Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Fujitsu-Siemens Amilo Pa 3553 - Nagle przestał wyśiwetlać obraz

30 Lis 2012 08:31 4704 12
  • Poziom 18  
    Witam,
    Mam problem z laptopem Fujitsu-Siemens Amilo Pa 3553. Laptop głośno chodził, więc postanowiłem oczyścić mu chłodzenie z kurzu oraz przesmarować wentylator. Musiałem w tym celu rozebrać laptopa praktycznie na części pierwsze bo ten model to bardzo nieprzemyślana konstrukcja. Wyczyściłem, złożyłem wszystko jak należy, uruchamiam laptopa ale matryca nie wstaje. Próbowałem na zewnętrznym monitorze i też nic. Nie mam pojęcia co mogło się stać. Na pewno nic nie uszkodziłem mechanicznie, nic nie wyłamałem, nie pracowałem pod napięciem. Po prostu złożyłem go tak jak ma być ale obraz nie chce się załączyć. Czy mają Koledzy jakieś pomysły? Z góry dziękuję za pomoc.
  • Poziom 35  
    Na zewnętrznym monitorze ciemność? Laptop uruchamia się "normalnie" ? Nie miga jakichś błędów?
  • Poziom 18  
    Na zewnętrznym monitorze ciemność.
    Uruchamia się normalnie.
    Laptop nie miga żadnych błędów.

    Matryca na pewno jest dobrze podłączona.
    Ponadto sprawdziłem pamięci i procesor (jest ok).
  • Poziom 18  
    Zintegrowana w płytę główną.
    Zastanawia mnie co może być przyczyną, że nagle laptop nie daje obrazu.
    Gdybym jeszcze coś uszkodził to rozumiem, ale został złożony tak jak się należy.
  • Poziom 35  
    Jednak wszystko wskazuje na to że coś uszkodziłeś :( Wszystkie tasiemki i złączki prawidłowo podpięte? Zdejmowałeś chłodzenie z procesora i grafiki?
  • Poziom 18  
    Zdejmowałem radiator (rdzenie nie uszkodzone, całe, wszystko wykonane ostrożnie). Wymieniłem termopady.
    Tasiemki i złączki podpięte dobrze- na bank. Sprawdzane kilkukrotnie.
    Wykonałem już nawet wygrzanie chipsetu na stacji lutowniczej. Chipset trochę się grzał i myślałem, że to od niego te problemy ale nie. Wygrzanie nic nie zmieniło.
    Po prostu nie mam pomysłu co mogło się stać.
  • Poziom 35  
    lokis3 napisał:
    Zdejmowałem radiator (rdzenie nie uszkodzone, całe, wszystko wykonane ostrożnie). Wymieniłem termopady.
    Tasiemki i złączki podpięte dobrze- na bank. Sprawdzane kilkukrotnie.
    Wykonałem już nawet wygrzanie chipsetu na stacji lutowniczej. Chipset trochę się grzał i myślałem, że to od niego te problemy ale nie. Wygrzanie nic nie zmieniło.
    Po prostu nie mam pomysłu co mogło się stać.



    Jak to się grzał? Jak stacją wygrzałeś GPU? Chyba właśnie uwaliłeś płytę.
  • Poziom 18  
    LY IR6000.
    W każdym bądź razie jakie są sugestie co do przyczyny?
  • Poziom 13  
    Kolega zacznie od sprawdzenia baterii CMOS, ten laptop nie chce wstawać na rozładowanej.
    Kolejnym krokiem powinno byc sprawdzenie procka, te AMDki lubią padać (procek z oznaczeniem '64' nie ruszy, musi byc ten nowszy)
    W zdecydowanej wiekszosci przypadków problem w tym laptopie powoduje most północny 216-0674026, naprawa to oczywiscie wymiana na nowy (216-0674021 tez pasuje).
    2-3 razy zdarzył mi sie w tym modelu odklejony socket, jak ma kolega tester to prosze sprawdzić.
  • Poziom 18  
    Dziękuję za konkretne rady Kolego.
    Sprawdzę wszystko i dam znać jak sytuacja wygląda.
    Na jakie koszty (tak mniej więcej) mogę się nastawiać jeżeli most będzie do wymiany?
  • Pomocny post
    Poziom 13  
    Hawk ma za 199zł most, do tego koszt lutowania, radzę wziąć z pewnego źródła (ja biore od hawka lub basi). Proszę uwazac na wynalazkowców i szlifiarzy (chinsko brzmiacy nick na alledrogo), a kategorycznie odradzam kupowanie chipów 'refubrished'
  • Poziom 18  
    poster...
    Mogę Ci mówić master poster? :D
    Bateria była padnięta, po wymianie laptop wstał!
    Dziękówa za dobre, rzeczowe rady.