logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Win XP Professional SP2 PL - Klucz nie pasuje do instalatora, dlaczego?

bambosz86 14 Lis 2012 20:17 10653 12
REKLAMA
  • #1 11529726
    bambosz86
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam,

mam taki drobny problem. Dostalem za zadanie przeinstalowac system na oficjalnym sprzęcie...

Oczywiście nikt nie ma płyty instalacyjnej (a raczej ma, tylko nie wie gdzie)...

Na kompie jest naklejka z kluczem do win XP profesional sp 2 PL ...
    Mam płytkę z win XP prof SP 2 PL, przed całą zabawą zacząłem instalacje na wirtualnej maszynie(na całe szczęście) i okazuje się, że klucz z naklejki nie pasuje do instalki win XP profesional... jak to możliwe ? XP PROF SP2 PL to WIN XP PROF SP2 PL a nie coś innego, więc co jest grane ?

czy oprócz tego że jest:
    WINDOWS XP PROFESIONAL SP2 PL jest jeszcze jakieś dodatkowe oznaczenie ? jakieś dodatkowe "pod-wersje" ?

Czy prócz OEM jest jakaś inna "pod-wersja" (czy to w ogóle jest "pod-wersja") ?

Różnicy chyba nie robi czy mam płytę z win XP Prof SP2 PL, która była przy tym kompie, czy inna (od innego kompa), ważne, żeby się wersje zgadzały, i żeby serial był oryginalny (bo tych mam kilka i żaden nie pasuje do tego instalatora) ?

Rozumiem że równie dobrze mogę pobrać "instalke" z neta i zainstalować na oryginalnym kluczu, i wszystko będzie zgodne z prawem tak ?

Dodam że klucz nie pasuje też do win XP PROF SP3 PL :(.

Cóż mogę z tym zrobić ?

Ps. znalazłem jakieś "instalki" OEM / VLK ...
  • REKLAMA
  • #2 11529781
    jurek84
    Poziom 22  
    Ocena: 66
    Są różne wersje instalek. Do niektórych pasują klucze, a do innych nie. Nie wiem od czego to może zależeć.
  • REKLAMA
  • #3 11529791
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10425
    Masz cos jeszcze podane na naklejce?

Nosnik z ktorego instalujesz i jego pochodzenie nie ma znaczenia, byle klucz pasowal.
  • REKLAMA
  • #4 11529859
    bambosz86
    Poziom 11  
    Na nalepce mam:
    Win XP Profesional (to że jest to SP2 wiem dzięki odpaleniu AIDY).
    SERIAL-SERIAL-SERIAL-SERIAL-SERIAL
    i chyba jest tam jakiś nr seryjny (w każdym bądź razie jest jeszcze jakiś dodatkowy Nr.).

W tej chwili na wirtualnej maszynie przetestowałem juz 2 albo 3 Win XP prof i póki co żadna instalka nie przyjmuje żadnego z 3 kluczy, które mam do wyboru :/.

Kombinować nie mogę / nie chcę - bo nie chcę mieć później problemów w razie kontroli (a te są w tym wypadku możliwe).

Nie wiecie, czy da się to jakoś ustalić np. dzwoniąc do microsoftu ?
    Czy jeśli im podam serial, ewentualnie jakiś inny nr. seryjny to powiedzą mi co to za wersja ?

Nic, pobiorę jeszcze jakiś OEM i może on łaskawie przyjmie klucz :).
  • #5 11529925
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Zainstaluj XP bez SP, skoro do takiego masz klucz i sprawdz czy klucz bedzie pasowac.

Podaj ten dodatkowy numer na PW jak mozesz.
  • REKLAMA
  • #6 11530012
    bambosz86
    Poziom 11  
    Ale na kompie jest zainstalowany z SP2... sam XP prof może pójść ?
    Że niby zainstalowali sam i pobrali aktualizacje ? (w sumie możliwe, nie wziąłem tego pod uwagę xD).

Numeru Ci niestety nie podam bo:
    1. nie mam dostępu do tego kompa
    2. chyba nie mogę ;)
  • #7 11530069
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Probowales odczytac klucz z zainstalowanego systemu przy pomocy np. KeyFindera? O ile oczywiscie masz jeszcze system na dysku.
  • #8 11530077
    McMarycha
    Poziom 31  
    Ocena: 198
    Tez miałem podobnie i to chyba zalezy od tego z którego roku jest dany windows
  • #9 11530157
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 469
    Spróbuj z XP SP3 - jeśli masz legalny klucz, powinien go przyjąć.
  • #10 11530183
    bambosz86
    Poziom 11  
    Kolobos próbowałem i udało się (AIDA - tak się to chyba zwało).
    Sęk w tym, że serial na którym stoi obecnie system jest... nieco inny od oryginalnego(tego z 3 dostępnych naklejek).
    Nie wnikam dlaczego, nie mam zamiaru "kablować" na osobę która się tym bawiła wcześniej, nie mam też zamiaru używać "innego niż oryginalny" numeru, bo mi później w razie kontroli "szefostwo" będzie głowę truło a odpowiadać za to nie chcę.

Dlatego muszę postawić system na tym, co mam dostępne :/

Hucul

próbowałem (to było moje 1 podejście), nie przyjął O_o.
    Też myślałem że późniejsza wersja powinna akceptować "wcześniejszy" klucz, ale nie... ale nie.
    W sumie jeden grzyb czy zainstaluje czysty XP i zaktualizuje do SP czy od razu walne z XP z SP3.

Ps. dodam, że obecny system stoi już około 6 lat xD
  • #11 11530288
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 469
    bambosz86 napisał:
    ...W sumie jeden grzyb czy zainstaluje czysty XP i zaktualizuje do SP czy od razu walne z XP z SP3...

No właśnie nie. Instalacje z SP3 z reguły nie przyjmowały upublicznionych kluczy z poprzednich wersji, ale aktywowały się na starych kluczach pasujących do nich językowo i wersją (Home/Professional i Box/Oem).
  • #12 11530363
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 483
    Czy komputer nie jest czasem "firmowy" w stylu dell lub coś podobnego.
    Czy jesteś pewny że na naklejce nie ma nic pod napisem Windows Profesional (lub obok niego)

Win XP Professional SP2 PL - Klucz nie pasuje do instalatora, dlaczego?

I druga rzecz jak już ktoś wspomniał może wersja językowa jest nie taka.

Prawde mówiąc nic ci nie szkodzi zadzwonić do M$ i powiedzieć że masz klucz ale zgubiony nośnik może na podstawie klucza skierują cię na odpowiednią wersję Xp.
  • #13 11530484
    bambosz86
    Poziom 11  
    Kolejna próba (kolejny windows pobrany) i sukces xD.

Zwycięzcą w konkursie jest:

Win XP Profesional SP2 OEM PL (rok prod: nieznany).

Dzięki za pomoc i wsparcie biedaka :).

Ps. jutro idę po premie i wyrównanie nadgodzin xD

Jeszcze raz wielkie dzięki.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problem z kluczem do systemu Windows XP Professional SP2 PL, który nie pasuje do instalatora. Po próbach z różnymi wersjami instalacyjnymi, okazało się, że klucz był przeznaczony dla wersji OEM. W dyskusji poruszono różnice między wersjami systemu, w tym OEM i inne pod-wersje, a także możliwość kontaktu z Microsoftem w celu weryfikacji klucza. Ostatecznie użytkownik zainstalował wersję OEM, co rozwiązało problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA