logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szybki internet a wolne pobieranie przez przeglądarkę

Liderex 19 Lis 2012 07:49 21768 13
REKLAMA
  • #1 11546964
    Liderex
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam.

Posiadam internet z Cyfrowego Polsatu. Kiedyś przez przeglądarkę ściągało mi pliki z prędkością 200kb/s a teraz 50kb/s. Gdy chce ściągać przez program JDwonloader to jeszcze wolniej. Natomiast przez torrenta jak sprawdzałem to prędkość wynosi ponad 600kb/s.

Sprawdzałem u kolegi na tym samym internecie i u niego ściąga ponad 200kb/s przez przeglądarkę.

Wiec w czym może leżeć problem?
  • REKLAMA
  • #2 11546989
    kondziu jah
    Poziom 33  
    Ocena: 122
    Na przykład w ograniczeniu serwerów, z których pobierasz.
  • REKLAMA
  • #3 11547328
    Liderex
    Poziom 12  
    Napisałem przecież, ze na tym samym internecie kolega z tych samych serwerów, te same pliki pobiera z prędkością 200kb/s a ja 50.
  • #4 11547638
    kondziu jah
    Poziom 33  
    Nie napisałeś, że z tych samych serwerów i te same dane. Nie napisałeś też czy jesteś jedynym użytkownikiem łącza i czy jesteś pewien, że żaden proces nie korzysta z sieci w tym czasie. Nie wiadomo również czym jest "ten sam internet" - Internet z definicji jest jedną globalną siecią, łączącą inne.
  • #5 11552258
    Liderex
    Poziom 12  
    Więc mój kolega posiada ten sam abonament w Cyfrowym Polsacie co ja. Aktualnie mam zainstalowany świeży Windows Xp ponieważ poprzedni był na starym dysku twardym a teraz mam nowy, wcześniej ciągało mi z tą samą prędkością co koledze. Podkreślam, że na torrentach ściąga mi nawet do 1.4 Mb/s.

Sprawdzałem u kolegi i te same pliki u niego ściągają się z prędkością ponad 200Kb/s a u mnie ledwo 50Kb/s, wcześniej na poprzednim Windowsie ciągało mi również z prędkością 200Kb/s.

Ostatnio zauważyłem też, że gdy włączam torrent to automatycznie przestają mi się wczytywać strony www.

Wszystko jest poprawnie zainstalowane na komputerze.
  • REKLAMA
  • #6 11552818
    kondziu jah
    Poziom 33  
    Przypomnę:
    Cytat:
    Nie napisałeś też czy jesteś jedynym użytkownikiem łącza i czy jesteś pewien, że żaden proces nie korzysta z sieci w tym czasie.

Warto dadać, że jeżeli korzystasz z Internet Explorer (i to na dodatek w wersji 6), to warto zmienić przeglądarkę.

Cytat:
    Ostatnio zauważyłem też, że gdy włączam torrent to automatycznie przestają mi się wczytywać strony www.
    Jeżeli pliki pobierają się z maksymalną prędkością, to kolejnych danych (stron www) nie możesz pobierać równocześnie. To samo może dziać się w drugą stronę: maksymalny upload = przeglądarka nie wysyła rządań do serwerów.
  • #7 11553754
    Liderex
    Poziom 12  
    Cytat:
    Warto dadać, że jeżeli korzystasz z Internet Explorer (i to na dodatek w wersji 6), to warto zmienić przeglądarkę.

Jestem informatykiem wiec dobrze wiem ze Internet Explorer to najgorsza przeglądarka. Zawsze korzystałem z Mozilli.

Cytat:
    Jeżeli pliki pobierają się z maksymalną prędkością, to kolejnych danych (stron www) nie możesz pobierać równocześnie. To samo może dziać się w drugą stronę: maksymalny upload = przeglądarka nie wysyła żądań do serwerów.

Napisałem, ze strony mi się nie wczytują a nic nie pisałem ze próbuje ściągać za pomocą przeglądarki pliki. Po prostu strony mi się przestają otwierać gdy włączę torrenta, nawet jeśli torrent nic nie ściąga po prostu jest włączony to automatycznie przeglądarki przestają otwierać strony. Kiedys tak nie mialem dlatego mnie to dziwi.

Niech wypowie się jakiś specjalista.
  • #8 11554617
    kondziu jah
    Poziom 33  
    Skoroś informatyk, to wypowiadaj się jak na informatyka przystało. "ten sam internet" nie jest równozaczny z "ten sam pakiet u tego samego dostawcy"; podobnie "włączać torrent" i "włączać program do obsługi sieci bittorrent".
    Masz rację, nie ma sensu bym się wypowiadał, skoro odpowiadasz wybiórczo, niefachowo (pokreślając fachowość) i wymagając domyślania się czegokolwiek. Zrozum: ty potrzebujesz pomocy, więc ty powinieneś jasno przedstawić swój problem.
  • REKLAMA
  • #9 11555131
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 828
    Skoro ma być "ten sam internet" trzeba zrobić porównanie w tej samej lokalizacji i z takim samym modemem. Cyfrowy Polsat to internet przez radio, więc parametry mogą zależeć od stacji bazowej, poziomu sygnału, tłumienia przez ściany itp. Różnice mogą być duże.
  • #10 11555149
    morman
    Poziom 14  
    Liderex a jakiego masz klienta sieci bittorrent?
  • #11 11555766
    Liderex
    Poziom 12  
    jprzedworski Powtarzam, że wcześniejszym Windowsie Xp ściągało mi o wiele szybciej. Już wcześniej robiłem porównanie i kolega ma słabszy zasięg, oboje posiadamy ten sam model Modemu. Obojętnie jakie by to pliki były u mnie prędkość nie przekracza 50Kb/s a wcześniej sięgało ponad 200Kb/s. Wiec logiczne, że skoro mam szybki internet to powinno mi ściągać tak jak wcześniej.

Ja wiem, ze z niektórych serwerów pomału ściąga ale mi ogólnie obojętnie skąd i co bym ściągał to prędkość jest wolna.

morman od lat używam uTorrenta jestem bardzo zadowolony, tylko teraz problemy się pojawiły tak jak pisałem wyżej, po instalacji nowego Windowsa.
  • #12 11556039
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 828
    To pytanie, czym się obecny Windows różni od poprzedniego .... Sterownik do modemu? Może modem pracuje w jakimś wolniejszym trybie np. EDGE? Ale to chyba też od sterownika zależy.
  • #13 11556434
    morman
    Poziom 14  
    Liderex wygląda mi na to że masz jakieś złośliwe oprogramowanie, powinieneś założyć temat w dziale "Pogotowie Antywirusowe".

Jeszcze spróbuj ściągnąć coś przez przeglądarkę w trybie awaryjnym na koncie Administratora. ono powinno być czyste, oraz sprawdź też czy BitTorrent też blokuje ci strony.
  • #14 11561731
    collmen
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    a moze porostu wykorzystałeś limit panie od IT

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z wolnym pobieraniem plików przez przeglądarkę, mimo posiadania szybkiego internetu od Cyfrowego Polsatu. Zauważa, że prędkość pobierania wynosi tylko 50 kb/s, podczas gdy jego kolega na tym samym łączu osiąga 200 kb/s. Użytkownik podkreśla, że na torrentach prędkość pobierania wynosi nawet 1,4 Mb/s. Problemy zaczęły się po zainstalowaniu nowego systemu Windows XP. Użytkownicy sugerują sprawdzenie ustawień modemu, sterowników, a także potencjalnych złośliwych oprogramowań. Wskazują również na różnice w sygnale i obciążeniu łącza, które mogą wpływać na prędkość pobierania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA