logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toshiba Satellite A300 - Nie działający touch pad/klawiatura

bikuma 25 Lis 2012 23:04 6699 6
  • #1 11575233
    bikuma
    Poziom 11  
    Witam,

posiadam Toshibe Satellite A300. Co 3 włączenie laptopa przestaje działać klawiatura wraz z touch padem. Spróbuję trochę dokładniej opisać problem. Kiedy go włączam wszystko jest normalnie, ikonka Win 7, jest ok. Kiedy chcę wpisać hasło klawiatura działa, lecz kiedy nawet lekko musnę touch pad klawiatura nagle przestaje działać wraz z nim(touch padem). Na szczęście działa myszka. Następnie ,aby zaczęła działać klawiatura trzeba ,albo uruchomić go ponownie ,albo uśpić i wzbudzić. Jednak kiedy go uśpię i wzbudzę działa tylko klawiatura, touch pad nadal nie. A kiedy uruchomię go ponownie to mam około 66% ,że wszystko będzie znowu działało. Dorzucę tylko ,że reinstalacja sterowników touch pada nic nie zmieniła.

Proszę o szybką odpowiedź

Pozdrawiam
  • #2 11575274
    yang32
    Poziom 36  
    Ocena: 100
    Sprawdź tasiemkę touchpada czy nie jest gdzieś uszkodzona i nie robi zwarcia do górnej obudowy.
  • #3 11709247
    bikuma
    Poziom 11  
    Cześć,
    przepraszam, że nie odpisałem przez tyle czasu, ale miałem kilka problemów z "innej beczki". Sytuacja dt. laptopa się lekko zmieniła teraz natomiast. Teraz kiedy uruhomię laptopa, klawiatura zawsze działa, natomiast touchpad już w ogóle. Próbowałem znowu reinstalować, ale nadal to nic nie dało. Bałem się też go otworzyć (myślałem, że coś zepsuję/złamię), ale przełamałem się i rozebrałem na części. Po otworzeniu wydawał się normalny, nic nie osmolone, nawet kurzu prawie nie było. W części gdzie znajduje się touchpad, nic nie znalazłem. Wszystko wygląda normalnie. Tasiemka nie jest uszkodzona, ani zbyt zgięta. Od 2 dni natomiast, czasem zmienia się rozdzielczość(ikony są bardzo duże, a tapeta za wielka) w ustawieniach wszystko jest po staremu. Po uruchomieniu ponownie wszystko(prócz touchpada ;) ) wraca do normy. Same problemy z tym laptopem ;/. Pozdrawiam

P.S. Zrobiłem kilka zdjęć, ale z racji, że trochę ich jest, nie wrzucę wszystkich. Powiedzcie, której części laptopa.
  • #4 11716227
    bikuma
    Poziom 11  
    Proszę o pomoc. Jest tam kto ? ;)
  • #5 11718635
    sk1977
    Spec od komputerów
    Ocena: 742
    Sprawdź bez baterii - tylko zasilacz.
    Jeśli będzie bez zmian - podejrzenia padają na tasiemki (wizualnie nie zawsze da się ocenić stan tasiemki), KBC, bios, połączenia na płycie (bios-touchpad/klawiatura)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 11718962
    MariooshR
    Poziom 12  
    A schemacik też może się przyda :)
    Załączniki:
    • Toshiba_Satellite_A300.pdf (1 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 11719024
    bikuma
    Poziom 11  
    Cześć,
    dobre wieści ;). Dzisiaj około południa, włączyłem laptopa, oczywiście touchpad nie działał. Zdenerwowałem się, zacząłem klikać wszystkie klawisze (+Fn) nic nie dało. Znów(po raz ostatni) instalowałem sterowniki (tym razem z nie firmowej strony). Zainstalowałem, nie działa. Uruchomiłem ponownie, nie działa. Teraz (10 minut temu) włączam laptopa. O dziwo touchpad zaczął działać. Bardzo się z tego powodu ucieszyłem :) (nadal nie wiem czemu, ale ważne, że działa :D ). Co do tych powiększonych ikonek i tapety to problem zniknął po otworzeniu i przeczyszczeniu go sprężonym powietrzem.
    Wielkie dzięki za sugestie i pomoc.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z laptopem Toshiba Satellite A300, w którym klawiatura i touchpad przestają działać po kilku uruchomieniach. Początkowo klawiatura działa, ale po dotknięciu touchpada przestaje reagować. Użytkownik próbował reinstalacji sterowników, co nie przyniosło efektu. Po rozkręceniu laptopa nie znaleziono uszkodzeń, a tasiemka touchpada wydawała się w dobrym stanie. W późniejszych postach użytkownik informuje, że touchpad czasami zaczyna działać, ale problem z rozdzielczością ikon również się pojawił. Ostatecznie, po kolejnej reinstalacji sterowników, touchpad zaczął działać, a problem z rozdzielczością zniknął po czyszczeniu laptopa sprężonym powietrzem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA