logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ford Focus 1.8 TDDI 99r. - Ciężki rozruch silnika i błąd DTC 9202

posek 12 Lis 2012 19:19 1959 3
REKLAMA
  • #1 11520994
    posek
    Poziom 13  
    Ocena: 32
    Witam od nie dawna posiadam problem z uruchomieniem zimnego silnika.
    Podczas przekręcania stacyjki i podgrzewania silnik zapala po około 5sek .

Dziś znajomy sprawdzał mi świece i wszystkie są OK, nie jest to zapowietrzanie układu paliwowego, dziś robiłem test DTC i wywaliło błąd 9202, dodam że test również robiłem w lato i nie było żadnych błędów "NONE".
    Jeżeli jest to błąd pompy paliwowej co z kodu wynika, to gdzie ta pompa się znajduję i gdzie szukać złącza elektrycznego pompy? Czy jest ona razem z czujnikiem paliwa w zbiorniku paliwa czy poza zbiornikiem ?

Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedzi
  • REKLAMA
  • #2 11522352
    stas11
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    posiadanie problemów to nasza specjalność. Możliwe, że zawór zwrotny na pompie przepuszcza i paliwo z przewodu wraca do zbiornika, ewentualnie świece żarowe do wymiany. na razie tyle przyszło do głowy. za mało danych, podaj jeszzcze jakieś szczegóły. Jak pali po odpaleniu, czy mocno dymi na czarno, czy chodzi równo czy rzuca nim etc.
    Jak ten znajomy sprawdzał świeczki? omomierzem czy wykręcał i sprawdzał grzanie?
  • REKLAMA
  • #3 11522391
    posek
    Poziom 13  
    Ocena: 32
    Zawór zwrotny mam nowy bo układ się zapowietrzał i przy parkowaniu tzw silnikiem do góry paliwo uciekało do baku, trzeba było długo palic silnik wtedy zanim się odpowietrzył dymił mocno na biało i chodził nie równo aż do odpowietrzenia. Teraz nie dymi praktycznie wcale po odpaleniu , tylko trzeba długo kręcić, co do świec dzis sprawdzał mi je znajomy, wszystkie sa sprawne, czasami jak przekręce kilka razy stacyjką to szybciej odpala byc może pompka paliwa się zawiesza, jednak niewiem gdzie jej szukac ? i do tego jeszcze mam błąd DTC 9202
    9202 – Przerwanie obwodu elektrycznego układu paliwowego (pompa, czujnik poziomu paliwa)

Jeśli chodzi o świece znajomy odkręcił przewody i do każdej przykładał "+" z baterii i jak lekko iskrzyło to znaczy że jest obciążenie
  • #4 11523045
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
REKLAMA