logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Współpraca czujnika LM 35 ze sterownikiem serii SR-XX

finch 18 Lip 2007 22:16 3866 21
REKLAMA
  • #1 4093676
    finch
    Poziom 20  
    Ocena: 11
    Witam

Pisałem już wcześniej na temat czujników ale niestety nie uzyskałem odpowiedzi na mój problem iec teraz opiszę jeszcze raz co potrzebuje i do czego.
    Tak więc potrzebuje czujnika temperatury o zakresie 0-100°C wiem że można do tego zastosować czujnik lm 35 w którym temperatura przekłada się bezpośrednio na napięcie, czytałem też na necie że ludzie robią termometry ze zwykłego miliwoltomierza oraz właśnie lm-a ale nigdzie nie dokopałem się schematu. Załączam także pdf`a o sterowniku do którego potrzebuje takowego czujnika. Dodam że podłączyłem lm na próbę do przekaźnika ale niestety nie działa on jak powinien.

To tyle co mi przychodzi na myśl jeżeli coś jest nie jasne to proszę pytać.
    Załączniki:
    • srmanpl.pdf (1.1 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 4093735
    sp4msu
    Poziom 20  
    Ocena: 53
    Ponad 2 punkty żeby zobaczyć to chyba za wiele !!
  • REKLAMA
  • #3 4093869
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 628
    Witam,
    to w końcu na jakim układzie chcesz zrealizować swój czujnik temperatury?
    Do załącznika Twojego nie zaglądałem, wszak nie mam zamiaru Tobie "płacić".
    I zaręczam Tobie, iż dla każdego typu czujnika temperatury schematów można znaleźć bez liku.

Pozdrawiam
  • #4 4094153
    finch
    Poziom 20  
    Chłopaki faktycznie przepraszam Was jest to tylko i wyłącznie moje niedopatrzenie, sprawę już naprawiłem

Quarz

Potrzebuje czujnika opartego najlepiej na lm 35 gdyż mam kilka w domu. Potrzebuje czujni który będzie przetwarzał temp. na napięcie ma pracować w zakresie od 0 do 10 volt. Dalej co i jak to proszę zajrzyj do pdf`a którego podrzuciłem gdyż nie chciałbym cię wprowadzić w błąd.

Jeżeli nie chcesz tracić pkt za transfer to wejź na stronę dystrybutora potem przejdź do działu pobierz gdzie odszukaj pliku o nazwie jak w załączniku srman.pdf

Pozdrawiam i jeszcze raz przepraszam za nieporozumienie.
  • REKLAMA
  • #5 4094198
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    Jak z lm35, to musisz wzmocnic napiecie wyjsciowe, zeby przy 100 stioniach miec 100V. Offsetu nie musisz odejmowac, bo w zerz jest zdaje sie 0V.
  • REKLAMA
  • #6 4094215
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    najlepiej to zajrzeć na stronę WWW PRODUCENTA, a tam w PDF na stronie; 7, FIGURE 9. 4 To 20 mA Current Source (0°C to 100°C), czyli przetwornik (standardowy) na dwuprzewodowe (sterowane wartością temperatury) źródło prądowe.
    Po drugiej stronie potrzeba przetwornika odwrotnego (I/U): 4mA do 20mA na 0V do 10V.
    Zauważ tylko, iż masz tu na drodze: czujka temperatury - wyjściowy sygnał napięciowy; przetwarzanie: 0°C do 100°C na 0V do 10V.
    Rzeczony przetwornik 4 do 20mA na 0 do 10V można kupić gotowy, albo złożyć sobie samemu.
    Do całości potrzebny jest jeszcze niestabilizowany zasilacz napięcia stałego (ale dość dobrze wyfiltrowanego) o napięciu znamionowym ok. 24V, oraz, co chyba oczywiste, symetryczny zasilacz ±15V do zasilania samego przetwornika I/U.
    Myślę, iż celowości zastosowania "po drodze" przetwornika prądowego tłumaczyć Tobie nie muszę... :D
    Natomiast o samych w/w przetwornikach (4 do 20mA na 0 do 10V) poszukaj sobie sam ZOBACZ

Dobrze opisany jest, np., przetwornik (hybrydowy) TAM i przedstawione tam schematy wewnętrzne mogą posłużyć do realizacji przetwornika złożonego z elementów dyskretnych.

Pozdrawiam
  • #7 4095774
    finch
    Poziom 20  
    Quarz wszystko ok naprawdę dla mnie bardzo dużo wniosłeś do tematu dzięki za fatygę i poszukanie po necie. Tylko z tym rcv jest jedno małe ale...cena :roll: za sztukę ja potrzebuje około 5 także koszty już rosną znacząco.
    Wiesz znalazłem w innym temacie w którym też pisałeś Twoją wypowiedź na ten temat i podałeś tam link zainteresował mnie początkowo ten przetwornik LUPS 11 ale przestał po obejrzeniu cennika. W tym samym temacie pisałeś też że łatwo taki przetwornik sobie zrobić i sądzę że masz racje pod warunkiem że ktoś w tym siedzi ale dla mnie temat wzmacniaczy operacyjnych to zupełne nowum i znowu zwrócę się tu do ciebie o jakąkolwiek pomoc na ten temat.
  • #8 4097338
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    finch napisał:
    Quarz wszystko ok naprawdę dla mnie bardzo dużo wniosłeś do tematu dzięki za fatygę i poszukanie po necie. Tylko z tym rcv jest jedno małe ale...cena :roll: za sztukę ja potrzebuje około 5 także koszty już rosną znacząco.

ale gotowych, i do kupienia, przetworników 4mA do 20mA na 0V do 10V można znaleźć wiele i za różne pieniądze.
    I o tym już pisałem, a więc niekoniecznie należy użyć wspomnianego rcv.

finch napisał:
    Wiesz znalazłem w innym temacie w którym też pisałeś Twoją wypowiedź na ten temat i podałeś tam link zainteresował mnie początkowo ten przetwornik LUPS 11 ale przestał po obejrzeniu cennika. W tym samym temacie pisałeś też że łatwo taki przetwornik sobie zrobić i sądzę że masz racje pod warunkiem że ktoś w tym siedzi ale dla mnie temat wzmacniaczy operacyjnych to zupełne nowum i znowu zwrócę się tu do ciebie o jakąkolwiek pomoc na ten temat.

Uzupełniając tamtą wypowiedź polecam APPLICATION BULLETIN z byłego Burr-Brown (kilka lat temu wchłoniętego przez Texas Instruments) TAM z FIGURE 9, czy FIGURE 10, gdzie przedstawione są przetworniki (na jednym wzmacniaczu operacyjnym) prąd/prąd; 4mA do 20mA na 0mA do 20mA.
    Do tego wystarczy dołożyć drugi wzmacniacz operacyjny, a połączony z w/w w kaskadę, i pracujący jako przetwornik prąd/napięcie 0mA do 20mA na 0V do 10V, by mieć komplet potrzebnych przetworników.

Wiele n/t można znaleźć na stronie TI TAM

Pozdrawiam
  • #9 4101824
    finch
    Poziom 20  
    Dzięki tylko powiedz mi jeszcze który schemat jest mi użyteczny bo nie bardzo rozumiem podpisy pod nimi.
  • #10 4106579
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    finch napisał:
    Dzięki tylko powiedz mi jeszcze który schemat jest mi użyteczny bo nie bardzo rozumiem podpisy pod nimi.

masz tam dwa do wyboru, przecież należy zrealizować w każdym z nich źródło prądu 100µA (w jednym wypływające, a w drugim wpływające) i to możliwości jego realizacji, poniekąd, wskazują jaki układ wybrać.
    Jednak skoro nie rozumiesz podpisów pod schematami, to ja już za to nic nie mogę... polska jazyka, to nie jest światowa techniczna jazyka ...

Pozdrawiam
  • #11 4107137
    finch
    Poziom 20  
    Quarz właśnie o to źródło mi chodzi nie bardzo rozumiem jak je zrealizować...

Co do wzmacniacza operacyjnego to powiedz mi czy mogę zastosować lm 358??

Tak więc poszperałem po necie i znalazłem Konweter prąd napięcie czy coś takiego miałeś na myśli??

przy prądzie 20 mA powinienem mieć 10 V tak więc opór pętli sprzężenia zwrotnego powinien mieć wartość: R=U/-I --> R=10v/20mA=500 ohm.
    Teraz ponieważ zakres prądu od 0 mA to wejście nieodwracające do masy a odwracające do pierwszego przetwornika z którego wychodzi 0-20mA tylko nie wiem jeszcze jak z zasilaniem przetwornika niby piszę się że powinno być większe o jakieś 2 V od max amplitudy(10V) czyli 12V powiedz mi czy dobrze myślę i gdzie są ew. błędy.
  • #12 4114975
    finch
    Poziom 20  
    zmieniałem treść i nie wiem czy wtedy jest rozsyłana informacja do obserwujących, proszę o zajrzenie do tematu i ewentualną pomoc.
  • #13 4115059
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    przygotowuję dla Ciebie kompleksową odpowiedź, trochę to potrwa, ponieważ muszę wprowadzić drobne zmiany na proponowanych schematach, oraz przeliczyć (sprawdzić) możliwość pewnej (100%) realizacji całego układu.
    Pytanie pomocnicze (choć domyślam się): napięcie wyjściowe 0V do 10V ma być nieujemne?
    Proszę to potwierdzić.

Pozdrawiam
  • #14 4115504
    finch
    Poziom 20  
    witam Quarz

Czy masz na myśli to że czujnik ma obsługiwać tylko dodatni zakres temperatur?? Jeżeli o to pytasz to tak. ok w takim razie czekam na odpowiedź :wink:
  • #15 4115535
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    finch napisał:
    witam Quarz

Czy masz na myśli to że czujnik ma obsługiwać tylko dodatni zakres temperatur?? Jeżeli o to pytasz to tak. ok w takim razie czekam na odpowiedź :wink:

nie o to pytałem, ponieważ ta informacja jest w Twoim tytułowym poście (0°C do 100°C) i taki też zaproponowałem Tobie przetwornik temperatura/prąd; 0°C do 100°C na 4mA do 20mA.
    Więc może tak: pytałem czy napięcie wyjściowe (względem potencjału odniesia - masy) z przetwornika ma być dodatnie (może być ujemne, tego jednoznacznie nie sprecyzowałeś) w zakresie 0V do 10V?
    Pytanie jest o tyle istotne, ponieważ to implikuje kierunki (rzeczywiste) przepływu prądów w kolejnych przetwornikach, a przetworniki; temperatura/prąd; 0°C do 100°C na 4mA do 20mA, oraz prąd/prąd; 4mA do 20mA na 0mA do 20mAprzetwornikami jednokierunkowymi.
    I jeszcze jedno pytanie; jaką wartością rezystancji będzie obciążony wyjściowy przetwornik 0V do 10V?

Pozdrawiam
  • #16 4116584
    finch
    Poziom 20  
    Sądzę że powinno to być napięcie dodatnie (powiedz mi jaki to ma wpływ na całość bo poczytałem trochę w necie ale nie do końca rozumiem)
    Co do drugiego pytania to domyślam się że mówisz o rezystorze przy wzmacniaczu operacyjnym?? Jeżeli tak to wyliczyłem że powinna mieć 500R ale takiego rezystora nie można dostać więc pomyślałem żeby zastosować jakiś potencjometr peerek ew. wziąłem to z tej strony
  • #17 4116921
    Quarz
    Poziom 43  
    finch napisał:
    Sądzę że powinno to być napięcie dodatnie (powiedz mi jaki to ma wpływ na całość bo poczytałem trochę w necie ale nie do końca rozumiem)

określona polarycja ("+", lub "-") potrzebna jest, by wartość tego napięcia mogła być prawidłowo mierzona, lub sterowała określonym urządzeniem.

finch napisał:
    Co do drugiego pytania to domyślam się że mówisz o rezystorze przy wzmacniaczu operacyjnym??

Nie, to jest rezystor wewnętrzny w przetworniku, a ja pytam o wartość rezystancji obciążającej wyjście, czyli o rezystancję wejściową miernika który będzie mierzyć owe 0V do 10V.

finch napisał:
    Jeżeli tak to wyliczyłem że powinna mieć 500R ale takiego rezystora nie można dostać więc pomyślałem żeby zastosować jakiś potencjometr peerek ew. wziąłem to z tej strony

To nie tak, w Szeregu E-192 (0,5%) wartości nominalnych rezystorów jest 499Ω i taki też należy użyć.
    Poza tym, to moim zdaniem, wszystkie występujące tam rezystory powinny być z Szeregu E-192.
    To jest przetwornik pomiarowy, więc tu nie należy nic regulować, tylko wyliczyć dokładne wartości rezystorów, by błąd od nich był do pominięcia, i takie też zastosować.

Pozdrawiam
  • #18 4117361
    finch
    Poziom 20  
    o polaryzacji nic w manualu przekaźnika nie jest pisane(myślę że powinna być dodatnia) tak jak o rezystancji wejściowej wejść są tylko podane prądy jakie są potrzebne pomyślałem że może dałoby rade je wyliczyć z prawa ohma?? bo są podane tam prądy no i napięcia też w sumie znamy??

Tak poza tym to nie wiesz gdzie można dostać takie rezystory w normalnych ilościach?? Przecież nie produkuje od razu serii żeby kupować po 1000 sztuk :cry:
  • #19 4117729
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    finch napisał:
    o polaryzacji nic w manualu przekaźnika nie jest pisane(myślę że powinna być dodatnia) tak jak o rezystancji wejściowej wejść są tylko podane prądy jakie są potrzebne pomyślałem że może dałoby rade je wyliczyć z prawa ohma?? bo są podane tam prądy no i napięcia też w sumie znamy??

to poproszę o linkę do dokumentacji owego przekaźnika.
    Sprawa jest o tyle istotna, poniewać wzmacniacz operacyjny typu LM358 dużego zapasu dopuszczalnego prądu wyjściowego tu, w tym zastosowaniu, nie ma.

finch napisał:
    Tak poza tym to nie wiesz gdzie można dostać takie rezystory w normalnych ilościach?? Przecież nie produkuje od razu serii żeby kupować po 1000 sztuk :cry:

Takie rezystory produkuje w Polsce krakowski ELPOD.
    Rezystory typu RWE 9207 lub RWE 0411 w zależności od traconej na nich mocy będą tu odpowiednie.
    Prowadzą sprzedaż wysyłkową, nawet w ilościach detalicznych i nie raz podobne rezystory u nich kupowałem.

Pozdrawiam
  • #20 4117921
    finch
    Poziom 20  
    Aha wielkie dzięki za link :D Teraz co do przekaźnika jest to Super relay produkcji bodajże angielskiej natomiast dystrybuje go w polsce firma: TELMATIK. I tam na stronie masz dział "pobierz" i jest w nim plik o nazwie: "Instrukcję SR(PL.)" Plik nazywa się dokładnie: "srmanpl.pdf". Informacje na temat wejść jest dokładnie na stronie 5.
  • #21 4122467
    finch
    Poziom 20  
    Miałem nie przeszkadzać ale jednak moja ciekawość jest większa chciałem się dowiedzieć jak Ci idą prace nad czujnikiem??
  • #22 4130918
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    różne i nieprzewidziane sprawy spowodowały, iż nie mogłem wcześniej zamieścić obiecanej Tobie odpowiedzi, za co przepraszam.

Zacznijmy od końca, a więc od wyjścia. Zorientowałem się, iż podany przez Ciebie układ pobierać może maksymalnie 2mA prądu (wypływającego ze wzmacniacza), czyli wzmacniacz operacyjny typu LM358A w większości egzemplarzy powinien tyle wydać, zobacz TAM w DataSheet PDF na stronie 3 (Output Current Source) gdzie podana jest minimalna wartość 20mA, a typowa wynosi 40mA.
    Nie mniej, należy to sprawdzić po użyciu konkretnego egzemplarza LM358A.
    Teraz schemat przetwornika prąd/napięcie z zaznaczeniem rzeczywistych dodatnich kierunków prądów:

Napięcie zasilania (symetryczne) powinno wynosić 15V i będzie wspólne dla obu wzmacniaczy operacyjnych (drugi, patrz niżej), natomiast wartość rezystora R (499Ω ±0,5%) już sobie wyjaśniliśmy wcześniej.

Konsekwentnie do powyższego należy również odwrócić kierunki prądów w obu zaproponowanych (jeden z układów do zastosowania) przeze mnie przetwornikach prąd/prąd:

Zauważ też, iż zamieniony jest kierunek prądu źródła prądowego 100µA oraz jego podłączenie do szyny zasilania.
    Scalone referencyjne źródło prądu typu REF200 jest do nabycia w Polsce, a jego DataSheet TAM.
    Tu prądy; wpływający i wypływający, mają swój wspólny (wirtualny) węzeł razem z węzłem środka zasilacza symetrycznego ±15V (+Vs/-Vs).
    Natomiast wzmacniacz operacyjny ze swego wyjścia "daje" tylko różnicę owych prądów przy aktualnej ich wartości, a ta wynosi maksymalnie 4mA, czyli warunki pracy dla tego wzmacniacza operacyjnego są znacznie łagodniejsze.
    Odnośnie wartości rezystorów to też już sobie wyjaśnialiśmy (0,5% Szereg Rezystancji E-192).

Pozostał przetwornik temperatura/prąd:

Tu nic zmienić nie można, należy tylko właściwie włączyć do obwodu ten przetwornik pamiętając, iż przepływ prądu w pętli prądowej wymuszony zostanie za pomocą zasilacza napięcia stałego o napięciu ok. 24V, które nie musi być stabilizowane, ale powinno być dobrze wyfiltrowane.
    Ponieważ do potencjału zerowego (masy) już jest podłączony zacisk przetwornika prąd/prąd , to można uziemić tu tylko zacisk dolny i wtedy zasilacz musi być w "układzie pływającym" (odizolowanym).
    Można też zamienić miejscami (połączenie szeregowe) zasilacz 24V z przetwornikiem temperartura/prąd, pamiętając zawsze o właściwym kierunku podłączenia.
    Zechciej zauważyć, iż przetwornikowi prąd/prąd zamiana kierunku prądu specjalnie nie zaszkodzi, choć będzie źle przetwarzał, ale spowoduje to również zamianę polaryzacji napięcia wyjściowego i szybko się to wyda.
    Natomiast przetwornik temperatura/prąd jest wrażliwy na zamianę polaryzacji i dlatego też włączona jest w szereg z nim dioda zabezpieczająca i nie należy jej usuwać...

Przypominam sobie, iż widziałem w książce (ale też i w AplicationNote) w/w przetworniki 4mA do 20mA na 0V do 10V i odwrotnie bez referencyjnego źródła prądu (i je stosowałem, ale było to ok. 25 lat wstecz), gdzie odniesieniem (potrzebnym do przesunięcia poziomu) było jedno z napięć zasilania wzmacniacza operacyjnego.
    Sprawdziłem; w domu nie mam tej książki, ale wiele książek pozostawiłem w Zakładzie Kolegom, kiedy odchodziłem na emeryturę.
    Nominalnie mam do nich dostęp, ale już nie pamiętam tytułu, więc jak pojadę do Nich odwiedziny to te schematy postaram się skserować i je tu zamieścić.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy integracji czujnika temperatury LM35 z przekaźnikiem sterownika serii SR-XX, gdzie celem jest uzyskanie sygnału napięciowego 0-10 V odpowiadającego zakresowi temperatur 0-100°C. Czujnik LM35 generuje napięcie proporcjonalne do temperatury (10 mV/°C), jednak wymaga wzmocnienia sygnału, aby osiągnąć zakres 0-10 V przy 100°C. Proponowane rozwiązanie obejmuje zastosowanie przetwornika prądowego 4-20 mA (odpowiadającego 0-100°C) oraz konwertera prąd-napięcie 0-10 V. Dyskutowano o konieczności użycia wzmacniaczy operacyjnych, np. LM358, do realizacji tych przetworników, z uwzględnieniem odpowiedniego zasilania symetrycznego ±15 V oraz precyzyjnych rezystorów (np. 499 Ω z szeregu E-192). Poruszono kwestie polaryzacji napięcia wyjściowego, obciążenia wejściowego przetwornika oraz ograniczeń prądowych wzmacniacza LM358. Wskazano na dostępność gotowych przetworników 4-20 mA na 0-10 V, jednak ich koszt przy większej liczbie sztuk może być wysoki, co skłania do samodzielnej budowy układu. Podano źródła dokumentacji i producentów rezystorów (ELPOD) oraz omówiono szczegóły dotyczące schematów i ich interpretacji. Wskazano również na konieczność dokładnego doboru elementów i pomiarów w celu zapewnienia poprawnej pracy układu z przekaźnikiem SR-XX, którego dokumentacja (srmanpl.pdf) zawiera szczegóły dotyczące wejść i wymagań prądowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA