logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konwersja wielu (od 100 do 400) bmp i jpg w jeden dokument PDF

bartek895 22 Lis 2012 19:23 2520 4
REKLAMA
  • #1 11561621
    bartek895
    Poziom 9  
    Witam wszystkich. Mam na kompie kilka książek zeskanowanych, które zajmują sporo miejsca na dysku. Niestety, pojedyncza strona książki to jeden jpg lub bmp, no i mam tego multum np. książka mająca 400 stron, w sumie ma 400 jpg lub bmp.

Czy da się to jakoś połączyć w całość, stworzyć PDF'a (lub coś podobnego) i znacznie zmniejszyć ich objętość np.z 400 MB na 50MB? Jeżeli tak to jakim programem/ sposobem to zrobić najlepiej?
  • REKLAMA
  • #2 11563000
    Quazzami
    Poziom 17  
    Ocena: 24
    Wypróbuj programik novaPDF.

Nie myślałeś o użyciu oprogramowania OCR i przerzucenia plików wynikowych do PDF?
  • REKLAMA
  • #3 11625878
    bambosz86
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Adobe acrobat pro

Combine -> Merge Files into a single PDF.

Zaznaczasz pliki / wybierasz katalog (zmieniasz kolejność plików jeśli trzeba), klikasz combine ,chwile czekasz, zapisujesz nowy "binder".
  • REKLAMA
  • #4 11625953
    grypol
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    A może prościej : zainstalować darmowy program DoPDF, dodaje on drukarkę, i na niej "wydrukować" tworząc PDF właśnie. Aby zmniejszyć pliki zrób z nich obrazy 16, 4,lub dwukolorowe (czarno białe), zależy kiedy utracą czytelność.
    Najmniejsze pliki uzyskasz programem OCR który "przeczyta" tekst i zapisze w postaci tekstowej .TXT .DOC .RTF itp.. Z doświadczenia wiem jednak że programy OCR robią z tekstem przeróżne głupoty, zmieniając litery i sens wyrazów, co wymaga przeczytania tekstu i korekty. Np "wymaga" <=> "wym-ago"
  • #5 11649366
    MarioNaElektrodzie
    Poziom 10  
    Możesz zainstalować bezpłatny program IrfanView. Tam możesz zmienić nie tylko liczbę odcieni kolorów, ale też jakość obrazu. Wizualnie może nie stracić wiele, a plik będzie znacznie mniejszy. Wiele razy spotykałem się z sytuacją, w której plik jpg przekonwertowany do wcale nie był o wiele mniejszy (no chyba, że plik JPG miał bogatą paletę kolorów/odcieni a w pdfie wychodził czarno-biały). To samo możesz jednak zrobić w IrfanView - zmienić liczbę kolorów nawet do 2. Jeśli chodzi o łaczenie pojedyńczych plików - tam też jest opcja utworzenia panoramy poziomej lub pionowej - z tych wszystkich plików może Ci się zrobić jeden.
REKLAMA