logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

atmega 8 + nrf24l01 - Transmisja bezprzewodowa pomiędzy atmeg 8

altym12119 27 Lis 2012 11:30 5046 3
REKLAMA
  • #1 11580070
    altym12119
    Poziom 11  
    Witam
    Ostatnio zmagam się z problemem uruchomienia transmisji bezprzewodowej pomiędzy dwoma mikrokontrolerami za pomocą modułu nrf24l01. Zakupiłem dwa tego typu moduły, złożyłem dwa układy atmega 8 zgodnie z opisem połączeń na stronie http://maniacbug.wordpress.com/2011/11/02/getting-started-rf24.
    Po zaprogramowaniu i uruchomieniu układów zgodnie z instrukcją, uzyskałem wynik w postaci listingu konfiguracji modułów jak na stronie. Po przesłaniu z terminala znaku "T" (zgodnie z opisem) na jeden z układów. Próbuje on wysłać sygnał do drugiego, który z kolei powinien odpowiedzieć potwierdzeniem w postaci odesłania otrzymanej wiadomości.
    Niestety, tu wynik jest negatywny.
    Muszę zaznaczyć, że układ nrf24l01 zasilam osobnym napięciem 3.3V a układ atmega napięciem 5V. Poza tym nrf24l01 podłączony jest na kabelkach o dł. ok. 10 - 15 cm.
    Zakładając, że układy zostały zaprogramowane prawidłowo - stan rejestrów układów nrf24 prawidłowy, układy prawidłowo połączone elektrycznie - co może być jeszcze przyczyną braku transmisji (oczywiście, zakładając że układy nrf24 są sprawne - obecnie czekam na dwa nowe od innego dostawcy).
    Czy ktoś miał podobne problemy z nrf24l01? :?: :cry:
  • REKLAMA
  • #2 11580162
    PUPILANDER
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Zakładając, że masz wszystko dobrze podłączone i zaprogramowane to pozostaje tylko możliwość zakłóceń transmisji. Wyłącz wszystkie urządzenia pracujące na 2,4GHz (myszki bezprzewodowe, bluetooth, WiFi, itp) lub odizoluj układy od tych urządzeń.
  • REKLAMA
  • #3 11586921
    zbv
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    A jak masz podpięte pozostałe linie wejściowe układ nrf24l01 do ATmega, jeżeli bezpośrednio to masz problem.
  • #4 11587359
    altym12119
    Poziom 11  
    Z tymi napięciami to wcześniej zapoznałem się ze specyfikacją producenta. Według niej maksymalne napięcie zasilające wynosi 3,6V. Maksymalne napięcie wejściowe wynosi 5,25V, ale dla napięć wejściowych powyżej 3,6V napięcie zasilania nie może być wyższe jak 3.3V. Układy NRF zasilam napięciem 3.3V dokładnie. Nie obawiam się raczej ich uszkodzenia. Gdyby tak było, to po nieprzespanych godzinach zabawy dawno przestały by się chociażby konfigurować. Komunikacja przez interjfejs SPI działa, bo jestem w stanie zmieniać kanały, adresy itp.
    Jedyną rzeczą nad którą się zastanawiałem, to czy napięcie wyjściowe z nrf24 na procesor nie jest za niskie do wysterowania jego wejść, ale czytałem że poziom logiczny 1 dla procesora zaczyna się od wartości 0,6*VCC. Ja zasilam procesor napięciem ok. 4,8V, zatem to jest od 2,88V.
    Przymierzam się jednak do zaisilania również atmegi napięciem 3.3 v, muszę tylko wymontować kwarce aby obniżyć częstotliwość zegara.

-----------------------------------------------------------------------------
    Poszukuję kogoś, kto używa tych modułów w praktyce w celu wymiany doświadczeń i uwag oraz kogoś kto mógłby przetestować moje moduły praktycznie.

atmega 8 + nrf24l01 - Transmisja bezprzewodowa pomiędzy atmeg 8
REKLAMA