logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitorowanie dostępu do sieci - Przerwy w dostępie do sieci - monitorowanie.

pisiorek 03 Gru 2012 09:41 1692 2
  • #1 11604161
    pisiorek
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    W zasadzie codziennie mam problem z dostępem do internetu, połączenie jest zrywane kilka razy dziennie i często bywają duże przerwy w dostępie. Kontaktowałem się już kilkakrotnie z operatorem i oni nie widzą problemu. Mam łącze do 6Mb/s. Czy jest jakiś dobry program, który po zainstalowaniu na PC-cie będzie monitorował - np. przez 24 h - czy jest dostęp do internetu i na końcu zrobi bilans tego monitoringu ? Chciałbym mieć jakieś konkretne podstawy do rozmowy z konsultantem, bo oni są zdziwieni i oczywiście nie widzą problemu.
  • #2 11604365
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Jaki operator ?

Programów tego typu nie brakuje, tylko aby działały musi być włączony komputer.

Najprościej to ping lub tracert do routera operatora zapisywany w pliku (mp. Win MTR)
  • #3 11604414
    pisiorek
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Dziękuję za zainteresowanie problemem. Operator to Netia. Pingowanie OK ale pozwala na stwierdzenie w danym momencie czy jest sieć czy nie. Mnie zależy na tym żeby mieć zapis np. z całego dnia mówiący, że nie było dostępu do sieci przez np. 85 minut. Wtedy będę miał obraz jaka to skala problemu i będę mógł rozmawiać konkretnie z operatorem.
    Zapoznałem się winMTR i generalnie jest ok, ale nie daje odpowiedzi jak długo jest połaczenie z internetem a jak długo trwa przerwa.
REKLAMA