logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samoczynne włączanie się komputera po wyłączeniu – możliwe przyczyny i ustawienia BIOS

dw 15 Gru 2005 23:18 1389 8
REKLAMA
  • #1 2087535
    dw
    Poziom 10  
    Mój problem polega na tym, że komputer po wylaczeniu sam sie włącza, czasami po kilkunastu sekundach, czasami po kilku minutach a niekiedy po kilku godzinach.
    Jak myślicie, co może być tym spowodowane?

Dzięki za pomoc
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2087565
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    dw napisał:
    co może być tym spowodowane?

Czy kolega pyta, co może być spowodowane wyłączaniem się komputera?
    Odpowiem: wszystko albo nic!
    A teraz na poważnie:
    1. Proszę swoje problemy formułować PO POLSKU
    2. Etatowe wróżki forum mają wolne, więc niech kolega na nie nie liczy, tylko poda konfigurację komputera, i czy w BIOS-ie nie jest przypadkiem aktywna funkcja wake-on-lan. Najlepiej będzie jak kolega poda, jak są ustawione opcje w Power Management. Jak kolega wykona to, o czym napisałem, to zaczniemy wtedy myśleć. W innym przypadku odpowiedź może być tylko taka: to znaczy, że coś w komputerze źle działa.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2087583
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1104
    Sprawdź w biosie lub zworki (są rózne rozwiązania)
    "wake-up ..." i ustaw na disabled
  • #4 2087595
    dw
    Poziom 10  
    Bardzo sympatyczna odpowiedź, dzięki :)
    Wracając do problemu to doszły mnie słuchy, że może to być spowodowane tym, że w biose jest ustawiona taka funkcja która wzbudza uruchomienie komputera przez sygnał z modemu kablowego który podłączony jest przez kartę sieciową, ale ni diabła nie wiem gdzie tego szukać.
    Co do płyty głównej to jest to GIGABYTE GA-8I915PDG I915P
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 2087619
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Czy kolega umie czytać tekst ze zrozumieniem? Napisałem: Power Management".
  • #6 2087624
    Hyde911
    Poziom 24  
    Ocena: 18
    dw napisał:
    Bardzo sympatyczna odpowiedź, dzięki :)

przeczytałeś ją w ogóle?
  • #7 2087633
    dw
    Poziom 10  
    oj, jestem jakoś rozkojarzony....

Dodano po 2 [minuty]:

robie kilka rzeczy na raz zamiast skupić się na jednej
  • REKLAMA
  • #8 2088361
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3802
    dw napisał:
    oj, jestem jakoś rozkojarzony....
    robie kilka rzeczy na raz zamiast skupić się na jednej

Witam ... patrząc na Twe osiągnięcia w postach i to co masz napisane w Twej książce to sądzę że jednak to już nawyk . Więc albo uszanujesz odpowiadających na Twe problemy i skupisz się na tym temacie , albo temat zostanie zamknięty i wyląduje w koszu !
  • #9 2088455
    ivorpl
    Poziom 21  
    Ocena: 44
    Podłącz komputer przez listwę zasilającą, wyłączaj listwę po wyłączeniu kompa i pośrednio jest to rozwiązanie problemu :) .A co z zasilaczem?? A do tego jak tam przewody od guzika power na obudowie, nie są może gdzieś zwarte/przetarte?? Może to głupia sugestia ale tak było w jednym kompie który dostałem, ktoś władał dysk u przykręcając go do obudowy przygniótł te przewody i zrobił zwarcie, ale jakoś tak dziwnie że komputer nie chciał się wyłączać :)

Podsumowanie tematu

✨ Problem samoczynnego włączania się komputera po jego wyłączeniu może być spowodowany ustawieniami BIOS, zwłaszcza funkcjami związanymi z zarządzaniem energią, takimi jak "wake-on-lan" lub inne opcje "wake-up". Należy sprawdzić konfigurację BIOS, w tym sekcję Power Management, i wyłączyć wszelkie funkcje automatycznego włączania. Możliwe jest również, że sygnał z modemu kablowego podłączonego przez kartę sieciową powoduje wzbudzenie komputera. Dodatkowo warto zweryfikować stan fizyczny przewodów przycisku zasilania oraz zasilacza, gdyż zwarcia lub uszkodzenia mogą powodować nieprawidłowe zachowanie. Jako tymczasowe rozwiązanie można używać listwy zasilającej i odcinać zasilanie po wyłączeniu komputera. W dyskusji wskazano model płyty głównej GIGABYTE GA-8I915PDG I915P jako przykład sprzętu, na którym występuje problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA