Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

HP A4331 A / Sony CPD 300 SFT5 - Awaria zasilania.

04 Lut 2005 23:31 1479 12
  • Poziom 11  
    Wygląda na to , że w obydwu monitorach mam identyczne uszkodzenie.
    Kupiłem je uszkodzone. Po bliższych oględzinach stwierdziłem, że uszkodzony jest tranzystor w stopniu końcowym odchylania poziomego
    Q407 - 2SC5301. Uszkodzony był również IRF19630GS. Dodatkowo w przetwornicy ubite były 2 tranzystory Q645 i Q647 typu 2SC4833 na radiatorach oraz rezystor zabezpieczający, chyba 0,1Ω (R648). Nie miałem oryginalnych tranzystorów więc zamontowałem to co posiadałem.
    Za 2SC5301 dałem 2SC3998, a zamiast 2SC4833 zamontowałem BUT12AF. Po uruchomieniu na moment weszło wys. napięcie ale za chwilę
    coś huknęło i monitor zgasł. Okazało się, że poleciały wszystkie te same elementy oprócz IRFa. Odstawiłem więc go na bok. Wziąłem drugi monitor i okazało się, że w tym egzemplarzu uszkodzone są również te same elementy..Wymieniłem je analogicznie jak poprzednio i znowu w chwili włączenia głośny huk i tzw. "powtórka z rozrywki".Już mi sięodechciało wszelkiej roboty, ale podjąłem wyzwanie i ponownie wymieniłem tranzystory oraz dodatkowo kondensatory elektrolityczne po pierwotnej stronie przetwornicy. I co ? I nic. To samo. Znowu huk i dałem sobie spokój. może ktoś mi doradzi gdzie leży przyczyna tego ambarasu. Może któryś z Kolegów miał taką usterkę i zechce podzielić się swoimi uwagami.
    Pozdrawiam - Bogusław.[/b]
  • Poziom 22  
    Witam! zamiast HOT-a podepnij zarówke i zobacz co sie dzieje,jaki napiecie lini +B,przypuszczam w obu przypadkach trafo.jeszcze ewentualnie podmień cond ceramiczne takie małe niebieskie 1kv lub 2kv w okolicy HOT-a,regulatora lini.powodzenia.
  • Spec od monitorów
    Tak to jest jak się naprawia skutek, a nie przyczynę. Najpierw doprowadź B+ do ładu, a dopiero potem wstawiaj HOT. Ale na początek odszukaj zwarcia w okolicach 2SC4833 i spraw aby one nie padały.
  • Poziom 22  
    Witam! z pełnym szacunkiem Connor....nie mów mi ze, za kazdym razem chce ci sie sprawdzac "przyczyne" ,z regóły lecimy na łatwizne i podmieniamy HOT, a potem...niestety,ale tez... płaczemy.pozdrawiam.
  • Spec od monitorów
    Wyobraź sobie, że za każdym razem szukam przyczyny przed ponownym uruchomieniem. Wtedy w ruch idzie miernik, oscyloskop i żarówka. Oprócz tego dodatkowo stosuję profilaktykę w postaci usuwania zimnych lutów we wszystkich ważnych miejscach, wymieniam kondensatory w uszkodzonej linii.
    W tym przypadku kolegę bodzio_p_wa strata kilku drogich elementów niczego nie nauczyła. Tym bardziej, że nie wstawił odpowiednich tranzystorów. Niestety ja też tak kiedyś robiłem jak zaczynałem z monitorami. Teraz wolę poświęcić 1h więcej niż tracić elementy lub monitor ma wrócić za kilka dni.
  • Poziom 16  
    Witam niejestem elektronikiem i powiem szczerze ze na naprawach nieznam się.Postanowiłem sledzić i uczestniczyć w temacie poniewaz mam uszkodzony monitor HP A4311A w ktorym palą się,zapewnw jako skutek, dwa tranzystory BUT11AF w zasilaczu.Juz 2 servis niepotrafi tego zrobić.Myslę ze są to podobne monitory bo identyczny wizualnie to własnie sony cpd 300sft5.Uzyskać tu poradę to dlamnie mieć lub niemieć tego monitora.
  • Poziom 22  
    Witam! to co powiedzał COONOR,pierw przyczyne,a potem skutek,mysle ze problem tkwi w samej przetwornicy,w takim wypadku wymieniam wszystkie elki i inne pojemnosci po stronie pierwotnej i wtórnej przetwornicy i diody,wykluczam zimne luty ze wzgleduze był w naprawie,byc moze cos ja obciaza chwilow,jeszcze jedno,te trazynstory grzeja sie?
  • Poziom 16  
    Jesli to pytanie do mnie to niewiem.Podobno albo paląsię odrazu,albo po chwili.
  • Poziom 11  
    Witam. Dziękuję wszystkim za uwagi nawet te krytyczne. Czasami taki zimny prysznic dobrze robi. Podzielam też pogląd jednego z Kolegów, że pewne rzeczy robimy rutynowo i z marszu. Skutki tego przeważnie są przykre ale dopiero potem sie zastanawiamy nad przyczynami. Najgorsza w tym przypadku jest jednak niemoc, kiedy to wydaje się nam , że przejrzeliśmy wszystko i powinno być o.k , a jest dalej niestety żle.
    Przyznam, że posiadam wieloletnie doświadczenie w serwisowaniu telewizorów a za monitory wziąłem się z konieczności od niedawna.Jednak
    to jest cięższy kawałek chleba. Pewnych spraw poprostu nie rozumiem
    a niektóre objawy w sposób naturalny staram się porównywać z tymi w telewizorach. Stąd pewne machinalne odruchy i sposób postępowania nie zawsze adekwatny do zaistniałej sytuacji. Ale dosyć tej paplaniny bo to nie miejsce na tego typu rozważania. Uczę się też czytać posty na łamach
    Elektrody. Przyznam , że niektóre z nich bywają bardzo rzeczowe i w walny sposób przyczyniają się do zrozumienia i rozwiązania nurtujących mnie problemów. Są niestety i sprawy które mnie osobiście denerwują, np. tzw "slang" . Długi czas np. nie wiedziałem co oznaczają słowa typu
    "wymień elki". Elka bowiem jako "L" zawsze wiązała mi się z indukcyjnością a nigdy z kondensatorem elektrolitycznym!!!!! .
    Tym bardziej nie wierzę, że można naprawić monitor wymieniając te nieszczęsne "elki" i poprawiając na ślepo wszystkie luty na płycie głównej.Są to pewnie pojedyncze przypadki, zdarzające się jak w każdym sprzęcie rtv , które należy rozważyć ale niekoniecznie stosować. Wybaczcie proszę że się rozpisałem ale chciałem choć trochę odnieść się do tych spraw czysto teoretycznych. Wracając do tematu i mojego problemu to po niedzieli znowu biorę się za te monitory z uwzględnieniem Waszych celnych uwag. Najpierw spróbuję faktycznie ustalić przyczynę uszkadzania się tych tranzystorów 2SC4833, choć będzie to trudne bo nie mam żadnej koncepcji, a "żywego" zwarcia na płycie ne widzę. Oczywiście dalsze próby wykonywać będę przy obciążeniu przetwornicy żarówką w celu zmierzenia napięcia +B oraz pozostałych. Rozejrzę się też dodatkowo za "zimnymi lutami" chociaż kilkakrotnie to już sprawdzałem. Rozważam też wcześniejszą sugestię jednego z Kolegów ,że przyczyną całego ambarasu może być uszkodzony trafopowielacz. Ale na wstępie wykonam próbę uzdrowienia przetwornicy.Dziękuję za dotychczasowe porady i proszę o głos w dyskusji
    nad powyższym problemem pozostałych Elektrodowiczów odwiedzających ten dział. Odezwę się znowu po wykonaniu niezbędnych czynności naprawczych.
    Pozdrawiam - Bogusław.
  • Poziom 22  
    Witam! niestety do tego trzeba miec żelazne nerwy,sam nie raz chodziłem po scianach zastanawiajac sie ,co to moze byc.do rzeczy podmien "kondesatory elektrolityczne" na lini +B,szczególnie powrotu-22-47mikro na 160v,diody schottkiego, i potem "żarówka".powodzenia
  • Spec od monitorów
    Niestety monitor to nie telewizor. Tutaj uszkodzenia są często tak ukryte, że bardzo ciężko je odkryć lub tak banalne, że aż nie do uwierzenia. A zimnymi lutami to ciężko jest doradzić - ja nigdy nie szukam tylko profilaktycznie przelutowuję pewne bloki monitora.
    Jeśli w okolicach tych tranzystorów (2SC4833) masz jakieś trafko (ale nie trafopowielacz) to je sprawdź - bardzo często dostają zwarcia i to ono może być przyczyną padów. Kiedyś jak dobrze pamiętam w podobnym monitorze miałem coś takiego i sobie odpuściłem naprawę.
  • Poziom 11  
    Witam ponownie. Mając na uwadze sugestie szanownych Kolegów "gizmo 000" oraz "Connor Mac Leod" oraz swoją wypoczętą głowę ruszyłem w poniedziałek ostro do pracy z moimi monitorami. Na pierwszy rzut poszedł
    Sony CPD 300SFT5. Na nim najmniej eksperymentowałem stąd prawdopodobieństwo, że nie było dodatkowych uszkodzeń. Zrobiłem tak jak radziliście, a więc na początek przetwornica oraz tor +B. Ponownie wymieniłem w przetwornicy tranzystory BUT12AF . Wymieniłem kondensatory elektrolityczne C678 - 100µF/25V, C603-1µF/63V, C608-47µF/50V oraz C607-22µF/50V po pierwotnej stronie trafa przetwornicy
    oraz 3 kondensatory elektrolityczne C414-100µF/200V, C430-100µF/200V
    i C637-100µF/200V mieszczące sięobok trafopowielacza, w torze nap.+B.
    Tranzystora końcowego linii narazie nie montowałem. Podlutowałem żarówkę i włączyłem monitor. Hura! Okazało się żeżarówka świeci i napięcia wychodzące z zasilacza są o.k. Wymieniłem diodę Schottkiego
    D406- SB560 oraz zamontowałem tranzystor.Włączyłem ponownie i okazało się, że jest pełny sukces.. Po podłączeniu sygnału z kompa monitor pracował normalnie. Przepracował już na sprawdzeniu ok. 12 godz. non stop i wszystko jest w porządku. Dzisiaj na stół poszedł HP A4331A. Ta sama płyta główna . Przeszedł taką samą operację do momentu obciążęnia żarówką toru +B. Żarówka świeci i póki co wygląda na to, że przetwornica i tu jest już w porządku. Niestety zabrakło mi już tranzystora w HOt oraz odpowiedniej diody Schottkiego co uniemożliwiło mi końcowe sprawdzenie poprawności pracy monitora. Udaje się więc na zakupy a jak zakończę pracę odezwę się ponownie. Tymczasem raz jeszcze dziękuję za porady. Pozdrawiam - Bogusław.
  • Poziom 22  
    Witam! moze byc BA159.POWODZENIA