Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Golf 3- 1,6 -dzwonia zawory jak chce przyspieszyc !

D1978 04 Feb 2005 12:26 18108 36
    D1978
    Level 11  
    Mam golfa z 94r 1,6 silnik.Jest problem jak chce przyspieszyc to dzwonia mi chyba zawory. Nie wiem czy to trzeba wymienic, czy mozna z tym jedzic.Sprawdzilem paliwo i jest ok.Chyba sa juz zawory zuzyte. Jeszcze jedno pytanie,majac 260 tys.km przejechane oplaca sie zakladac gaz? boje sie ze silnik padnie zaniedlugo? napiszcie co o tym sadzicie .Dzieki
  • Helpful post
    Heroses
    Level 24  
    Trzeba by sprawdzić luzy na zaworach.
  • Helpful post
    czapajew
    Level 22  
    Nie jestem pewny, ale w golfie chyba są samoregulatory zaworów, może któryś trzeba wymienić?
  • Helpful post
    Anonymous
    Anonymous  
  • Helpful post
    Pfemek
    Level 24  
    Też jestem za zapłonem, proponuje opóżnić...
  • Helpful post
    guciioo
    Level 16  
    Tak jak koledzy mówią sprawdz zapłon bo najprawdopodobniej wystepuje u ciebie w aucie spalanie detonacyjne.
  • Helpful post
    Mieczysław
    Level 21  
    Witam.
    W jaki sposób sprawdziłeś paliwo?Na jakim paliwie jeździsz? Czy to dzwonienie pojawiło się nagle, czy tak było od dawna?
    Tyle pytań. Co sie tyczy instalacji LPG, to oczywiście zakładaj, chyba,że wyjeżdżasz samochodem tylko w niedzielę, to nie.
    D1978
    Level 11  
    Witam . Na bezołowiowej 95 z Orlenu . Dzwonienie pojawiło sie jak kupiłem samochód to juz z pół roku temu . chyba szklanki trzeba wymienić . Dzieje sie to jak wciskam gwałtownie gaz . Dzięki za pomoc.
  • Helpful post
    neo2k
    Level 18  
    D1978 wrote:
    Witam . Na bezołowiowej 95 z Orlenu . Dzwonienie pojawiło się jak kupiłem samochód to juz z pół roku temu . chyba szklanki trzeba wymienić . Dzieje się to jak wciskam gwałtownie gaz . Dzięki za pomoc.

na sto procent masz zle ustawiony zaplon
    szklanki by szczegolne bylo slychac tuz po odpaleniu samochodu
  • Helpful post
    wicio2
    Level 15  
    jakis fahowiec mugl prestawic zaplon przy zmianie paska rozrzadu spotkalem sie nieraz z czyms takim
    ustaw zaplonik u bedzie ok
  • Helpful post
    pepe
    Level 23  
    Nic nie napisałeś jakim systemem jest zasilany silnik. Nie wiem co było stosowane w Golfach , ale np. w moim Pasku 94 jest coś takiego "czujnik spalania stukowego" ;-)
  • Helpful post
    Stefanek1
    Level 26  
    Tak jak napisali wyżej, za wczesny zapłon - opużnić, możliwe spalanie stukowe.
    Pozdr.
  • Helpful post
    niwe
    Level 15  
    Witam. Ja mam audi 80 (silniki te same) i przy przyspieszaniu też słychać taki odgłos (cichy, "mięciutki" metaliczny). Niedawno przywiozłem silnik z Niemiec i orzy okazji zrobiłem głowicę (głowica została moja). Wobec tego u mnie to normalka. Nie wiem jak słychać u Ciebie, ale jeśli po odpaleniu nie klepie hydraulika to bym sie nie martwił.

A przebieg to Twój Golfik ma na pewno większy niż 260tyś, ale jeśli był prawidłowo eksplowtowany to można gaz zakładać. Chyba, że nie zamierzasz nim dużo jeździć.
    :)
    Chyba, że ktoś Ci grzebał ostatnio w silniku - to bym tam szukał. Generalnie silniki vw sie rzadko psują.
    D1978
    Level 11  
    Witam , po odpaleniu trochę słychać szklanki ,ale potem jak chce pszyspieszyć to trochę dzwonia, Nie wiem czy wymiana szklanek pomoże?Jaki to może być koszt? Może trzeba zrobić genaralny remont zaworów? Dzięki za informację ! Pozdrawiam
  • Helpful post
    niwe
    Level 15  
    Napisałeś, że po odpaleniu słychać klepanie, ale nie napisałeś czy długo klepie i czy podczas jazdy i przyspieszania to ten sam odgłos, jeśli nie to bym szklanek nie ruszał.

Na wszelki wypadek trzeba sprawdzić podstawowe: zapłon, czy dobrze rozrząd ustawiony (znaki), sprężanie.

Opiszę Ci jak to wyglądało u mnie. Klepanie przy odpalaniu pojawiało się u mnie juz od dłuższego czasu, w pewnej chwili było to już do tego stopnia nieznośne, że postanowiłem wymienić (nie ustawało od razu, tylko po ładnych kilometrach, a coraz częściej klepało podczas jazdy nawet na wyższych obrotach), Zaznaczam, że jak robisz auto dla siebie to warto wymienić wszystkie, koszt nie jest duży: popychacze ok. 8x30zł sztuka (mogą być zamienniki), uszczelniacze ok. 8x2zł (ale jeśli dobre to nie warto ruszać, bo z nowymi różnie bywa), z robotę zapłaciłem 80zł. Warto wybrać warsztat, w którym zajmują się głowicami i dadzą jakąkolwiek gwarancję.

Warto przed remontem sprawdzić stopień sprężania, ponieważ nowe szklanki i uszczelniacze uszczelnią lepiej "górę" silnika. Jeśli auto ma duży przebieg to mogą tego nie wytrzymać pierścienie. U mnie poległ pierwszy cylinder, a najdziwniejsze było to, że jedynym objawem tego był "trzęsący" się silnik na wolnych obrotach. Podczas jazdy samochód zachowywał się normalnie. (wyższość niemieckich :)) Okazało się, że były już spore progi, remont silnika był nieopłacalny, jak spojrzałem z góry w cylindry to widać było pierścienie. Skoczyło się na kupnie drugiego silnika.

Gdybym nie ruszył popychaczy to jeździłbym dalej na tamtym silniku, tyle, że słuchałbym dalej klepania. Tak mam niezjeżdzony silnik i debet.

Czujnik spalania stukowego? Ja bym go nie podejrzewał. To sie raczej nie psuje.

Pozdrawiam.

Dodano po 9 [minuty]:

Z tego co słyszałem normalnie popychacze wytrzymuja ok 180tyś, ale glowy nie dam.
    Różnie ludzie jeżdzą.
  • Helpful post
    grabarz1
    Level 13  
    Ja natomiast sprawdzil bym ustawienie rozrzadu i jak koledzy pisali ustawil bym zaplom (wyprzedzenie zap. 7° bez podcisnienia)
  • Helpful post
    Adrian Rozborski
    Level 13  
    Miałem podobny problem w Audi 90 2,3.
    Po delikatnej regulacji aparatu zapłonowego przestało dzwonić, tylko że u mnie dzwoniło dopiero przy dość wysokich obrotach, gdy wciskałem gaz do oporu
    firdy
    Level 21  
    A może to nie szklanki tobie dzwonią lecz swoznie tłokowe miałem kiedyś coś takiego w japońcu
  • Helpful post
    grabarz1
    Level 13  
    szklaneczki dzwonily by na zimnym silniku i na wolnych obrotach. jak juz pisalem wczesniej: rozrzad lub zaplon. Jedno z drugim sie wiaze.
  • Helpful post
    Spy_
    Level 13  
    u mnie golf 1,6 dzwonił przy przyśpieszaniu, bo jakiś pastuch założył źle pasek rozrządu, był pzresunięty o jeden ząbek chyba w tył...... Trza sprawdzić pasek i potem ustawić zapłon, zawory grają na zimnym silniku...
  • Helpful post
    citron_bx
    Level 14  
    Witam trzeba ustawić zapłon,a szklanki dzwonią jak są puste.
    celdron
    Level 2  
    a może to uszczelka pod kolektorem lub brak jednej ze śrób mocujących kolektor wydechowy jest wykręcona , luźna lub jej nie ma. na wolnych obrotach będzie Ok a przy przyspieszaniu i tylko przy przyspieszaniu bedzie sie pojawiał taki dziwny dźwięk jak by było słychać prace poszczególnych cylindrów
    Pozdrowionka napisz co było przyczyna jak uda ci sie naprawić
    Mariusz Z.
    Level 19  
    Albo "chrzczone" paliwo albo ustawienie zapłonu.
  • Helpful post
    jongpa
    Level 13  
    Wszystkie vw (te starsze) maja problem z klepiącymi zaworami, jak sie silnik zagrzeje to jest ciszej, ale nie zawsze a spowodowane jest to tym ze ludziska za zadko wymienija olej !!!!w 90% przypadków wystarczy wyjąć wałek, szklanki i pożądnie to wyczyscic powinno przestac. Jest to gdzies opisane nawet jak to samemu zrobic chyba na jakiejs stronie klubu Wartburga. Mialem taka sama sytuacje z dzwonieniemm w silniku vw 1.3 okazalo sie ze byl żle pasek ustawiony jak go kupilem i dlatego dzwonilo przy wciskaniu gazu. Zawory powinny byc w nienaruszonym stanie 260 tyś to nie jest przebieg po którym sie zużywają, mam vw i silnik jest w oryginale jedynie uszczelniacze zaworowe sa wymienione bo kiedys mu tak cisłem ze gniazdo zaworowe sie wypaliło i jak zawory docierali to mi wymienili uszczelniacze. teraz mam 250tyś i 40tys od remontu na gazie. Silnik powinien zrobic ok 350 tys bez remontu ale zalezy jak kto dba.
    _kedzior_
    Level 13  
    kosztowne jest ustawienie zapłonu?
    Slawek J
    Level 30  
    W twoim golfie zawory sa regulowne hydraulicznie a klepiace zawory to jest wina zaniedban z wymiana oleju, ktory przedewszystkim musi byc dobry jakosciowo a pierwszy lepszy jeszcze do tego mineralny z hipermarketu. Jak chcesz zakladac gaz to pomierz cisnienia na cylindrach i zobaczysz w jakim stanie jest jednostka napedowa jak w nie najlepszym to przyspieszysz jej zywot gazem.
    Pozdrawiam.
    _kedzior_
    Level 13  
    zaniedbane wymiany oleju ... ???

a jesli olej byl wymieniany max po 12tys i to shell polsyntetyk?

a stukanie tez wystepuje?

golf 95 1.8 117tys przebiegu (ale faktycnzie nie wiem czy to realny przebieg)

ponawiam pytanie ile kosztuje ustawianie zaplonu ?
    79adam79
    Level 12  
    Za ustawienie zapłonu w golfie 2 z silnikiem 1.6(na gaźniku elektronicznym) zapłaciłem 30 zł.
    _kedzior_
    Level 13  
    a objawy byly takie jak u poprzednika?

potrzebny jest do tego jakis fachowy sprzet czy mechani 'z bramy' te zpowinien sobie poradzic?
    zaq25
    Level 16  
    Witam
    Ja miałem podobne objawy w swoim VW 1.8 '97 benz + gaz. Owy dzwięk pojawiał się tylko przy jeżdzie na benzynie. Mechanik stwierdził że to napewno szkalanki więc wymieniłem u niego a że pasowało mi wymienić również pasek rozrządu to go wymieniłem także.
    Objawy ustąpiły ale na krótko bo po jakichś 5 tyś znowu sięto pojawiło i występuje tak samo tylko przy benzynie i przy dodawaniu gazu. Sam nie wiem co to może być i dlaczego występuje tylko przy benzynie ??
    Pozdrawiam