logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak z kilkudziesięciu plików JPG zrobić jeden PDF

Andzrzej 26 Kwi 2005 14:34 36821 19
REKLAMA
  • #1 1438874
    Andzrzej
    Poziom 18  
    Ocena: 17
    Pytanie jak w temacie.Zeskanowałem coś sobie i wyszło mi kilkadziesiąt JPG-ów.Jak to wszystko scalic w jeden plik PDF? Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1438893
    Szarańcza
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Program Corel Draw
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1438910
    LtLog
    Poziom 30  
    Ocena: 39
    jpg2pdf
    PDFCreator

Wpisz w google, a ilość linków będzie wystarczająca abyś wybrał coś darmowego i dobrego, bo instalacja pirackiego kombajnu graficznego dla takiego zajęcia to istny grzech.

Pozdrawiam Lt.
  • REKLAMA
  • #4 1438919
    Szarańcza
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Hehe ale za to jakie narzędzie, a nikt do piractwa nie namawia, jednak za dobry kombajn trzeba dobrze zapłacić :)
  • Pomocny post
    #5 1439374
    LordBlick
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 69
    Bez Corel Draw można się obejść. Gimp też jest OK. A umiejętność posługiwania się danym narzędziem to już kwestia obycia.
  • #6 1439434
    arturbor.
    Poziom 22  
    Ocena: 11
    A mam dodatkowo pytanie związane z PDF czy z pliku PDF można dane prznieść bez ich przepisywania od nowa do np. exela tzn czy można tabele zrobione w PDF skopiowac i wkleic do exela. Jesli tak to jak i przy pomocy jakich programów?
  • REKLAMA
  • #7 1439657
    Andzrzej
    Poziom 18  
    Witam.Może głupie pytanie ale nie mogę sobie poradzić z programem Corel Draw 8 .Tzn jak w nim zrobić PDF z JPG????
  • #8 1439872
    LordBlick
    Oj ludzie, PDFfCreator instaluje się jako jedna z drukarek. Otwieracie dowolny program potrafiący wydrukawać wasz szanowny "łobrazeczek", nawet niekoniecznie musi to być jpg i wybieracie tą "szaloną" drukarkę. Czy coś jeszcze powinienem dodać ? ;)
  • #9 1439966
    Andzrzej
    Poziom 18  
    Oj ludzie nie pytałem o PDFCreator tylko o COREL DRAW 8
  • #10 1439971
    LordBlick
    A co, Corel nie potrafi drukować obrazków ? ;) A jeżeli twój skan jest dokumentacją techniczną, to polecam kompresję do png z redukcją ilości kolorów do 16, jpg jest raczej do zdjęć rodzinnych.
  • #11 1439979
    Andzrzej
    Poziom 18  
    Ale nie instaluje się jako drukarka
  • #13 1440006
    Andzrzej
    Poziom 18  
    No dobra .Pomęczmy jednak tego Corela .Da się nim czy nie? Jeśli się da to poproszę skrócony kurs obsługi.
  • #14 1440054
    sq8ju
    Poziom 24  
    Ocena: 10
    Light'I - co to znaczy format .jpg dla zdjęć rodzinnych ?
  • #15 1440075
    LordBlick
    Ano to, że najczęściej przy typowej dokumentacji nie są potrzebne te miliony kolorów, co przy fotografii. Osobiście preferuję format png jako następcę płatnego gif (prawa autorskie posiada i udziela licencji na edycję firma Compuserve)
  • #16 1440306
    LtLog
    Poziom 30  
    Ocena: 39
    1. *.gif od półtora roku jest formatem wolnym/darmowym.
    2. Nadal nie wiem czemu nie użyjesz Worda i drukarki PDF
    3. Co do tworzenia PDF'ów to poprostu wybierasz Export->PDF Files/Publikuj do PDF ale jak zrobić wielo stronicowe dokumenty to już niestety nie wiem ale to Ci powinno pomóc http://groups.google.pl/groups?as_q=corel%20pdf&lr=lang_pl&hl=pl

Pozdrawiam Lt.
  • #17 1440352
    LordBlick
    Wielostronicowy dokument - w dowolnym office (np OpenOfffice) tworzysz dokument tekstowy, wklejasz obrazki i drukujesz na PDFCreator... ;)
  • Pomocny post
    #18 1441471
    jacekmaniak
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam!
    Corel Draw 8 marnie przerabia pdf'y z jpg, tworzy bardzo duze pliki, robi sie to tak: wkleja sie jpg /poprzez import/ nastepnie Plik->Eksportuj->//wybieraj format Plik Adobe PDF i to wszystko

Umnie PDF Creator (jako drukarka) przy wiekszej ilosci JPG tj pow. 56 zawieszal sie... dlatego najlepszym i sprawdzonym do JPG jest program Convert image to pdf do sciagniecia ze strony www.softinterface.com - jest to 30 dniowa wersja!

Pozdrawiam!
  • #19 1442092
    Pocieszny
    Poziom 38  
    Ocena: 261
    Te kreatory pdf jako drukarki są super. Używam PrimoPDF i jestem bardzo zadowolony.
  • #20 1444398
    Andzrzej
    Poziom 18  
    Witam .Rzeczywiście z Corelem 8 trochę nie wychodzi,natomiast PDFCreator zrobił to co chciałem i faktycznie zauważyłem że przy większej ilości JPG-ów miał problemy,ale udało się.Do tworzenia dokumentu wielostronicowego użyłem programy IrfanView 3.95 .Nie uzyskałem co prawda olbrzymiej kompresji ale nie o to mi chodziło.Dziękuję wszystkim i pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczyła sposobów scalania kilkudziesięciu plików JPG w jeden plik PDF. Zaproponowano różne narzędzia, w tym Corel Draw 8, PDFCreator, IrfanView, GIMP oraz programy typu jpg2pdf i Convert Image to PDF. Corel Draw 8 umożliwia eksport pojedynczych JPG do PDF przez import i eksport, jednak tworzy duże pliki i nie obsługuje dobrze wielostronicowych dokumentów. PDFCreator działa jako wirtualna drukarka PDF, pozwalając na drukowanie obrazów do pliku PDF, ale przy dużej liczbie plików (powyżej 56) może się zawieszać. IrfanView 3.95 sprawdził się do tworzenia wielostronicowych dokumentów PDF bez dużej kompresji. Rekomendowano także użycie edytorów tekstu (np. OpenOffice, Word) do wklejania obrazów i drukowania do PDF za pomocą wirtualnej drukarki. Poruszono też temat formatów graficznych, sugerując PNG jako lepszy do dokumentacji technicznej niż JPG. Wskazano, że PDFCreator i PrimoPDF to popularne narzędzia do tworzenia PDF z obrazów. Podsumowując, najlepszym rozwiązaniem do łączenia wielu JPG w PDF są programy specjalistyczne lub wirtualne drukarki PDF, a Corel Draw 8 jest mniej efektywny do tego celu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA