logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Compaq Evo N1020v - raz się uruchamia, raz nie. Klawiatura nie działa.

rozan99 29 Lis 2012 18:13 1800 1
REKLAMA
  • #1 11589931
    rozan99
    Poziom 16  
    Ocena: 32
    Witam. Laptop pozostał włączony na noc w samochodzie do czasu aż się wyłączył. Po włączeniu następnego dnia ekran nie miał podświetlenia. Podejrzewam że wilgoć załatwiła sprawę. Wymieniłem inwenter i podświetlanie wróciło. Jest problem taki że po wciśnięciu power laptopa zawszę się włącza lecz świecą tylko diody, czarny ekran i dalej się nie uruchamia. Objaw ten nie zawsze występuje, czasem komputer uruchamia się normalnie. Gdy uruchomi się to nie działają niektóre klawisze na klawiaturze, myślę że to nie wina klawiatury bo np. strzałka w prawo raz działa a następnym razem już nie. W biosie takie same objawy. Myślę że wilgoć musiała coś uszkodzić na płycie głównej. Zastanawiam się tylko czy może to być most północny czy kontroler KBC? Żadnych podejrzanych czy nadpalonych elementów na płycie nie widzę. Jak zdiagnozować co jest uszkodzone?

Płyta główna
    PCB: 41-A03300-F000
  • REKLAMA
  • #2 11703889
    rozan99
    Poziom 16  
    Ocena: 32
    Zrobiłem reflow ATI IGP 340M i po podpięciu zasilania płyta się nie włącza. Piszczy przetwornica ISL6215CA. Ma ktoś może pomysł co zrobić? Dlaczego tak się stało? Nie posiadam schematu ani tej przetwornicy ani płyty głównej. Cała płyta była nagrzana do około 150st, mogło to wpłynąć na piszczenie przetwornicy? Czy IGP ma tu coś do tego?

Dodano po 3 [godziny] 46 [minuty]:

Zrobiłem reballing IGP 340M bo myślałem że się coś skopało podczas reflow ale objaw nadal ten sam.. ISL6215CA to PWM Controller for Intel Pentium 4-M. To on wydaje dziwny dźwięk po podpięciu zasilacza (brzęczy). Pomoże ktoś?
REKLAMA