logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nadajnik radiowy o mocy 1kW. Synteza, koder stereo, koder rds.

Dj-Tee 04 Lut 2005 16:45 3587 18
  • #1 1197890
    Dj-Tee
    Poziom 12  
    Tak jak w temacie potzrebuje takiego sprzętu. Ma on posiadać syntezę, koder stereo, koder rds. Potzrebuje nanmiarów gdzie mozna takie coś kupic. Sprawa raczej pilna. Cena nei gra roli. Prosze o pomo w poszukiwaniach

Pozdrawiam Paweł
  • #2 1197906
    PioM
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Mysle ze jak pojdziesz zalatwiac koncesje, to dadza Ci namiary na jakies firmy, ktore produkuja taki sprzet.

Sprobuj popytac w TP Ditel - jak wymieniaja sprzet do transmisji, to stary jest zlomowany. Moze uda sie go jakos zdobyc.
    Poszukaj tez na eBay.
  • #3 1197954
    Dj-Tee
    Poziom 12  
    właśnei ze tu jest mały problem bop koncesja będzi ezałatwaiana w Angli, a nei w polsce. I sprzęt chciałem kupić na miejscu. Chodzić konkretnei ma w Londynie
  • #5 1199246
    RTX-Service
    Poziom 18  
    Ocena: 29
    rany boskie, az taka moc, czlowieku, hehe niedlugo to na giga waty sie ludzie poprzerzucaja
  • #6 1200665
    qmc
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    Jak działać, to działać konkretnie, a nie bawić się w jakieś pluskwy 10W :P Tak na poważnie, to też właśnie miałem podać powyższy adres, tylko że kolega yes2mike mnie uprzedził :) Mają tam stosunkowo niskie ceny jak na moce takich nadajników, tylko pozostaje jeszcze kwestia jakiej jakości są te sprzęty, ale napewno lepszej niż "wyrób domowy". Ciekawe też jak wygląda z przesyłką takiej miłej paczuszki :) Pamietam jak Panda2 niedawno udostępnił opis nadajnika 1KW produkcji polskiego Zaratu, to taka "szafka" ważyła 450KG, ale na szczęście technika poszła już na tyle do przodu, że taki sprzęcik zmieści się już w mniejszej szafce :) Pozdrawiam i życzę dalekich zasięgów :)
  • #7 1200687
    RTX-Service
    Poziom 18  
    oo to pewnie zainteresowani kupmnem beda musiali pozniej sprawe transportu z PKP zalatwiac, hehe
  • #8 1200757
    qmc
    Poziom 21  
    A że tak z ciekawości jeszcze zapytam. To koncesje w Angli dla nadawcy radiowego jest tak prosto uzyskać? :> Trochę mnie zastanawia na jakiej zasadzie ma się to odbyć w tym przy przypadku.
  • #9 1200797
    malek lukas
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    hola nadajnik o mocy 1kW ma wymiary zwyklej obudowy kompa PC zasilacz jest troche wiekszy bo potrebuje chlodzenie. ale nie jest to az takie gigantyczne widzialem podczas pracy nadajnik z miejscowej rozglosni radia komercyjnego gdzie mialem praktyke.kto takie zeczy robi juz nie pamietam
  • #10 1200833
    qmc
    Poziom 21  
    Napisałem, że takie wielkie nadajniki produkowała kiedyś polska firma "Zarat" z podkreśleniem KIEDYŚ. Widać że mnie źle zrozumiałeś :)
  • #11 1202438
    Dj-Tee
    Poziom 12  
    qmc napisał:
    A że tak z ciekawości jeszcze zapytam. To koncesje w Angli dla nadawcy radiowego jest tak prosto uzyskać? :> Trochę mnie zastanawia na jakiej zasadzie ma się to odbyć w tym przy przypadku.

Z tego co on mi mówił wystarczy spełnić jakieś normy, pokazać papiery i koncesję mozna bezproblemowo uzyskać. Dokładnei jak jest to się dowiem. Do końca czerwca jest sporo czasu, a jeśli sie nei uda uzyskać koncesji to będziemy piracić :) (żartowałem). Myśle ze anglicy pozwilą na takie radyjko, trzeba być dobrej myśli. A co do tego czy można prosto uzyskać, to przecież nic za darmo pewnie ze koncesji w kioskach nei sprzedają. nie ma tak łatwo, ale spróbować trzeba. Dzięki za odpowiedzi. Z tej stronki własnie skompletuje sprzęt. Z tego co widze na wszystko jest 15 000PLN powinno wystarczyć na sprzęt. Co do transportu to nei ma problemu, zawsze mozna po to pojechac nie jest tak dalego.

Pozdrawiam Paweł
  • #12 1210027
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 1210431
    Adam Pyka
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    O kurde......... 1kW!!!! No nie wiem, ciekawe jak się zachowuje komputer przy takiej antenie! Jeszcze parę lat temu to ludziska pytały o nadajniki 0,1 ewentualnie 1W, a teraz..... Masakra!
    Pozdro,
    Adam Pyka
  • #14 1210449
    yes2mike
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 322
    A co to za wyczyn... ten 1 kW Jezeli stacja ma nadawac legalnie, nie jest to nic, co powala na kolana ;)
  • #15 1210452
    RTX-Service
    Poziom 18  
    u naszych sasiadow ze wschodu to taka moc jak 1kw to pryszcz, widze ze zamisat zmierac do zachodu zmierazmy na wschod
  • #16 1210475
    yes2mike
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 322
    A u makaroniarzy 1 kW na CB jest pryszczem ;)
  • #17 1211832
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 1216693
    Adam Pyka
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    yes2mike napisał:
    A u makaroniarzy 1 kW na CB jest pryszczem ;)

Zamontuj antenę na bloku, to możesz liczyć sekundy do czasu, aż przyleci URTiP ;-) albo sąsiad z siekierą ;-)

A czy taka moc jakoś wpływa na człowieka, jakby takie coś np. na bloku zamontować?

Pozdrawiam,
    Adam Pyka
  • #19 1216808
    Dj-Tee
    Poziom 12  
    Właśnie u nas ma to sterowac wszystko komp. Teraz pytanie jak tą końcówke daleko od kompa oddalić zeby sie nic nei działo ?? pomieszczeni ma być klimatyzowane i ma tam stać ok 2-3 kompów, koder stereo, końcówka i te wszystkei pierdoły od tego. Co do anten to będą ok z 60-70 m od lokalu. Czy to moze być tak ustawione ?? Kolega mio mówił ze za tydzien wylatuje do londynu i sie dowie wszystko jakie papiery tzreba dostarczyc i jakie wymogi spoełnic aby radio mogło grać. Ja jestem dobrej myśli. mam nadzieje ze to wypali. Dzięki za wszstkie posty

Pozdrawiam Paweł

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Poszukiwany jest nadajnik radiowy o mocy 1 kW wyposażony w syntezę częstotliwości, koder stereo oraz koder RDS, z możliwością zakupu w Londynie. Dyskusja obejmuje kwestie uzyskania koncesji radiowej w Anglii, transportu i lokalizacji sprzętu. Wskazano na możliwość pozyskania używanego sprzętu w TP Ditel lub na eBay oraz na sklepy internetowe oferujące nadajniki o takich mocach. Wspomniano o polskiej firmie Zarat, która dawniej produkowała duże nadajniki 1 kW, oraz o nowoczesnych, kompaktowych urządzeniach. Polecono profesjonalne nadajniki marki Rohde & Schwarz, cenione za jakość i wykonanie. Omówiono też kwestie techniczne dotyczące sterowania nadajnikiem komputerem, oddalenia końcówki mocy od pomieszczenia z komputerami i antenami na masztach o wysokości około 25-70 m. Poruszono także zagadnienia bezpieczeństwa i wpływu mocy nadajnika na otoczenie. Całość wskazuje na potrzebę spełnienia norm i formalności koncesyjnych oraz na dostępność sprzętu profesjonalnego, choć transport i instalacja wymagają odpowiedniego przygotowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA