logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować TP-Link TL-WR841ND z routerem Thomson SpeedTouch 546?

pibrox 27 Lis 2012 20:03 1989 5
REKLAMA
  • #1 11582136
    pibrox
    Poziom 2  
    Witam,
    Sprawa wygląda tak: Posiadam internet i TV z Multimedii (Router Thomson SpeedTouch 546), wcześniej miałem podłączony do tego router D-link Dl-524, wszystko było dobrze, 2 komputery miały dostęp do internetu, tak samo jak i widziały drukarkę wpiętą to tego routera. Niestety d-link padł i zakupiłem TP-Link TL-WP841ND.
    Problem: Nie bardzo potrafię go skonfigurować, jeżeli podepnę SpeedToucha przez port WAN wtedy niestety nie mam internetu nigdzie, a jeżeli z tp linka zrobie access point, to wtedy mam dostęp do neta tylko z komputera z którego konfigurowałem router.

Co zostało zrobione a nie działało: probowałem kopiować mac speedtoucha (sam nie wiem po co), recznie wpisywac brame do ustawień tplinka, ustawic WAN w tplinku na adres 192.168.2.1 (opcja statycznego ip), probowalem opcje dynamicznego przydzielania ip.

Jest to dość dziwny problem gdyż widziałem juz podobne wątki na elektordzie ale podane tam rozwiązania po prostu nie działały.

Z góry dzieki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 11583022
    11111olo
    Poziom 42  
    Ocena: 795
    Na pewno masz 841? Google milczy.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 11583095
    11111olo
    Poziom 42  
    Podłączasz internet kablem do portu WAN. Nie wiem jak tam jest z loginami itd. ale odpowiednio to wszystko wpisujesz, uruchamiasz DHCP na tp-linku i jak możesz mieć tylko na jednym komputerze internet?

Napisz gdzie jaki kabel podłączasz.
  • REKLAMA
  • #5 11583153
    pibrox
    Poziom 2  
    no wiec z gniazdka w ścianie rj11 do speedtoucha (ma on 4 wyjścia rj45) wyjście nr 1 jest od internetu, 2-3 nie działa, a nr 4 wychodzi TV. Żadnego loginu nie posiadam, ponieważ to juz sobie sami goście z multimedii ustawiają, a co do połączenia to speedtouch =(rj45)= tplink(port WAN) wtedy to wogóle nie mam internetu. A żeby internet działał przynajmniej na 1 komputerze to muszę mieć wyłączone dhcp i speedtouch == tplink (port LAN). Sam byłem zdziwiony ze sposób nr 1 nie działa, gdyż w poprzednim routerze bez żadnej konfiguracji wszystko chodziło jak należy.
  • #6 11583956
    11111olo
    Poziom 42  
    Nie prościej zaniast speetouch i kupić router z wifi i modemem ADSL.
    2 urządzenia to 2x większy pobór prądu.

Musisz mieć skonfigurowanego speedtoucha bo zapewne jak podłączasz się kablem do jakiegoś gniazda to masz internet.
REKLAMA