
    Daj także screen z programu Process Explorer - wcześniej wybierając: View -> Select Columns -> Process Perfomance -> CPU History.

Po 20 minutach normalnego korzystania z komputera tj. przeglądarka, GG...
  • #5 11518605
    Blader123
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    W sumie nie dziwmy się że tak procesor się męczy,flash sam jest tego winny na dzisiejsze czasy trzeba mieć na przeglądarkę 2 rdzenie.
    Najlepiej sobie ściągnij jakąś inną przeglądarkę internetową,jeśli nie pomoże to sugeruj się górną moją wypowiedzią.
  • #6 11518611
    BFP
    Poziom 10  
    Tak wygląda screen z PE:

PS: Próbowałem już różnych przeglądarek. IE, Mozilla, Chrome
    Załączniki:
    • Logi.rar (15.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 11518823
    Kasek21
    Poziom 43  
    Jakie to konkretnie strony przeglądałeś?

Obciążenie CPU wygląda normalnie - ten CPU lata swojej świetności ma za sobą, a strony wymagają coraz więcej od CPU - dlatego mamy taki rezultat.

Zainstaluj najnowsze sterowniki do karty graficznej.
    Powinno trochę odciążyć CPU:
    http://pclab.pl/art43313-33.html

Ps. Załóż temat w dziale "Pogotowie antywirusowe" i zamieść log'i, które wykonałeś.
  • #8 11518882
    wariato
    Poziom 43  
    Ocena: 841
    Masz dziwnie wysokie zużycie pamięci ram i to tylko przy włączonej przeglądarce i komunikatorze. Sugerowałbym zmianę przeglądarki na Operę najlepiej 11.50, komunikatora na mniej zasobożernego bo obecne GG niestety do takich nie należy.
    Pokaż jeszcze zakładkę Uruchamianie z Narzędzi konfiguracji systemu, wejdziesz tam wpisując w Uruchom msconfig
  • #9 11519069
    BFP
    Poziom 10  
    Windows XP SP2 - duże obciążenie CPU podczas korzystania z Internetu Windows XP SP2 - duże obciążenie CPU podczas korzystania z Internetu

Wydaje mi się że to wcześniej w miare nie najgorzej działało, chyba że problem u mnie zaczał się jak zainstalowałem jakąś nowszą wersje któregoś z programów i to przeoczyłem.
  • REKLAMA
  • #10 11519646
    wariato
    Poziom 43  
    Ocena: 841
    Widzę że już większość odznaczyłeś tego co nie powinno się uruchamiać z windowsem. Dumprep też możesz odznaczyć.
    Jak wyłączysz wszystko (przeglądarkę, komunikator itp) to jakie masz zużycie pamięci ? Powinieneś mieć około 500-600MB.

Sam komputer to fakt jest już stary i ledwo sobie radzi z flashem na stronach i kilkoma kartami przeglądarki. W laptopie mam starszy 2 rdzeniowy procesor i po otwarciu 15-20 zakładek już czuć że procesor ma ciężko bo wolniej przeskakuje ze strony na stronę - zużycie około 70-80%.
    Musisz maksymalnie odchudzić system i zainstalować "lekkie" alternatywy dla niektórych codziennych programów.

Jeśli nie masz wirusów/robali/trojanów to nic więcej nie zrobisz.
  • #11 11519744
    pitrala1
    Poziom 33  
    Ocena: 111
    Jaki proces zużywa tyle ramu? Muli tylko dlatego, że masz 1gb pamięci ram, ponad 700 mb siedzi w pamięci wirtualnej.
  • #12 11520974
    BFP
    Poziom 10  
    U mnie obciążenie skacze po otwarciu już jednej zakładki. Jak sie wszytsko wczyta to sie nachwile uspokaja, ale jak tylko przywróce przeglądarke z paska, albo coś zaczne przwijać świruje znowu. Zainstalowałem Opere 11.50 jednak tak samo obciąża procesor. Zauważyłem, że nawet podczas rozciągania okna menedżera zadań, procesor też skacze do 60% nawet, wiec chyba coś musi być nie tak jednak.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z wysokim obciążeniem CPU (40-100%) podczas korzystania z Internetu na komputerze z systemem Windows XP SP2, procesorem AMD Athlon 64 3000+, 1 GB RAM i kartą graficzną NVIDIA GeForce 9500 GT. Pomimo reinstalacji systemu i wymiany pasty pod procesorem, problem nie ustępuje. Użytkownik testował różne przeglądarki (IE, Mozilla, Chrome, Opera 11.50) oraz komunikatory (GG), jednak obciążenie CPU pozostaje wysokie, szczególnie przy otwieraniu stron z Flash. Użytkownicy sugerują zainstalowanie najnowszych sterowników graficznych, zmianę przeglądarki na mniej zasobożerną oraz optymalizację systemu poprzez wyłączenie zbędnych programów uruchamiających się z systemem. Wskazują również na ograniczenia sprzętowe, które mogą wpływać na wydajność.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA