logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat elektroniki NEC DX-1000D - problemy z odtwarzaniem i nagrywaniem

Kurtion 03 Kwi 2002 22:41 6191 31
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Dlaczego magnetowid NEC DX-1000D nie nagrywa i źle naciąga taśmę przy podglądzie wstecznym oraz jak to naprawić?

Brak nagrywania wynika najpewniej z uszkodzenia procesora upD75108CW na pinie 50 „DELAYED REC”, a słaby naciąg taśmy przy podglądzie wstecz jest zwykle związany z idlerem, paskiem, rolką dociskową albo hamulcem lewego talerzyka [#11190][#11046][#11707] Po odlutowaniu pinu 50 i podaniu na niego +5 V z pinu 32 nagrywanie zadziałało poprawnie, co praktycznie potwierdziło uszkodzenie procesora [#11046] Procesor powinien więc być do wymiany; w wątku podano też, że ma oznaczenie upD75108CW 074 / 8802EX702 i jest dostępny jako część ASWO 272377 [#11443][#11542] Jeśli chodzi o mechanikę, trzeba sprawdzić bieżnię gumową idlera, pasek łączący sprzęgło z capstanem, luzy hamulców STOP i stan lewego talerzyka, bo przy przewijaniu elementy te pracują sztywno, a przy podglądzie muszą się ślizgać tylko w kontrolowany sposób [#11190][#11452][#11312] Gdy lewy talerzyk ciągnie mocno, a taśma nadal układa się źle, podejrzenie pada na pofałdowaną taśmę lub zużytą rolkę dociskową [#11707]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 10419
    Kurtion
    Poziom 22  
    Ocena: 26
    Pilnie potrzebuję schemat do elektroniki tego magnetowidu. Mam dwa problemy.Taśma na odtwarzaniu na podglądzie wstecz nie jest dobrze naciągnieta i nie przylega do głowicy przez co prawie nic nie widać na ekranie, sprzęgło jest sprawne,z różną siłą jest nawijana na bęben drugi problem to brak nagrywania, stwierdziłem że brakuje 5V na nóżce 50 "Delay Rec" na procesorze UPC 75108, wszystkie pozostałe napięcia prawidłowe. Proszę o pomoc w naprawie podejrzewam procesor.
  • REKLAMA
  • #2 10774
    Kurtion
    Poziom 22  
    Czy naprawdę nikt z Was nic nei wie na temat tego magnetowidu. Napiszcie chociażby jakieś swoje własne uwagi o podobnych modelach firmy NEC
  • #3 10788
    Sruba
    Poziom 12  
    Witam!
    Co do sprzegla to sprawdz czy nie odklejil sie filc opasajacy rolke. Jezeli chodzi o nagrywanie to sprawdzilbym przelacznik ktory katroluje przydatnosc kasety do nagrywania (wylamany lub nie wylamany zabek kasety ). Czy w trybie "Play" wszystko jest w porzadku?
    Pozd.
    Sruba
  • #4 10808
    Kurtion
    Poziom 22  
    W trybie Play wszystko jest wporządku, filc jest zreszta sprzęgło było niedawno wymieniane. Przełacznik też ejst sprawny, który umożliwia nagrywanie.Powiem więcej nagrywanie się włącza lecz magnetowid nie nagrywa a ni dźwięku ani obrazu. Gdy chcę to otworzyć co nagrałem widzę nagranie poprzednie lekko zakłócone. Proszę o pomoc.
  • #5 10836
    Sruba
    Poziom 12  
    Hej!
    Wyglada na to ze brakuje pradu podkladu w ukladzie glowicy kasujacej, dokladnie tej ktora jest przy sprzegle. Sprawdz ten uklad, jestes pewny ze masz dobrze wyregulowane sprzeglo?
    Pozd.
    Sruba
  • #6 10838
    Sruba
    Poziom 12  
    Na wszelki wypadek wyczysc jeszcze raz caly tor prowadzenia tasmy, zwroc szczegolna uwage na wszystkie glowice.
    Sruba

[ Ta wiadomość została zmieniona przez: Sruba dnia 2002-03-26 14:26 ]
  • #7 10839
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 539
    Może po kolei. Jeżeli na p.50 procesora upC75108 nie zmienia się stan logiczny przy przełączeniu ze STOP-u na REC to nie będzie pracował generator prądu podkładu w bloku AUDIO i nie zostanie przełączony blok VIDEO z pracy E-E na REC.Wspominasz że jest nagrywanie - owszem na DISPLAY-u wyświetli się symbol nagrywania,mechanika ruszy i nic poza tym.
    Słaby naciąg taśmy przy podglądzie do tyłu może być spowodowany niesprawną bieżnią gumową IDLER-a lub zbyt mocnym naciągiem hamulca lewego talerzyka.Jeżeli bieżnia jest twarda lub spękana należy ją wymienić na nową(najlepiej cały IDLER).Można również spóbować zmniejszyć naciąg hamulca.Natomiast nie bardzo rozumiem o jakim sprzęgle jest mowa?Powodzenia!
  • REKLAMA
  • #8 10850
    Sruba
    Poziom 12  
    Dla Oldboy.
    Masz naturalnie racje, chodzi o hamulec i o nim tez caly czas pisze jako o sprzegle. Zasugerowalem sie ta nazwa bo przypadkowo naprawiam Nec-a z uszkodzonym sprzeglem przenoszacym naped na Idlera.
    Pozd.
  • REKLAMA
  • #9 10915
    Kurtion
    Poziom 22  
    Wszystko rozumiem tylko co jest przyczyną braku napięcia na 50 nodze tego procesora ?
    Proszę o jakieś wskazówki
  • #10 11046
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Podejrzewam,że pin 50 tego procesora jest uszkodzony.Dla pewności zrób tak:rozłącz p.50 przy pomocy taśmy do odsysania cyny(ścieżka może być za cienka żeby ją przecinać).Włącz REC i podaj na ścieżkę(najlepiej w jakimś punkcie lutowniczym lub na złączu)+5V(np.z p.32 - VDD).Jeżeli uzyskasz poprawne nagranie to procesor jest do wymiany.A tak na marginesie:to jest procesor upD75108CW-plus numer programu.
  • #11 11055
    Kurtion
    Poziom 22  
    CZy wszystko musi być jak w greckiej tragedii ?:(( Czy to musi byćprocesor ?
  • #12 11143
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Czy uzyskałeś poprawne nagranie wg procedury jw.? Nigdy nie ma 100%- owej pewności przed wymianą procesora(czy procka-jak kto woli)!
  • #13 11156
    Kurtion
    Poziom 22  
    A więc niestety jak podłożylem 5 V z 32 p. procka na 50 nogę oczywiście po wylutowaniu nogi proca uzyskałem poprawne nagranie. Proszę Cię byś się jeszcze zastanowił czy nie ma innej możliwości usterki ? Czy to raczej jednak procesor? Ten niepoprawny naciąg taśmy przy odtwarzaniu na podglądzie wstecz przy słabiej naciągniętym hamulcu lewego talerzyka nic nie pomaga. Sprzęgło napędowe jest nowe, cały ten zespół, jeszcze dokładnie nie wiem co z iglerem, możesz mnie oświecić i powiedzieć co to jest ? :smile: nie znam akurat tej nazwy. I czy mogą być jeszcze jakieś inne możliwości tej usterki ? Z góry dzięki za pomoc
  • #14 11180
    Kurtion
    Poziom 22  
    Tak się zastanawiam, że możnaby podpiąć jakieś inne 5 V z nóżki na której podczas nagrywania też pojawia się 5 V na tym procesorze,tylko nie wiem czy taka jest? Co o tym sądzisz ? Odpisz jak najszybciej
  • #15 11190
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    To potwierdza moje przypuszczenia. Pin 50 procesora(DELAYED REC)inicjuje przełączenie wszystkich obwodów VCR biorących udział w nagrywaniu,ale stan aktywny(logiczny poziom H)pojawia się na nim dopiero po wyprowadzeniu taśmy z kasety na dysk wizyjny i ustabilizowaniu obrotów Capstan`a.Jak widać jest on opóźniony w stosunku do sygnału REC(p.41),który jest podawany na SERVO dla startu Capstan`a.Na p.29 podaje się sygnał z przełącznika(REC SAFETY SW) o którym pisał Sruba-przełącza po załadowaniu kasety z nie wyłamanym ząbkiem.
    Jeżeli po naciśnięciu REC mechanizm startuje i następuje przesuw taśmy,na DISPLAY`u jest podswietlony REC i przełącznik REC SAFETY jest sprawny(wspominałes że tak) to według mnie jest tylko jedna przyczyna-pin 50-i nie chce być inaczej.Decyzja o wymianie należy do Ciebie.
    A teraz o podglądzie do tyłu.IDLER masz na płycie mechaniki m-y talerzykami(lewym i prawym).Jest to kółko z gumową bieżnia,które w zależności od kierunku przesuwu taśmy napędza lewy lub prawy talerzyk. Z kolei IDLER jest napędzany sprzęgłem znajdującym się pod nim,w spodniej części płyty mechaniki. Kółko klinowe sprzęgła jest połączone z Capstan`em paskiem gumowym. Przy podglądzie do tyłu taśmę napędzają dwa elementy:rolka dociskowa i IDLER. Hamulec lewego talerzyka musi być na tyle luźny aby nie wprowadzał dodatkowej siły tarcia. Jeżeli masz słaby naciąg taśmy to albo się ślizga IDLER(na lewym talerzyku) albo ślizga się pasek łączący sprzęgło z Capstanem.Jeżeli wymieniałeś sprzęgło to pozostaje Ci wymienić pasek. O wymianie bieżni gumowej IDLER`a lub całego pisałem wcześniej.I jeszcze jedno.Talerzyki mają hamulce STOP-u.Jeżeli elementy rozrządu źle pracują to kóryś z nich może hamować,zwróć na to uwagę,przy podglądzie do tyłu oba mają być zwolnione.
    A co do kombinacji z podłączeniem do innego pinu.Nie polecam Ci tego ale możesz spróbować podłączyć się do p.41-REC. Nie gwarantuję co z tego wyniknie.To opóźnienie jest wprowadzone celowo i trudno przewidziec jak zachowają się układy biorące udział w nagrywaniu.Nie miałem takiego przypadku.I to by było na tyle.Czekam na pomyślne wieści!
  • #16 11199
    Kurtion
    Poziom 22  
    To jest wyjatkowo dziwny pzypadek. siedzialem dziś nad tym dosyć długo. Hamulec na lewym talerzyku podczas podgładu wstecz nie przylega do talerzyka. PAsek klinowy łączocy Capstan ze sprzęgłem wymieniony. Zespół jago nazywam sprzęgłem a jest to poprostu sprzęgło z Idler'em wymienione było niedawno, pasek na nim jest cały i w idealnym stanie. Przypuszczam że ślizga się idler po talerzyku, ale czemu tego raczej nie wiem. Być może prowadzenia po których się przesówa taśma są uszkodzone, wyglądają jednak na sprawne. Trudno mi pojąć czemu nie chce to działać prawidłowo. Proszę Cię o jeszcze jakieś wskazówki. Jutro zamę się tym bardziej szczegółowo i sprawdze co wyniknie z podłaczenia 41 p do "delay Rec"

Dzięki za pomoc
  • #17 11275
    stan
    Poziom 26  
    Ocena: 180
    Sprawdż czy talerzyk nie jest zapieczony(częsty przypadek w Sharp-ach)
  • #18 11307
    Kurtion
    Poziom 22  
    Z talerzykeim ejst wszystko oki, kręci się lekko wygląda normalnie. Przecież to chyba musi działać. Proszę o pomoc. Jak do tej wydaje się, że wszystko jest sprawne. Nie mam zielonego pojęcia co to może być.
  • REKLAMA
  • #19 11312
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Co z hamulcami STOP-u?Czy bieżnia gumowa IDIER`a nie jest za twarda?Wyczyść dobrze powierzchnię lewego talerzyka,może jest zatłuszczona a najlepiej załóż pustą kasetę,włącz podgląd do tyłu i sprawdź palcami czy talerzyk ma duże opory.Musisz to zrobić szybko bo bez taśmy napęd zaraz się wyłączy.
  • #20 11382
    Kurtion
    Poziom 22  
    Podłączyłem p 41 i nie jest to złe wyjście nagrywa super startuje mechanika jest oki, tylko po naciśneiciu stop mechanika si eblokuje i wideo się wyłącza, wystarczy włączyc je ponownie i wszystko jest oki, to chyba lepsze niz placic kupe forsy za procka. Moze jednak jest jakas mozliwosc by i tego drobnego feleru sie pozbyc ?
  • #21 11413
    Kurtion
    Poziom 22  
    Po podłacxzeniu z p.41 kablem do p.50 zaobserwowałem spadek napięcia z 4.95 do ok. 4.80, domyślam się, że jest za bardzo obciążona nóżka 41. wszystko byłoby super gdyby nie jedna rzecz. Przy wyłączaniu Rec na Stop, mechanizm obraca się w przeciwnym kierunku i po 5 s. wywala error. Wtedy ponownie wcikam Power i jest oki, lepsze to niż wymiana proca. Myślełem jedna i tu prosże o porade by może podłączyć tą p. 50 przez rezystor lub inny element lub przez przekaźnik najlepeij elektroniczny. 5V z p41 służyło by za uaktywneinei przekaźnika natomiast napięcie VDD z np. p. 32 jako przekazywane napięcie na p. 50 "Delay Rec"
    Drugi problem to wspominane już przeze mnie odtwarzanie na podglądzie wstecz. Obejrzałem wszystkie idler'y, paski, gumki, obracające się elementy i nic, naciąg taśmy jest nierówny, momentami lewy talerzyk nawet się zatrzymuje. Nie slizga się bieżnia idlaera po talerzyku, ani pasek klinowy łączący sprzęgło z capsatnem tylko nie wyrabia sprzęgło, jedna zębatka się obraca a ta druga żebatka sprzęgła momentami zatrzymuje się. Sprzęgło jest nowe i napewno sprawne. Po uruchomieniu ręcznym bez kasety Play Rew siła lewego talerzyka jest dosyć dobra, hamulce stop'u nie dotykają talerzyka podczas Play Rew zreszta dla pewności je zdemontowałem i nic nie poomogło. Talerzyk gdy hamulce nei przylegają do niego pokręcony przeze mnie ręka obraca się bardzo długo, ośka nei jest zgięta, wydaje się że wsyzstko jest oki. Domyślam się, że jest to wina raczej prowadzenia taśmy, sprzęgło nei ma siły by ją nawijać tylko co i dlaczego ma na to taki wpływ. Liczę na Was, może będziecie w stanie na to pytanie odpowiedzieć, szczególnie je kieruje do Oldboy'a
  • #22 11443
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Cieszę się,że udało Ci się zakończyć SANYO.
    A teraz do NEC`a.Czy to jest sprzęt klienta czy Twój?Jeżeli klienta to nie kombinuj tylko wymień procesor.Wiem,że jest z tym sporo roboty ale nie ma rady.Jeżeli Twój to jeszce pomyślę.Podaj mi pełną nazwę procesora włacznie z numerem programu.Bazuję na schemacie NEC-a DX1600 i mogą być różnice w opragramowaniu.O mechanice w następnym poście.
  • #23 11445
    Kurtion
    Poziom 22  
    Nec jest mój. Procek to: Nec uPD 75108 CW 074 i pozostałe numerki to 8802EX702
  • #24 11452
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Taki procesor ma w ofercie NORTH SERVICE pod nr ASWO:272377.Moze nie jest drogi(cena na telefon:0/94-345-13-03),dodatkowo podstawka 64p.SHORT(zagęszczana).Miałbyś spokój.
    Czy p.41 połączyłeś ze ścieżką od której odlutowałeś p.50 czy z nim,określ to precyzyjnie.
    Teraz nieszczęsna mechanika.Przy przewijaniu,obojętne czy do przodu czy do tyłu nie masz tego problemu bo sprzęgło pracuje sztywno(ostry bieg,bez poślizgu),natomiast przy podglądzie sprzęgło będzie się ślizgać jeżeli siła tarcia spowodowana przesuwem taśmy będzie większa od tej z jaką ono pracuje.Jeżeli VCR jest ...letni(a tak pewno jest)to napewno zwiększyły się opory elementów po których przesuwa się taśma i sprzęgło przepuszcza albo pomimo że nowe nie ma odpowiedniej siły aby pokonać opory przesuwu tasmy.Jezeli masz stare sprzęgło to spróbuj go rozebrać(one są rozbieralne,rzadko klejone)i zwiększ wartość modułu sprężyny(rozciągnij,zmień na inną lub dobierz podkładke).Sprawdź czy będzie jakaś różnica.Czy taśma jest luźna na całym odcinku od lewego talerzyka do rolki dociskowej czy na odcinku krótszym,którym?
  • #25 11466
    Kurtion
    Poziom 22  
    Sprzęgło jest nowe, więc szkoda mnie go rozbierać i naciągać lub wymeiniać sprężyne i rzeczywiście ejst rozbieralne lecz wolałbym tego nie robić ewntualnie w ostateczności, a pewnie by to pomogło nie wiem tylko na jak długo. Taśma nie jest równo naciąganaod poczatku poprzez głowice wizyjną aż do głowicy dzwiekowej. Tak jak mówiłem roliki kręca się lekko talerzyki też idler nie ślizga się po talerzyku, hamulce nie przylegają.
    Połączyłem nóżkę p 41 do sćieżki 50 po odłączeniu nóżki procka. Nie orientowałem się ile kosztuje ten procek z tej firmy lecz zinnej i podali mi cene 160 PLN, szkoda tyle kasy zwłaszcza że ejst szansa naprawić to bez wymiany proca.
  • #26 11586
    Kurtion
    Poziom 22  
    Drogi kolegu oldboy mam wielką prośbę. Czy mógłbyś mi odpisać na te posty związane z Nec i Panasonic. Z góry dzięki
  • #27 11597
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Chodziło mi o próby ze starym sprzęgłem bo cały czas obracamy się wokół niego.Czy to nowe założyłeś poprawnie bo tu już niewiele mogę wymyślec,albo ja to widzę inaczej.
    Brak napięcia na p.50 jest związany z uszkodzeniem jakiegoś obszaru struktury w procesorze. Jeżeli sztucznie wymuszamy funkcję REC to dla procesora-patrząc z jego "środka"- jest to stan nienormalny i być może dlatego traktuje to jako error. Zobacz co się dzieje na p.43,jest opisany jako REC EMP i nie wiem do czego jest przeznaczony.
  • #28 11658
    Kurtion
    Poziom 22  
    Jest to nowe sprzęgło i jest założone poprawnie, sprawdzę ten punkt 43. Mówiłeś co o zwiększeniu tarcia, większe opory. O jakie elementy Ci chodziło ?
  • #29 11682
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Cofnij się do mojego postu z 29 marca g.23.45. Sugerowałem sprawdzenie z jaką siłą ciągnie lewy talerzyk bez tasmy,to można wyczuć pod palcami przy pustej kasecie(serwisowej).Uwzględniając wszystkie Twoje spostrzeżenia sądzę,że coś musi hamować lewy talerzyk jezeli sprzęgło przepuszcza a taśma nie jest naciągnięta.
  • #30 11687
    Kurtion
    Poziom 22  
    Sprawdziłem moc nawijania talerzyka, bez przyrządów lecz wydaje się, że mocno ciągnie, niesłabiej niż w innych wideach, nic go nie hamuje, ja uważam że wina leży po stronie elemntów po którycgh przesówa się taśma. I tu prośba o podanie wszystkich możliwości + jak to naprawić

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemów z magnetowidem NEC DX-1000D, głównie z nierównym naciągiem taśmy podczas odtwarzania wstecz (podgląd) oraz brakiem funkcji nagrywania. Nierówny naciąg taśmy może wynikać z uszkodzonej lub ślizgającej się bieżni gumowej idlera, zbyt mocnego lub niedostatecznego naciągu hamulca lewego talerzyka, ewentualnie z oporów mechanicznych w prowadzeniu taśmy lub pofałdowanej taśmy wymagającej wymiany rolki dociskowej. Sprzęgło napędowe (łączące Capstan z idlerem) jest nowe i prawidłowo zamontowane, jednak może nie generować wystarczającej siły tarcia przy podglądzie wstecz. Brak napięcia 5V na nóżce 50 ("Delay Rec") procesora NEC uPD75108CW powoduje brak nagrywania mimo aktywacji funkcji REC na wyświetlaczu i uruchomienia mechaniki. Sztuczne podanie 5V na tę nóżkę po odlutowaniu jej z procesora umożliwia poprawne nagranie, co wskazuje na uszkodzenie samego procesora. Próby obejścia problemu poprzez podłączenie nóżki 50 do nóżki 41 procesora (sygnał REC) dają częściowy efekt, ale powodują błędy przy zatrzymaniu nagrywania. Wskazano, że wymiana procesora jest najpewniejszym rozwiązaniem, choć kosztownym. Dodatkowo zalecane jest dokładne czyszczenie toru taśmy i sprawdzenie stanu mechaniki, w tym hamulców i idlera. W dyskusji pojawiły się także pytania o schematy i instrukcje obsługi magnetowidu NEC DX-1000D.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA