logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Z archiwum X : Komputer sam sie włączył ,dlaczego ?

krzysieg 04 Lut 2005 22:54 2893 13
REKLAMA
  • #1 1199054
    krzysieg
    Poziom 25  
    Ocena: 26
    Zostawiłem kompa wyłączonego jestem pewien na 100%
    przychodze patrze a tu sobie chodzi i winda czeka na mnie :)
    Mam sieć Lan ale od karty sieciowej nie jest podłączony kabelek do płyty głownej ,nawet ta karta nie ma gniazda na kabel ,więc to chyba odpada ze ktos z sieci cos kombinował .
    Nigdy nie miałem takiego przypadku -włacznik wporzadku ,zaniku w zasilaniu nie było,nikt napewno nie właczył...

Trzy podstawowe mozliwosci :

-Sieć Lan internet (zdalne)
    -cos jednak ze sprzetem np zasilacz
    -wirus który dostał sie do biosu

Moze jeszcze coś jest ? a co odpada z tej listy ?

Z góry dzieki za odpowiedzi
  • REKLAMA
  • #2 1199066
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10419
    Zresetuj CMOS, wylacz karte sieciowa w biosie jak nie uzywasz i wake on lan tez wylacz, sprawdz wszystkie ustawienia.
    Wirus w biosie odpada bo nie ma czegos takiego ;-)
    Czy wlaczyl sie tak wiecej niz jeden raz? Moze przycisk od zasilania sie na chwile zwarl?
  • REKLAMA
  • #3 1199094
    arnoldk_20
    Poziom 35  
    Ocena: 114
    Może była przerwa w zasilaniu.
    W niektórych biosach można ustawić że jak był brak zasilania a potem zostanie włączone zasilanie to komputer uruchamia się (opcja wykorzystywana głównie na serwerach)
  • #4 1199132
    krzysieg
    Poziom 25  
    Wlaczył sie tylko raz tak .

Włacznik trzeba wcisnąc do ok 3/4 zeby zadziałał, wiec prawidłowo - dobrze odbija itd

Nie mam karty sieciowej zintegrowanej ,jest tylko wsadzona w Pci
    nie ma miejsca w niej na kabelek wiec nie nadaje sie do właczania zdalnego ?

Po odłaczeniu od sieci zasil. i ponownym właczeniu , zasilacz sie nie włącza
  • #5 1199270
    szaleniec
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 199
    a masz uziemionego kompa? na moim starym kompie - plyta BX, zasilanie ATX komp czasami sam sie wlaczal. np po dotknieciu jakiegos metalowego elementu obudowy
  • REKLAMA
  • #6 1199319
    Agentlos
    Poziom 25  
    Ocena: 35
    Witam. Miałem taki przypadek u mojego kolegi. Powiedział, że jego komp go tak denerwuje że szok!. Był zły. Poszedłem do niego i wyłaczył elegancko kompa. Zaczynamy grać w karty a tu sie komp właczył! Bardzo dziwne. Ma BIOS biało czasrny (Phoenix czy jakoś tak chyba). Posiada on karte sieciową, która była raz kiedyś podłaczona do innego kompa. Poza tym to zaczeło dziać sie po formacie.
    Problem był łatwy a kłopotliwy. W jego BIOS było w automatycznym uruchamianiu wszystko na Disable. Została jedna opcja dotycząca chyba sposobu włączania kompa (przycisk, klasiawtura itp.) zrobiłem na Disable. Cały rządek na disable był. Po paru dniach kumpel mówi, ze od tamtego czasu komp się nie włącza.

Z tego wywnioskowałem, ze mimo w BIOS wyłączona jest główna opcja Automatyczne włacznie kompa, która powinna blokować reszte, tak się nie dzieje, i kompowi nie wolno/nie można ufać. A ten jego BIOS to tragedia.

Sprawdz to u siebie. W Power Menagent Setup powinieneś mieć takie coś,. Powyłączaj Wake on LAN itp.
    Powodzenia.
  • #7 1199579
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 670
    phenix to dramat -znam ten bios.
    a w biosie trzba zadbać też aby w power management -wyłączyc> alarm rtc resume<
    poza tym jest taka przypadłość karty realtek że po powrocie zasilania komp startuje [to są kolejne przypadki które przerabiałem]-
  • #8 1202091
    Mbachanek
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    To u mnie jest tak: Mam modem do kablowki i podlaczony jest do karty sieciowej. Jak odłącze zasilacz od modemu to sie komp włacza. Ale to fajne jest jak chcesz kumpla wystraszyc :)
  • REKLAMA
  • #9 1202295
    Bicus
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    pewnie byla przerwa w zasilaniu i po tym komp po prostu sie wlaczyl :) ale bajer

pozdro

Bicuś
  • #10 1202707
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 670
    bajer jest niezły ,zwłaszcza gdy jest burza,wyłącza prąd , a jak wróci zasilanie ,to lubi być uderzenie napięcia ,kilkadziesiąt v więcej [nasza sieć] ,albo upalone zero i jest 380 v-niezły dym z kompa
  • #11 1203869
    krzysieg
    Poziom 25  
    Pisałem ze przy zaniku napiecia w sieci nie włacza sie ,
    na dotyk tez nie reaguje :)
    .......widocznie chciał sie właczyc to sie właczył :)
    A tak powazniej to zasilacz jest za kilkadziesiat złotych .....pewnie dlatego
  • #12 1203989
    tuman0
    Poziom 15  
    eeee a ja w innej sprawie da sie zrobic zeby komp sie wlaczyl o ustalonej godzinie
  • #13 1204416
    krzysieg
    Poziom 25  
    Tak mozna jesli jest taka opcja w biosie.
    Wejdz do biosu ,wybierz power management czyli zarzadzanie energią
    powinna byc opcja " power on by alarm" ustawiasz na enable i wtedy mozesz ustawić date i godzine właczenia .
  • #14 1204925
    tuman0
    Poziom 15  
    ohoho zaraz sie pobawie

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z samoczynnym włączeniem się komputera, mimo że był wyłączony i odłączony od sieci LAN (karta sieciowa PCI bez gniazda na kabel). Rozważano trzy główne przyczyny: zdalne włączenie przez sieć LAN, awarię sprzętową (np. zasilacz) oraz wirusa w BIOS-ie. Odrzucono możliwość wirusa w BIOS-ie. Sugerowano zresetowanie CMOS, wyłączenie funkcji Wake on LAN w BIOS-ie oraz sprawdzenie ustawień Power Management, zwłaszcza opcji automatycznego włączania po zaniku zasilania (np. "Power on by alarm" lub "Alarm RTC Resume"). Wskazano, że niektóre płyty główne i karty sieciowe (np. Realtek) mogą powodować samoczynne uruchomienie po powrocie zasilania. Możliwe jest także przypadkowe zwarcie przycisku zasilania lub uziemienie obudowy powodujące włączenie. Wskazano, że tani zasilacz może być przyczyną niestabilności. Dodatkowo omówiono możliwość ustawienia w BIOS-ie automatycznego włączania komputera o określonej godzinie. Problemy z BIOS-em Phoenix zostały opisane jako potencjalnie problematyczne w kontekście automatycznego włączania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA