logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projekt systemu umożliwiającego pomiar temperatury z wykorzystaniem LM32

andunek 22 Lis 2012 20:06 1215 1
REKLAMA
  • #1 11561857
    andunek
    Poziom 2  
    Witam,
    jestem całkowicie nieumiejętny jeśli chodzi o elektronikę. Mam do wykonania na studia projekt systemu pomiarowego umożliwiającego pomiar temperatury w zakresie 0-100 stopni C za pomocą czujnika elektronicznego LM35. Wynik pomiaru ma być wysyłany do komputera. Przy temp. 0 stopni C ma pokazywać 0 V, a przy temp. 100 stopni C ma pokazywać 100 V.

Nie wiem kompletnie jak to zaprojektować, jak narysować schemat, jakie urządzenia dobrać aby to wszystko działało. Nie znam się kompletnie za elektronice. Jedyne dobre, to to że nie trzeba pisać programu.

Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 11615057
    andunek
    Poziom 2  

Sytuacja przedstawia się następująco. To na zdjęciu nakreślił mi wykładowca. Do układu użyć mam wzmacniacz operacyjny OP07 w konfiguracji nieodwracalnej. Ja widać na schemacie po prawej mniej więcej tak ma wyglądać układ. R1 wynosić będzie 2 kohm. R2 należy wyliczyć. Moje pytanie brzmi jak wyglądać powinien wzór na obliczeni R2?

Ostatni schemat pokazuje jak będzie wyglądać cały układ z czujnikiem LM35. Czy ktoś potrafi mi napisać w jaki sposób połączyć te elementy jakie nóżki muszą być połączone. Bardzo proszę o pomoc.
    Pozdrawiam
REKLAMA