logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP A4331 A / Sony CPD 300 SFT5 - Awaria zasilania.

bodzio_p_wa 04 Lut 2005 23:31 1740 12
REKLAMA
  • #1 1199183
    bodzio_p_wa
    Poziom 11  
    Wygląda na to , że w obydwu monitorach mam identyczne uszkodzenie.
    Kupiłem je uszkodzone. Po bliższych oględzinach stwierdziłem, że uszkodzony jest tranzystor w stopniu końcowym odchylania poziomego
    Q407 - 2SC5301. Uszkodzony był również IRF19630GS. Dodatkowo w przetwornicy ubite były 2 tranzystory Q645 i Q647 typu 2SC4833 na radiatorach oraz rezystor zabezpieczający, chyba 0,1Ω (R648). Nie miałem oryginalnych tranzystorów więc zamontowałem to co posiadałem.
    Za 2SC5301 dałem 2SC3998, a zamiast 2SC4833 zamontowałem BUT12AF. Po uruchomieniu na moment weszło wys. napięcie ale za chwilę
    coś huknęło i monitor zgasł. Okazało się, że poleciały wszystkie te same elementy oprócz IRFa. Odstawiłem więc go na bok. Wziąłem drugi monitor i okazało się, że w tym egzemplarzu uszkodzone są również te same elementy..Wymieniłem je analogicznie jak poprzednio i znowu w chwili włączenia głośny huk i tzw. "powtórka z rozrywki".Już mi sięodechciało wszelkiej roboty, ale podjąłem wyzwanie i ponownie wymieniłem tranzystory oraz dodatkowo kondensatory elektrolityczne po pierwotnej stronie przetwornicy. I co ? I nic. To samo. Znowu huk i dałem sobie spokój. może ktoś mi doradzi gdzie leży przyczyna tego ambarasu. Może któryś z Kolegów miał taką usterkę i zechce podzielić się swoimi uwagami.
    Pozdrawiam - Bogusław.[/b]
  • REKLAMA
  • #2 1199358
    gizmo000
    Poziom 22  
    Ocena: 8
    Witam! zamiast HOT-a podepnij zarówke i zobacz co sie dzieje,jaki napiecie lini +B,przypuszczam w obu przypadkach trafo.jeszcze ewentualnie podmień cond ceramiczne takie małe niebieskie 1kv lub 2kv w okolicy HOT-a,regulatora lini.powodzenia.
  • REKLAMA
  • #3 1201537
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Ocena: 38
    Tak to jest jak się naprawia skutek, a nie przyczynę. Najpierw doprowadź B+ do ładu, a dopiero potem wstawiaj HOT. Ale na początek odszukaj zwarcia w okolicach 2SC4833 i spraw aby one nie padały.
  • #4 1201854
    gizmo000
    Poziom 22  
    Witam! z pełnym szacunkiem Connor....nie mów mi ze, za kazdym razem chce ci sie sprawdzac "przyczyne" ,z regóły lecimy na łatwizne i podmieniamy HOT, a potem...niestety,ale tez... płaczemy.pozdrawiam.
  • #5 1202486
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Wyobraź sobie, że za każdym razem szukam przyczyny przed ponownym uruchomieniem. Wtedy w ruch idzie miernik, oscyloskop i żarówka. Oprócz tego dodatkowo stosuję profilaktykę w postaci usuwania zimnych lutów we wszystkich ważnych miejscach, wymieniam kondensatory w uszkodzonej linii.
    W tym przypadku kolegę bodzio_p_wa strata kilku drogich elementów niczego nie nauczyła. Tym bardziej, że nie wstawił odpowiednich tranzystorów. Niestety ja też tak kiedyś robiłem jak zaczynałem z monitorami. Teraz wolę poświęcić 1h więcej niż tracić elementy lub monitor ma wrócić za kilka dni.
  • #6 1202627
    Jedrek71
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Witam niejestem elektronikiem i powiem szczerze ze na naprawach nieznam się.Postanowiłem sledzić i uczestniczyć w temacie poniewaz mam uszkodzony monitor HP A4311A w ktorym palą się,zapewnw jako skutek, dwa tranzystory BUT11AF w zasilaczu.Juz 2 servis niepotrafi tego zrobić.Myslę ze są to podobne monitory bo identyczny wizualnie to własnie sony cpd 300sft5.Uzyskać tu poradę to dlamnie mieć lub niemieć tego monitora.
  • #7 1202748
    gizmo000
    Poziom 22  
    Witam! to co powiedzał COONOR,pierw przyczyne,a potem skutek,mysle ze problem tkwi w samej przetwornicy,w takim wypadku wymieniam wszystkie elki i inne pojemnosci po stronie pierwotnej i wtórnej przetwornicy i diody,wykluczam zimne luty ze wzgleduze był w naprawie,byc moze cos ja obciaza chwilow,jeszcze jedno,te trazynstory grzeja sie?
  • REKLAMA
  • #8 1202805
    Jedrek71
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Jesli to pytanie do mnie to niewiem.Podobno albo paląsię odrazu,albo po chwili.
  • #9 1202838
    bodzio_p_wa
    Poziom 11  
    Witam. Dziękuję wszystkim za uwagi nawet te krytyczne. Czasami taki zimny prysznic dobrze robi. Podzielam też pogląd jednego z Kolegów, że pewne rzeczy robimy rutynowo i z marszu. Skutki tego przeważnie są przykre ale dopiero potem sie zastanawiamy nad przyczynami. Najgorsza w tym przypadku jest jednak niemoc, kiedy to wydaje się nam , że przejrzeliśmy wszystko i powinno być o.k , a jest dalej niestety żle.
    Przyznam, że posiadam wieloletnie doświadczenie w serwisowaniu telewizorów a za monitory wziąłem się z konieczności od niedawna.Jednak
    to jest cięższy kawałek chleba. Pewnych spraw poprostu nie rozumiem
    a niektóre objawy w sposób naturalny staram się porównywać z tymi w telewizorach. Stąd pewne machinalne odruchy i sposób postępowania nie zawsze adekwatny do zaistniałej sytuacji. Ale dosyć tej paplaniny bo to nie miejsce na tego typu rozważania. Uczę się też czytać posty na łamach
    Elektrody. Przyznam , że niektóre z nich bywają bardzo rzeczowe i w walny sposób przyczyniają się do zrozumienia i rozwiązania nurtujących mnie problemów. Są niestety i sprawy które mnie osobiście denerwują, np. tzw "slang" . Długi czas np. nie wiedziałem co oznaczają słowa typu
    "wymień elki". Elka bowiem jako "L" zawsze wiązała mi się z indukcyjnością a nigdy z kondensatorem elektrolitycznym!!!!! .
    Tym bardziej nie wierzę, że można naprawić monitor wymieniając te nieszczęsne "elki" i poprawiając na ślepo wszystkie luty na płycie głównej.Są to pewnie pojedyncze przypadki, zdarzające się jak w każdym sprzęcie rtv , które należy rozważyć ale niekoniecznie stosować. Wybaczcie proszę że się rozpisałem ale chciałem choć trochę odnieść się do tych spraw czysto teoretycznych. Wracając do tematu i mojego problemu to po niedzieli znowu biorę się za te monitory z uwzględnieniem Waszych celnych uwag. Najpierw spróbuję faktycznie ustalić przyczynę uszkadzania się tych tranzystorów 2SC4833, choć będzie to trudne bo nie mam żadnej koncepcji, a "żywego" zwarcia na płycie ne widzę. Oczywiście dalsze próby wykonywać będę przy obciążeniu przetwornicy żarówką w celu zmierzenia napięcia +B oraz pozostałych. Rozejrzę się też dodatkowo za "zimnymi lutami" chociaż kilkakrotnie to już sprawdzałem. Rozważam też wcześniejszą sugestię jednego z Kolegów ,że przyczyną całego ambarasu może być uszkodzony trafopowielacz. Ale na wstępie wykonam próbę uzdrowienia przetwornicy.Dziękuję za dotychczasowe porady i proszę o głos w dyskusji
    nad powyższym problemem pozostałych Elektrodowiczów odwiedzających ten dział. Odezwę się znowu po wykonaniu niezbędnych czynności naprawczych.
    Pozdrawiam - Bogusław.
  • #10 1202868
    gizmo000
    Poziom 22  
    Witam! niestety do tego trzeba miec żelazne nerwy,sam nie raz chodziłem po scianach zastanawiajac sie ,co to moze byc.do rzeczy podmien "kondesatory elektrolityczne" na lini +B,szczególnie powrotu-22-47mikro na 160v,diody schottkiego, i potem "żarówka".powodzenia
  • REKLAMA
  • #11 1204683
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Niestety monitor to nie telewizor. Tutaj uszkodzenia są często tak ukryte, że bardzo ciężko je odkryć lub tak banalne, że aż nie do uwierzenia. A zimnymi lutami to ciężko jest doradzić - ja nigdy nie szukam tylko profilaktycznie przelutowuję pewne bloki monitora.
    Jeśli w okolicach tych tranzystorów (2SC4833) masz jakieś trafko (ale nie trafopowielacz) to je sprawdź - bardzo często dostają zwarcia i to ono może być przyczyną padów. Kiedyś jak dobrze pamiętam w podobnym monitorze miałem coś takiego i sobie odpuściłem naprawę.
  • #12 1211378
    bodzio_p_wa
    Poziom 11  
    Witam ponownie. Mając na uwadze sugestie szanownych Kolegów "gizmo 000" oraz "Connor Mac Leod" oraz swoją wypoczętą głowę ruszyłem w poniedziałek ostro do pracy z moimi monitorami. Na pierwszy rzut poszedł
    Sony CPD 300SFT5. Na nim najmniej eksperymentowałem stąd prawdopodobieństwo, że nie było dodatkowych uszkodzeń. Zrobiłem tak jak radziliście, a więc na początek przetwornica oraz tor +B. Ponownie wymieniłem w przetwornicy tranzystory BUT12AF . Wymieniłem kondensatory elektrolityczne C678 - 100µF/25V, C603-1µF/63V, C608-47µF/50V oraz C607-22µF/50V po pierwotnej stronie trafa przetwornicy
    oraz 3 kondensatory elektrolityczne C414-100µF/200V, C430-100µF/200V
    i C637-100µF/200V mieszczące sięobok trafopowielacza, w torze nap.+B.
    Tranzystora końcowego linii narazie nie montowałem. Podlutowałem żarówkę i włączyłem monitor. Hura! Okazało się żeżarówka świeci i napięcia wychodzące z zasilacza są o.k. Wymieniłem diodę Schottkiego
    D406- SB560 oraz zamontowałem tranzystor.Włączyłem ponownie i okazało się, że jest pełny sukces.. Po podłączeniu sygnału z kompa monitor pracował normalnie. Przepracował już na sprawdzeniu ok. 12 godz. non stop i wszystko jest w porządku. Dzisiaj na stół poszedł HP A4331A. Ta sama płyta główna . Przeszedł taką samą operację do momentu obciążęnia żarówką toru +B. Żarówka świeci i póki co wygląda na to, że przetwornica i tu jest już w porządku. Niestety zabrakło mi już tranzystora w HOt oraz odpowiedniej diody Schottkiego co uniemożliwiło mi końcowe sprawdzenie poprawności pracy monitora. Udaje się więc na zakupy a jak zakończę pracę odezwę się ponownie. Tymczasem raz jeszcze dziękuję za porady. Pozdrawiam - Bogusław.
  • #13 1211450
    gizmo000
    Poziom 22  
    Witam! moze byc BA159.POWODZENIA

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy awarii zasilania w monitorach HP A4331A i Sony CPD 300SFT5, gdzie uszkodzeniu uległy tranzystory końcowego stopnia odchylania poziomego (2SC5301, 2SC4833) oraz elementy przetwornicy (BUT12AF, IRF19630GS, rezystor zabezpieczający). Próby zamiany tranzystorów na zamienniki (2SC3998, BUT12AF) kończyły się powtarzającymi się uszkodzeniami i wyłączeniem monitorów. Wskazano, że naprawa powinna zaczynać się od znalezienia i usunięcia przyczyny zwarć w okolicach tranzystorów 2SC4833 oraz dokładnej kontroli i wymiany elementów w torze +B, w tym kondensatorów elektrolitycznych i diod Schottky’ego (np. D406 SB560, BA159). Zalecano stosowanie żarówki testowej zamiast HOT-a do bezpiecznego uruchomienia zasilacza oraz profilaktyczne przelutowanie zimnych lutów i wymianę kondensatorów w przetwornicy. Podkreślono, że monitor wymaga dokładnej diagnostyki z użyciem miernika i oscyloskopu, a rutynowa wymiana tranzystorów bez usunięcia przyczyny prowadzi do kolejnych uszkodzeń. W końcowej fazie autor wymienił kondensatory po stronie pierwotnej i wtórnej przetwornicy oraz diody, co pozwoliło na bezpieczne uruchomienie zasilacza z żarówką testową i stabilne napięcia wyjściowe.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA