Wpisz w google, a ilość linków będzie wystarczająca abyś wybrał coś darmowego i dobrego, bo instalacja pirackiego kombajnu graficznego dla takiego zajęcia to istny grzech.
A mam dodatkowo pytanie związane z PDF czy z pliku PDF można dane prznieść bez ich przepisywania od nowa do np. exela tzn czy można tabele zrobione w PDF skopiowac i wkleic do exela. Jesli tak to jak i przy pomocy jakich programów?
Oj ludzie, PDFfCreator instaluje się jako jedna z drukarek. Otwieracie dowolny program potrafiący wydrukawać wasz szanowny "łobrazeczek", nawet niekoniecznie musi to być jpg i wybieracie tą "szaloną" drukarkę. Czy coś jeszcze powinienem dodać ?
A co, Corel nie potrafi drukować obrazków ? A jeżeli twój skan jest dokumentacją techniczną, to polecam kompresję do png z redukcją ilości kolorów do 16, jpg jest raczej do zdjęć rodzinnych.
Ano to, że najczęściej przy typowej dokumentacji nie są potrzebne te miliony kolorów, co przy fotografii. Osobiście preferuję format png jako następcę płatnego gif (prawa autorskie posiada i udziela licencji na edycję firma Compuserve)
1. *.gif od półtora roku jest formatem wolnym/darmowym.
2. Nadal nie wiem czemu nie użyjesz Worda i drukarki PDF
3. Co do tworzenia PDF'ów to poprostu wybierasz Export->PDF Files/Publikuj do PDF ale jak zrobić wielo stronicowe dokumenty to już niestety nie wiem ale to Ci powinno pomóc http://groups.google.pl/groups?as_q=corel%20pdf&lr=lang_pl&hl=pl
Witam!
Corel Draw 8 marnie przerabia pdf'y z jpg, tworzy bardzo duze pliki, robi sie to tak: wkleja sie jpg /poprzez import/ nastepnie Plik->Eksportuj->//wybieraj format Plik Adobe PDF i to wszystko
Umnie PDF Creator (jako drukarka) przy wiekszej ilosci JPG tj pow. 56 zawieszal sie... dlatego najlepszym i sprawdzonym do JPG jest program Convert image to pdf do sciagniecia ze strony www.softinterface.com - jest to 30 dniowa wersja!
Witam .Rzeczywiście z Corelem 8 trochę nie wychodzi,natomiast PDFCreator zrobił to co chciałem i faktycznie zauważyłem że przy większej ilości JPG-ów miał problemy,ale udało się.Do tworzenia dokumentu wielostronicowego użyłem programy IrfanView 3.95 .Nie uzyskałem co prawda olbrzymiej kompresji ale nie o to mi chodziło.Dziękuję wszystkim i pozdrawiam
✨ Dyskusja dotyczyła sposobów scalania kilkudziesięciu plików JPG w jeden plik PDF. Zaproponowano różne narzędzia, w tym Corel Draw 8, PDFCreator, IrfanView, GIMP oraz programy typu jpg2pdf i Convert Image to PDF. Corel Draw 8 umożliwia eksport pojedynczych JPG do PDF przez import i eksport, jednak tworzy duże pliki i nie obsługuje dobrze wielostronicowych dokumentów. PDFCreator działa jako wirtualna drukarka PDF, pozwalając na drukowanie obrazów do pliku PDF, ale przy dużej liczbie plików (powyżej 56) może się zawieszać. IrfanView 3.95 sprawdził się do tworzenia wielostronicowych dokumentów PDF bez dużej kompresji. Rekomendowano także użycie edytorów tekstu (np. OpenOffice, Word) do wklejania obrazów i drukowania do PDF za pomocą wirtualnej drukarki. Poruszono też temat formatów graficznych, sugerując PNG jako lepszy do dokumentacji technicznej niż JPG. Wskazano, że PDFCreator i PrimoPDF to popularne narzędzia do tworzenia PDF z obrazów. Podsumowując, najlepszym rozwiązaniem do łączenia wielu JPG w PDF są programy specjalistyczne lub wirtualne drukarki PDF, a Corel Draw 8 jest mniej efektywny do tego celu. Wygenerowane przez model językowy.