logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Creative WebCam NX - Wpływ usunięcia kondensatora SMD na przetwarzanie obrazu

Ture11 18 Lis 2012 22:45 1866 8
  • #1 11546436
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1116
    Witajcie.
    Myślę, że dział dość dobry na to pytanie.
    Od kilku dni bawię się rozebraną kamerką Creative'a WebCam NX.
    Podczas próby wylutowania cmos'a przypadkiem wylutowałem jakiś kondensator SMD no i się narobiło... Czy ktoś może mi powiedzieć, do czego służył ten kondensator w procesie przetwarzania obrazu? Czego brakuje teraz w tej kamerze? Jakiego sygnału? Efekt na zdjęciu... ;-)

Creative WebCam NX - Wpływ usunięcia kondensatora SMD na przetwarzanie obrazu

Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #2 11546712
    goldi74
    Poziom 43  
    Ocena: 1530
    Ture11 napisał:
    Czy ktoś może mi powiedzieć, do czego służył ten kondensator w procesie przetwarzania obrazu?

Chyba tylko wróżka to wie. Przecież nie wiadomo który kondensator wylutowałeś.
  • #3 11546738
    Ture11
    Poziom 39  
    No rozumiem, nie chodziło mi o to, co konkretnie zrobiłem, a raczej o to, czego zabrakło do normalnego obrazu z kamery. Nie planuję naprawiać tej kamery, ale efekt jest bardzo ciekawy i wprost przypomina obraz termowizyjny. Domyślam się, że zabrałem z tego obrazu coś w stylu np. chrominacji czy luminacji, ale nie wiem, jak to się nazywa. Wiem, że jasność jest reprezentowana kolorami, żółty -kolor jasny, niebieski - ciemny. Podobnie to wygląda w termowizji, gdzie im przedmiot jaśniej promieniuje podczerwienią, tym obraz jest bardziej biały (przechodząc przez zółty).

Dodano po 9 [minuty]:

Jak na razie, według Wikipedii wychodzi mi na to, że z YCbCr (cokolwiek by to nie znaczyło) zabrałem właśnie składową luminacji, a pozostała składowa Cb i Cr (teoretycznie różnica między luminacją a kolejno niebieskim i czerwonym).. Czy dobrze kombinuję, czy raczej YCbCr nie ma prawa bytu w takim urządzeniu jak kamerka internetowa?
  • Pomocny post
    #4 11548926
    gradek83
    Poziom 43  
    Ocena: 2080
    No to teraz masz kamerę termowizyjną :D
  • Pomocny post
    #5 11548997
    mir1984
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Ten 'efekt' to zwyczajne nasycenie kolorów. Z angielska ;-) saturacja. Wrzuciłem zwykły obrazek jpg w irfanview i uzyskałem podobny efekt.
  • Pomocny post
    #6 11549009
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 11550128
    Ture11
    Poziom 39  
    Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Próbowałem "naprawić" ten obrazek w GIMP'ie, ale to nie możliwe, no oczywiście można zrobić czarno biały ;-). Efekt powstał jednak najprawdopodobniej nie w wyniku wylutowania kondensatora, a odłączenia jednej z nóg czujnika, czego nie zauważyłem. Pozostaje zakupić soczewkę z monokryształu germanu ;-)
  • #8 11550272
    Kamil16161616
    Poziom 20  
    Ocena: 39
    Jeśli byś mógł zapodaj zdjęcie tej płytki na której siedzą układy ;)
  • #9 11550686
    Ture11
    Poziom 39  
    Cytat:

Jeśli byś mógł zapodaj zdjęcie tej płytki na której siedzą układy

Creative WebCam NX - Wpływ usunięcia kondensatora SMD na przetwarzanie obrazu Creative WebCam NX - Wpływ usunięcia kondensatora SMD na przetwarzanie obrazu

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik eksperymentował z kamerą Creative WebCam NX i przypadkowo usunął kondensator SMD, co wpłynęło na przetwarzanie obrazu. Zastanawia się, jak ten kondensator wpływał na jakość obrazu, sugerując, że mógł usunąć składową luminacji, co spowodowało efekt przypominający obraz termowizyjny. Inni uczestnicy dyskusji potwierdzili, że brak sygnału luminancji (Y) może być przyczyną zmiany w nasyceniu kolorów. Użytkownik zauważył, że problem mógł wynikać z odłączenia nogi czujnika, a nie tylko z usunięcia kondensatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA