logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Marantz 5006 i JBL ---> dobry wybór? / chcę kupić

bosmanlublin 20 Lis 2012 13:38 2193 14
REKLAMA
  • #1 11551788
    bosmanlublin
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Część, po dłuuugich poszukiwaniach wkrótce zakupię Marantz 5006. Tego jestem pewien. Teraz poszukuje głośników (najlepiej do ok. 3200zł), więc chciałem zapytać o poradę:
    Które lepsze?

- JBL ES80 Pack 5.1
    - JBL Northridge Cine Pack 5.1

Kino domowe 60%, muzyka 30%, 10% Need For Speed :)
    Pokój 3m x 6m, blok.

Dzięki za zainteresowanie, porady i pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 11552940
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 11556013
    bosmanlublin
    Poziom 9  
    Hej, dzięki za odpowiedź.
    Już rozmawiałem wstępnie o podobnym sprzęcie z Blackninja, ale niestety JBL Northridge Cine Pack 5.1 mówi, że już nie ma i nie będzie miał a o JBL ES80 Pack 5.1 nie znam żadnej opinii o stereo. O kinie domowym piszą, że jest OK, no ale w stereo też byłoby fajnie, jak by było OK :)
    Ból jest taki, żeBlackninja nie ma innego koloru JBL ES80 Pack 5.1 niż wiśniowy, co u mnie odpada, bo musi być czarny...
  • REKLAMA
  • #4 11557287
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 640
    bosmanlublin napisał:
    o JBL ES80 Pack 5.1 nie znam żadnej opinii o stereo.

Według mnie brzmią identycznie jak Cine Pack. Mają dodatkowe głośniki tzw. ultrawysokotonowe ale to raczej chwyt marketingowy - poza granicą słyszalności.
  • #5 11560316
    bosmanlublin
    Poziom 9  
    Cześć,
    Dzięki za opinię. Skoro tak, to będę miał ławiejszy wybór. Po prostu pokieruję się niższą ceną.
    Czyli rozumiem, że oba komplety głośników JBL, które biorę pod uwagę w pełni wykorzystają możliwości Marantza 5006?

Oczywiście jeżeli znacie jakieś inne/lepsze, czy też bardziej pasujące do tego amplitunera, to oczywiście, póki nie kupiłem, to mogę rozważyć.
  • #6 11560894
    Pablo1964
    Moderator
    bosmanlublin napisał:
    Czyli rozumiem, że oba komplety głośników JBL, które biorę pod uwagę w pełni wykorzystają możliwości Marantza 5006?

Jeżeli którekolwiek słyszałeś i było OK, to tak. Ja sam mam JBL E100 i dla mnie w połączeniu z elektroniką Marantza grały nie do zniesienia. Ale cóż, de gustibus...
  • #8 11563520
    bosmanlublin
    Poziom 9  
    Cześć, te Klipsch trochę za drogie dla mnie :(
    A może któryś z poniższych zestawów będzie OK:

JAMO S606 HCS3 + SUB360 / 2500zł na ceneo
    JAMO S608 HCS3 + SUB360 / 2800zł na ceneo

Myślałem, że JBL, to wybór najlepszy z możliwych :)

Bardzo ciężko mi znaleźć jakieś miejsce na odsłuch w moim mieście. Wiem, że to trochę strzelanie na oślep, dlatego tak bardzo sugeruję się i opieram na opiniach osób "z doświadczeniem". Podejrzewam, że miejsce odsłuchowe będę miał dopiero w swoim pokoju 3m x 6m...
  • #9 11564061
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #10 11564293
    Pablo1964
    Moderator
    Może jeszcze Dali Lektor? Trochę drożej ale brzmią lepiej.
  • #11 11564592
    bosmanlublin
    Poziom 9  
    Cześć,
    Pytałem też na HDTV forum, jak sugerował LOCOLOCO i zaproponował mi ostatecznie do Marantza SR-5006 taki zestaw: JBL ES Pack 5.1, za całkiem przyzwoitą cenę, ale w kolorze wiśniowym (niestety to też ma znaczenie - zwłaszcza dla żony), ale musi być czarny, więc odpada.

Pablo1964 i LOCOLOCO negatywnie się wypowiedzieliście połączeniu ampli z JBL... Czy to się odnosi do jakichś konkretnie modeli, czy do wszystkich?

Pablo1964, Dali Lektor to jest półka nieosiągalna dla mnie. Po złożeniu kolumn w zestaw 5.1 gdy spojrzałem na cenę, to omal nie spałem z krzesła. Nie wiem, czy w zasadzie zauważyłbym różnicę :), bo nie jestem audiofilem i nie mam słuchu absolutnego.

A moglibyście choćby jednym zdaniem napisać, jak rozumieć granie "nie do zniesienia"? Chodziło o nieczystość dźwięku? Drażniącą barwę, czy basy jakieś "niedostrojone"?
  • #12 11564772
    Pablo1964
    Moderator
    Chodzi o brak sceny - wszystko zlewa się w jedną plamę. Ale tego nie da się opisać, trzeba posłuchać.
  • #13 11564826
    bosmanlublin
    Poziom 9  
    aha,
    no to mam związane ręce...

A może wiesz, jak by to tego Marantza pasowały poniższe kolumny? Masz jakieś doświadczenie z nimi, coś się o uszy obiło? :)

1) MONITOR AUDIO MR4 MR CENTER MRW-10
    ( http://www.ceneo.pl/15819143#tab=spec )

2) MONITOR AUDIO MR6 MR1 MR CENTER MRW-10
    ( http://www.ceneo.pl/15819142#tab=spec )

Co sądzisz o nich? Widziałem, że w sklepach są zestawy Marantzów z takimi systemami. Budżet na granicy w przypadku tych drugich, ale jak mają mi służyć latami, to może warto dołożyć.
  • Pomocny post
    #14 11564887
    Pablo1964
    Moderator
    Myślę, że warto posłuchać takiej konfiguracji.
  • REKLAMA
  • #15 20738442
    bosmanlublin
    Poziom 9  
    Ha!
    Dzięki - po 11 latach wróciłęm to swojego wątku :}
    Mam dokładnie taką konfigurację, z 5.1 MonitorAudio. Po latach używania jestem bardzo zadowolony i jak by ktoś pytał, czy warto było, to - tak. Zdecydowanie było warto.

Monitor Audio MR6 + MR centre + MR1 + Taga Harmony TSW-90 v.2 Active Subwoofer

Mam tylko uwagę do Sub Woofera - kupiłem w końcu TAGA Harmony TSW-90.
    Mruczy fajnie, ale w nocy słychać buczenie nie do zniesienia. Te wszystkie zwojnice i zasilacz w środku burczy i nie da się spać.
    Muszę wyłączać z prądu całą listwę...

Muszę skończyć się męczyć i kupić jakiś nie-burczący sub :}

Może ktoś doradzi mi jaki kupić aktywny sub-woofer do 2500zł?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zakup amplitunera Marantz 5006 i poszukuje odpowiednich głośników w budżecie do 3200 zł. Rozważa dwa zestawy JBL: ES80 Pack 5.1 oraz Northridge Cine Pack 5.1, jednak napotyka trudności z dostępnością i preferencjami kolorystycznymi. Uczestnicy dyskusji sugerują, że oba zestawy JBL mogą dobrze współpracować z Marantzem, ale podkreślają, że jakość dźwięku w stereo może być ograniczona. Pojawiają się także propozycje innych modeli, takich jak JAMO S606 HCS3, Dali Lektor oraz Monitor Audio MR. Użytkownik ostatecznie decyduje się na zestaw Monitor Audio MR6, ale zgłasza problem z subwooferem, który generuje nieprzyjemne buczenie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA