logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Acer Aspire 3610 – zawieszanie i dziwne dźwięki dysku ATA po instalacji Windows XP

iphonek 26 Lis 2012 20:37 1221 9
REKLAMA
  • #1 11578255
    iphonek
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Witam ostatnio z szafy wytaszczyłem swojego starego laptopa Acer Aspire 3610 nie było tam systemu więc zainstalowałem windows xp na nim. Przez dwa dni chodził normalnie a na trzeci zaczęły się problemy po uruchomieniu lampka dysku nieustannie się świeciła a gdy laptop przeszedł do uruchamiania systemu dysk wydawał dziwne dźwięki a windows nie umiał się uruchomić komputer się resetował. Dopiero po kilku próbach wyciągania i wkładania dysku windows się uruchomił ale niestety pochodził 10 min i potem wielkie zawieszenie tak jakby zamrożenie ekranu lampka dysku nadal się świeciła.
    Czekam na pomoc!!!

Dodano po 2 [minuty]:

Dodam tylko że jest to dysk ATA

Dodano po -1 [godziny]:

Dodano po 0 [sekundy]:

• REKLAMA
  • #2 11578468
    dominior.dB
    Poziom 12  
    Podaj raport SMART i wynik skanowania dysku np. z programu MHDD.
  • REKLAMA
  • #3 11578591
    iphonek
    Poziom 15  
    A może być HD Tune?
  • REKLAMA
  • #4 11578614
    dominior.dB
    Poziom 12  
    Może być. Zakładka Health i Error Scan (pełny nie quick scan).
  • REKLAMA
  • #6 11581213
    iphonek
    Poziom 15  
    Acer Aspire 3610 – zawieszanie i dziwne dźwięki dysku ATA po instalacji Windows XP

Dodano po 37 [sekundy]:

Proszę oto log health zaraz dam drugi.
  • #8 11581315
    iphonek
    Poziom 15  
    Kolega mi poradził żeby zmienić jakiś tam tryb transferu z DMA na PIO to niby ma pomóc też mu pokazałem log czy mogę to zrobić ???

Dodano po 26 [minuty]:

Proszę bardzo oto log error scan niewiem czumu nie skończył ale napisał je gotowe.
  • #9 11581521
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1689
    Zrób procedurę.
  • #10 11583742
    iphonek
    Poziom 15  
    Wiecie co dzieki za porady działa o dziwo zamkam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problemy z laptopem Acer Aspire 3610 po zainstalowaniu systemu Windows XP. Po kilku dniach użytkowania dysk twardy (ATA) zaczął wydawać dziwne dźwięki, a system nie uruchamiał się, co prowadziło do resetów. Użytkownik próbował wielokrotnie wyciągać i wkładać dysk, co czasami pozwalało na uruchomienie systemu, ale laptop wkrótce się zawieszał. Użytkownicy forum zasugerowali wykonanie skanowania SMART oraz użycie programów takich jak MHDD i HD Tune do diagnostyki dysku. Wskazano również na możliwość uszkodzenia mostka południowego w laptopie. Po zastosowaniu rad, użytkownik potwierdził, że problemy zostały rozwiązane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA