logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Focus 1.8 TDDI 1999 - trudności z odpalaniem na ciepłym silniku po postoju

sbuli 03 Maj 2011 09:49 2287 2
REKLAMA
  • #1 9463562
    sbuli
    Poziom 19  
    Ocena: 28
    Witam
    Zimny zapala, może nie idealnie (bo musi pokręcić z 15s) ale zapala. Jak odpali to następnym razem zapala "od pierwszego". Silnik pracuje bez zarzutów, nie przerywa nie traci mocy, przyśpieszenie ok. Problem pojawia się po dobrym rozgrzaniu tzn. przejadę z 20km i zostawię go na minim 20-30 minut. Nie jest to za każdym razem tzn może 10-20 razy zapalić bez problemu a czasem kręcę, kręcę i nie zapala.
    Wtedy pomaga dłuższe kręcenie lub psikanie jakimiś specyfikami w kolektor dolotowy. Zauważyłem jeszcze, że jak ma dostać "ataku" to już po 10 minutach musi dłużej pokręcić ale jest do na tyle wcześniej że jeszcze zapala. A tak jak pisałem wyżej najgorzej jest po tych 20-30 minutach bo wtedy trzeba 2 osoby jeden psika w dolot a drugi kręci.
    Jak będzie tak dalej to standardowy zestaw naprawczy to nowy szczotkotrzymacz do rozrusznika raz na 6 miesięcy i akumulator raz na 12 miesięcy :)

Byłem na diagnostyce komput. ale muszę jechać raz jeszcze bo diagnosta skasował jakieś błędy ale to nie pomogło. Jak teraz pojadę to dopytam co to były za błędy.

Pozdrawiam i proszę o jakie wskazówki na diagnozę.
  • REKLAMA
  • #2 9463605
    decybel91
    Poziom 43  
    Ocena: 4234
    Mondeo TDDI ma pompe paliwa obok zbiornika paliwa, czasem moze nie chodzic i dlatego warjuje, moze sie takze zapowietrzac.
    Nie wiesz czasem takze czy pompa wtyskowa byla remontowana?
  • #3 9464397
    sbuli
    Poziom 19  
    Ocena: 28
    Jakieś 2 lata temu był robiony remont silnika, pierścienie, wtryskiwacze, rozrząd. Pompa wtryskowa była zmieniana na inną używaną . Pamiętam, że po tamtej naprawie czasem miał "odbicia", trzeba było dłużej kręcić ale zapalał, to się uspokoiło i było ok aż do teraz (tzn. od 2 - 3 miesięcy).
REKLAMA