logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jabel J50 - kolorofon nie działa, żarówki świecą ciągłym światłem. Co sprawdzić?

dominik1996r 03 Gru 2012 19:19 1764 12
  • #1 11606265
    dominik1996r
    Poziom 18  
    Ocena: 22
    Witam. Już dawno kupiłem kit jak w temacie. Niestety nie działał. Porzuciłem to, gdyż się już zdenerwowałem. Wymieniłem wtedy wszystkie rezystory które doprowadzają sygnał. Potencjometry miałem przylutowane do kabelków to wlutowałem w płytkę, kabel od mikrofonu nieekranowany, później ekranowany. Układ włączałem bez mikrofonu, podpiąłem nawet zamiast mikrofonu kabel od głośnika (muzyka niezbyt głośno grała, lecz powinno coś na pewno mrugnąć), wymieniłem układ scalony i dalej nic. Żarówki jak świeciły tak dalej świecą światłem ciągłym. Co dalej sprawdzić? Potencjometry skręciłem na maxa w lewo i też świecą. Tyrystory sprawne a tranzystory nie wydaje mi się żeby aż 3 były uszkodzone. Już nie wiem co zrobić.

W którymś z tematów o tym kolorofonie kolega Kajtek_170 napisał:
    Cytat:
    Pamiętajcie żeby wszystkie obudowy potencjometrów połączyć ze sobą i z masą.

O co mu chodziło? Przecież w schemacie nic nie pisze żeby łączyć potencjometry. One chyba są już połączone z masą. No nawet na pewno a nie chyba :)
    Jeszcze raz sprawdziłem i rezystory są w odpowiednich miejscach wlutowane. Kondensatory też są dobrze zamontowane.
  • #2 11606399
    BILGO
    Poziom 38  
    Ocena: 723
    Włącz w gałąź +15V, miliamperomierz i sprawdź pobierany prąd, jeżeli jest większy niż 5mA (bez sygnału) to znaczy że jest gdzieś zwarcie w układzie...
  • #3 11606443
    dominik1996r
    Poziom 18  
    I to dużo więcej jest. Ustawiłem na 150mA to doszło do 25 a u mnie jest skala do 30mA no to coś jest nie tak. Wychodzi na to że jest około 125mA. Możliwe nawet przy zwarciu?
    Wiem że to pewnie nie to, ale zdziwiło mnie. Patrzę teraz miernikiem czy między elementami nie ma zwarcia. Tzn. pomiędzy ich nóżkami i od środkowego tyrystora pomiędzy środkową i tą co biegnie do masy wskazówka się porusza. Na 2 pozostałych nie. Dziwne jest to. Spróbuje poprawić lutowanie.
    Sprawdzałem teraz miernikiem wszystkie rezystory. No i są dobre. Co prawda miernik najtańszy za 10zł i oszukiwał i kilka ohmów to wartości były zbliżone. Nie wiem co już z tym robić.
  • #4 11617617
    dominik1996r
    Poziom 18  
    Przeglądając dalej tematy znalazłem żeby wylutować R2 i podać sygnał na r2. Włączyłem do prądu z zamiarem że dopiero wtedy podam sygnał. Coś strzeliło. Odruchowo wypiąłem i myślałem że się może przesłyszałem. Później coś głośniej strzeliło, z tym że nie wiem z czego bo nie zauważyłem.
  • #5 11623754
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1132
    Istnieje możliwość że coś źle połączyłeś i zrobiłeś zwarcie którego być nie powinno i uszkodziłeś jeden lub więcej elementów w układzie, bez zdjęcia i zaznaczenia co strzeliło się nie obejdzie.
    Widzę że dalej walczysz z tym układem, mam nadzieję że zdobędziesz trochę doświadczenia naprawiając układ i uruchamiając go. Zawsze pierwsze naprawy układów trwają długo, później człowiek nabiera wprawy i już wie co mówią o usterce dane objawy.
  • #6 11624939
    dominik1996r
    Poziom 18  
    Wczoraj wylutowałem wszystko i okazuje się, że na 99% 2 rezystory są uszkodzone. Niestety kondesatorów MKSE i ceramicznych nie dam rady sprawdzić miernikiem. Diody prostownicze sprawne.
  • #7 11625460
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 11625919
    dominik1996r
    Poziom 18  
    Sprawdzałem i nie mają. Elementy też. Na dodatek mam też drugi układ scalony. A ten układ chyba można było po uruchomieniu dopiero podać. Bo ja tylko uruchomiłem z wylutowaną 1 nóżką rezystora. J mam też problem bo odlutowały się niektóre punkty od lutowania np. rezystorów. Da się to jakoś naprawić?
  • #9 11625936
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1132
    Da się, wystarczy włożyć rezystor tam gdzie ma być, przylutować jedną nóżkę, do drugiej cienki przewód i połączyć z punktem gdzie biegnie ta ścieżka od której odpadło pole lutownicze.
  • #10 11626154
    dominik1996r
    Poziom 18  
    W sumie od początku tak myślałem tylko coś czuję że jak złoże wszystko do kupy to znowu nie zadziała i boje się że znowu coś strzeli :)
  • #11 11626944
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 11626984
    dominik1996r
    Poziom 18  
    Tylko wcześniej uruchamiałem i nic podobnego się nie dizało. Wystarczyło że odlutowałem rezystor, włączyłem i chciałem przyłożyć kable do kondesatora a wtedy jak włożyłem wtyczkę strzeliło.
  • #13 11627033
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kolorofonem Jabel J50, który nie działa prawidłowo, a żarówki świecą ciągłym światłem. Po wymianie rezystorów, potencjometrów oraz układu scalonego, problem nadal występuje. Użytkownik zauważa, że pobór prądu wynosi około 125mA, co sugeruje możliwe zwarcie. W trakcie dalszej diagnostyki, wylutowano elementy, co ujawniło uszkodzenie dwóch rezystorów. Użytkownik zastanawia się nad sposobem naprawy odlutowanych punktów lutowniczych oraz obawia się, że po złożeniu układu problem może się powtórzyć. Wskazówki dotyczące podłączenia sygnału oraz sprawdzenia elementów układu są również omawiane.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA