logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

IRDA na USB vs kabel COM - szybkość i stabilność transferu plików

compaq 03 Lut 2005 20:12 1158 8
REKLAMA
  • #1 1195458
    compaq
    Poziom 17  
    Ocena: 1
    Witam! mam pytanie do Was co sądzicie o IRDA na USB? jak szybko sie przegrywaja pliki na telefon w porownaniu do kabelka COM? jak to oceniacie? jak wyglada polaczenie TEL > PC ? czy nie zrywa polaczen itd

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1195614
    ffiilliippoo
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Prędkość transmisji w standardzie IrDA zawiera się między 2400 bitów na sekundę (bps), a 115200 bps.
    Działanie do 25cm.
    Plusy to zastosowanie do większej ilości urzadzeń.

Stawiam na IrDA

(mam nadzieje że troche pomogłem)
  • #3 1195757
    compaq
    Poziom 17  
    ale czy irda jest szybsza od COMA? bo wogole mam taki problem. Mam kabelek COM ale on przerywa polaczenie z PC (sagem myx5-2 i MPAS7.07) no i zastanawiam sie czy jak w miejsce COMa dam IRDE to czy to rowiaze problem
  • REKLAMA
  • #4 1195783
    ffiilliippoo
    Poziom 13  
    Są takie możliwości:
    1 uszkodzony telefon
    2 uszkodzony kabel
    3 brak przejścia miedzy stykami kabel-telefon

Stawiam na 2 albo 3 w tych przypadkach IrDA napewno pomoże.
  • REKLAMA
  • #5 1195819
    compaq
    Poziom 17  
    kabel dostalem z allegro uszkodzony i musialem do "wmontowac" tak jakby zworki miedzy pinami na COMie..moze to jest tego powodem :/
  • #6 1195833
    kuczera15
    Poziom 19  
    Ocena: 23
    Miałem niestety przykre doświadczenie z IRda na USB (problemy z wykrywaniem przez XP, zrywanie połączenia itd), wg mnie znacznie lepszym rozwiązaniem jest IRda podłączana do płyty głównej. Prędkość transmisji i tak będzie wykorzystana na MAX, ponieważ telefony większych (przynajmniej ich większość) nie obsługują.
    Do użytku domowego, stawiam na IRDA, podpiętą do płyty głównej.

POZDRAWIAM
  • #7 1195838
    ffiilliippoo
    Poziom 13  
    Wiem (na własnym przykładzie) że każda ingerencja mechaniczna w kabel powoduje zakłucenie transmisji.
    Możesz spróbować skrucić kabel o jakieś 25cm i dokładnie polutować.

Dodano po 8 [minuty]:

kuczera15 napisał:
    Miałem niestety przykre doświadczenie z IRda na USB (problemy z wykrywaniem przez XP, zrywanie połączenia itd), wg mnie znacznie lepszym rozwiązaniem jest IRda podłączana do płyty głównej. Prędkość transmisji i tak będzie wykorzystana na MAX, ponieważ telefony większych (przynajmniej ich większość) nie obsługują.

Tylko jest taki problem że IrDA na płycie głównej niewykrywa wszystkich modeli telefonów a pod USB dają specjalne sterowniki umożliwiające obsługe wszystkich telefonów.
    Ale jak chcesz IrDA na płyte to zajzyj tu:
    http://www.elektroda.net/dla_kompa/irda.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic30722.html
  • #8 1195883
    compaq
    Poziom 17  
    teraz raczej kupie tą IRDE a kabelek to nie wiem...moze sobie wezme wtyczke tylko do telefonu :D

dzieki za linki :) jesli mam juz brac IRDE to chce na USB bo te pod plyte glowna to brzydko wygladają

konkretnie chodzi mi o to: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=41219601

aha...podana jest tam lista telefonow z IRDA ale nie ma tam np. Sagema my x5-2 ani Siemensa C65. Obydwa telefony mają IRDE - irda z aukcji bedzie kompatybilna z tymi telefonami??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 1196005
    ffiilliippoo
    Poziom 13  
    Pon USB IrDA jest kompatybilna z wszystkimi urzadzeniami. x5-2 i c65 tez.

Pozdrowionka.

Podsumowanie tematu

✨ Transmisja danych przez IrDA na USB oferuje prędkości od 2400 do 115200 bps na odległość do 25 cm, co pozwala na kompatybilność z wieloma urządzeniami. W porównaniu do kabla COM, IrDA może być bardziej stabilna, zwłaszcza gdy kabel COM jest uszkodzony lub ma nieprawidłowe połączenia między pinami, co powoduje zrywanie połączeń. Jednak IrDA na USB bywa problematyczna pod systemem Windows XP, z możliwymi problemami z wykrywaniem i stabilnością połączenia. Lepszym rozwiązaniem jest IrDA zintegrowana z płytą główną, choć może nie obsługiwać wszystkich modeli telefonów, podczas gdy IrDA na USB z dedykowanymi sterownikami zapewnia szerszą kompatybilność. W przypadku uszkodzonego kabla COM zaleca się naprawę lub wymianę, np. skrócenie i przelutowanie kabla. IrDA na USB jest kompatybilna z telefonami Sagem myX5-2 i Siemens C65, co potwierdza możliwość stabilnego transferu plików między telefonem a komputerem bez zrywania połączeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA