logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd network path not found po aktualizacji na routerze TPLink

adamabcdef 17 Lis 2012 15:51 1065 2
REKLAMA
  • #1 11539601
    adamabcdef
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Dzień dobry,

Potrzebuje porady dotyczącej konfiguracji laptopa podłączonego do routera. Mam dwa komputery: PC i laptop. Oba są podłączone do routera TPLink. Zarówno na lapku jak i na PC Internet chodzi bardzo dobrze. Niestety po zainstalowaniu wręcz wspaniałych aktualizacji do obu systemów nie jest w stanie np. wykonywać komendy "shutdown -m \\x -r" (gdzie x to nazwa mojego laptopa) ponieważ otrzymuję wiadomość w stylu "network path not found". 48 godzin temu polecenie shutdown pięknie zamykało lapka dając mi ostrzeżenie 30-sekundowe, po zainstalowaniu aktualizacji jest jedna wielka porażka i przy użyciu np. komendy "net use z: \\a\b" (gdzie 'z' to dysk, 'a' to nazwa lapka 'b' to ścieżka katalogu który chce udostępnić PC-towi) dostaję fajny error 53 czyli network path not found :/. W przypadku udostęponiania katalogu system na PC pyta mnie o nazwę użtkownika i hasło podczas gdy przed instalacjami to nie było potrzebne. Jednocześnie katalog udostępniony na PC jest bez problemu widoczny na laptopie. Nie mogę ponadto włączyć opcji na laptopie "Allow other network users to connect through this computer's Internet connection" w Local Area Connection Properties -> (w zakładce) Advanced bo dostaje komunikat "Internet Connection Sharing cannot be enabled. A LAN connection is already configured with the IP address that is required for automatic IP addressing.".

Bedę wdzięczny za jakieś podpowiedzi.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 11540237
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1530
    OS-y ?
    Załącz konto gościa lub ustaw takie same login/hasło na obu komputerach.

Próbuj shutdown -m \\ipadres -r
  • #3 11541561
    adamabcdef
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    No tak, dwa XP są na oby komputerach. Już rozwiązałem problem albo sam się rozwiązał bo w pewnej chwili net use zaczął wyrzucać błąd nr 67 dotyczący nazw sieciowych i dopiero po zmianie nazw (bo wcześniej każda z nich była tylko dwuznakowa w tym jedna cyfra w każdej) i restarcie zaczęło działać jak powinno.

PS: Dla tych którzy mają problemy z tego typu komendami (na necie jest ich dość sporo) rada żeby stosować nazwy sieciowe dłuższe np. powyżej 5 znaków. Nie wiem co prawda czy to było faktycznym powodem ale zaczęło działać.

Dzięki za pomoc.
REKLAMA