logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jabel J50 - Wszystkie żarówki świecą, co sprawdzić po złożeniu?

R0ckY 24 Sie 2011 14:37 4308 24
REKLAMA
  • #1 9857669
    R0ckY
    Poziom 11  
    Witam forumowiczów!
    Niedawno kupiłem płytkę i części do jabel j50, po złożeniu okazuje się że wszystkie żarówki tak czy siak świecą cały czas, gdzie prawdopodobnie leży błąd, przy odpalaniu nie używałem żarówek 230V lecz zasilacza 12V i LED do sprawdzenia zasilania... Pytanie co mogłem wlutować źle, na odwrót itp... od czego zacząć sprawdzanie?
  • REKLAMA
  • #2 9857700
    msichal
    Poziom 20  
    Ocena: 46
    Nikt Ci nie powie co mogłeś wlutować źle póki sam tego nie sprawdzisz, lub nie pokażesz zdjęcia.
    Mogłeś wlutować źle-tranzystory(patrzeć na płytkę, mają być wlutowane tak jak obrys), diody(pasek do katody, też powinien być na płytce), układy scalone mają zaznaczone wycięcie i kropkę, podobnie obrys na płytce. Kondensatory elektrolityczne mają zaznaczony minus na obudowie, na płytce jest zwykle zaznaczony plus, też wypada sprawdzić, choć to nie jest chyba powodem niedziałania układu.

Warto sprawdzić czy luty przewodzą - cyna powinna się błyszczeć, wtedy jest dobra, cyna musi pokrywać pole lutownicze i trzymać się nogi elementu, nie może być tylko na padzie, lub tylko na nodze elementu.
    Trzeba zobaczyć czy nie zrobiłeś nigdzie zworek cyną między ścieżkami/padami, jak tak to zlikwidować odsysaczem, bądź samym grotem lutownicy.

Nie mam więcej pomysłów.
  • #3 9857733
    R0ckY
    Poziom 11  
    Hmm, tranzystory sprawdzał mi koleś w sklepie elektronicznym co się tym zajmuje i powiedział że dobrze wlutowane (jednak się nie podejmie naprawy) zimnych lutów też raczej nie ma bo potem jeszcze raz wszystkie wygrzałem... Będę musiał zdjęcie wrzucić, a co do kondensatorów... czytałem na necie że dłuższa stopka + i tak też uczyniłem, Zdjęcie wrzucę wieczorem. Posprawdzam jeszcze czy gdzieś nie stykają się jak mówisz.
  • #4 9857738
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1700
    Nikt nie wywróży co źle zrobiłeś, a mogłeś zrobić źle praktycznie wszystko (włącznie z pomyleniem elementów), albo nic (o tym niżej). Po prostu musisz samodzielnie po kolei sprawdzać każde połączenie i każdy element.

Nie bardzo rozumiem po co Ci ta dioda do sprawdzania i gdzie je włączałeś. Z LED jako obciążeniem zamiast żarówek, tyrystor nie będzie działał poprawnie, będzie dokładnie tak, jak piszesz - dioda będzie świeciła ciągle. Jako obciążenie muszą być żarówki, nie muszą być od razu na 230V (i to stanowczo odradzam początkującym, bo układ nie ma separacji galwanicznej od sieci - może zabić), wystarczy 24V i takież zasilanie.
  • #6 9857762
    R0ckY
    Poziom 11  
    Czyli polecasz zmienić diodkę na żarówkę 24V? Są takie żarówki na 12V? Uciągnie je trafo od zasilacza do TV? Bo nie chce wydawać kosmicznej ceny na trafo, bo potem i tak pewnie będzie na 230V, elementy nie pomyliłem na 99%, bo sprawdzałem rezystory (kody paskowe) asystentem elektronika i dopiero wkładałem, co do innych elementów tez sprawdzałem na necie, LM324 też raczej dobrze wlutowałem (wcięciem do lewej) tak jak na schemacie.
  • REKLAMA
  • #7 9857803
    Artur k.
    Jeśli jako obciążenie, zamiast żarówek dałeś diody, to tak - koniecznie zmień. Dodatkowo tak, jak sugeruje Kolega Dubowski - zasilacz musi dawać prąd przemienny, inaczej tyrystor nie ma jak się wyłączyć.

Nie wiem jaki masz transformator od zasilacza TV, wróżką nie jestem :)
  • REKLAMA
  • #8 9857864
    R0ckY
    Poziom 11  
    Zasilacz daje prąd stały :/ Jak najtaniej podać niski prąd przemienny? Jest jakieś inne wyjście niż trafo?
  • REKLAMA
  • #9 9857872
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2798
    R0ckY napisał:
    Są takie żarówki na 12V?

Żarówki na 12V dostępne w dużym wyborze.

R0ckY napisał:
    Uciągnie je trafo od zasilacza do TV?

Może się bardziej szczegółowo spróbuj wyrażać, bo OTV Rubin maiał transformator o mocy 450VA z co najmniej kilkoma uzwojeniami dającymi po kilka amperów przy napięciu 6,3V, OTV Vela miał transformator o mocy 40V i napięciu wtórnym rzędu kilkunastu woltów, w innych "telegwizdorach" były małe kilkuwatowe transformatory zasilającza czuwania...
  • #10 9857880
    R0ckY
    Poziom 11  
    Chodzi mi o zasilacz antenowy, sorka za niejasność.
  • #11 9857881
    Mirek Z.
    Ocena: 531
    R0ckY napisał:
    Uciągnie je trafo od zasilacza do TV?
    Typowy zasilaczyk od tych celów ma 100mA na wyjściu, czyli za mało na jakiekolwiek żarówki (gdybyś oczywiście zrobił odejście z wtórnej tego transformatorka).
  • #12 9857898
    R0ckY
    Poziom 11  
    To jak wyżej napisałem, jak najtaniej podać niski (do celów testowych) prąd przemienny?
  • #13 9857915
    msichal
    Poziom 20  
    Ocena: 46
    Znaleźć jakiś mocniejszy zasilacz AC, lub DC i wymontować z niego prostownik(jeżeli jest to zasilacz transformatorowy).
    Nie znam za bardzo tego układu, ale może wystarczyłoby wyrzucić prostownik z tego zasilacza do anteny i podłączyć większe obciążenie w postaci tych diod(większa ich ilość)?

Moderowany przez Mirek Z.:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/faq.php - p.3.1.11!

• #14 9857928
    R0ckY
    Poziom 11  
    Kilka takich mniejszych trafo ze starych zasilaczy mam, a ile konkretnie tych LEDów?
    Sorry za takie pytania, ale jestem w tym jak by to powiedzieć... początkujący to za duży poziom więc może prawie początkujący.
  • #15 9857938
    Artur k.
    msichal napisał:
    Nie znam za bardzo tego układu, ale może wystarczyłoby wyrzucić prostownik z tego zasilacza do anteny i podłączyć większe obciążenie w postaci tych diod(większa ich ilość)?

Kolego, jak nie znasz, to po co piszesz i to jeszcze bzdury? Zasilacz antenowy ma wydajność prądową ok. 100mA, typowo siedzą tam transformatory TS2/56. LED pobiera 20mA, ile tych LED podłączysz, żeby nie przekroczyć wydajności transformatora? Poza tym tyrystor nie będzie działał poprawnie z obciążeniem w postaci samych LED!

Widzisz? Już namąciłeś w głowie autorowi tematu:
    R0ckY napisał:
    a ile konkretnie tych LEDów?
  • #16 9857943
    R0ckY
    Poziom 11  
    Artur k. napisał:
    msichal napisał:

Kolego, jak nie znasz, to po co piszesz i to jeszcze bzdury? Zasilacz antenowy ma wydajność prądową ok. 100mA, typowo siedzą tam transformatory TS2/56. LED pobiera 20mA, ile tych LED podłączysz, żeby nie przekroczyć wydajności transformatora. Poza tym tyrystor nie będzie działał poprawnie z obciążeniem w postaci samych LED!

Tak więc czego użyć?
  • #17 9857947
    Artur k.
    Musisz użyć żarówek. Napisz jakie masz te transformatory, będzie łatwiej coś wykombinować.
  • #18 9857965
    R0ckY
    Poziom 11  
    Trafo jak pisałem, ze starych zasilaczy antenowych. Wszystkie 12V 100mA.

A w komputerze ;>? Wtyczka molex ma stałe chyba, ale nie jestem pewien.
  • #19 9857987
    Artur k.
    Tak, w komputerze jest napięcie stałe. Cóż, z tych zasilaczy nie zrobisz za wiele. Można co prawda próbować łączyć uzwojenia transformatorów równolegle, ale transformatory muszą być identyczne (a nawet tego samego typu nie są) i nie wolno pomylić końców z początkami uzwojeń. Nie polecam Tobie takiej zabawy.

Musisz załatwić sobie jakiś transformator 12 albo 24V o mocy przynajmniej 10-20W, wtedy kupisz sobie odpowiednie żarówki i sprawdzisz.
  • #20 9857995
    R0ckY
    Poziom 11  
    Ok, trafo bd musiał załatwić :) A dacie rade z fotki (większej i lepszej jakości zdjęcia) zobaczyć czy wszystko dobrze wlutowane? Będę naprawdę bardzo wdzięczny bo stracić 50zł jest łatwo, a chciałbym aby to działało :)

Link do aukcji usunąłem - p.3.1.18 regulaminu. Nie pisz skrótami! [Mirek Z.]
  • #21 9897799
    R0ckY
    Poziom 11  
    Jabel J50 - Wszystkie żarówki świecą, co sprawdzić po złożeniu? Jabel J50 - Wszystkie żarówki świecą, co sprawdzić po złożeniu?
    Jabel J50 - Wszystkie żarówki świecą, co sprawdzić po złożeniu? Jabel J50 - Wszystkie żarówki świecą, co sprawdzić po złożeniu?

Do żarówki kupiłem jedyny zasilacz z prądem zmiennym (~12V 1A), żarówka 20W, halogenowa, do testów :)

Kanał 3, w ogóle nie świeci, żarówka nie reaguje na potencjometry.

Tak więc, panowie, wrzucam zdjęcia płytek. Co może być źle??
  • #23 9898407
    R0ckY
    Poziom 11  
    Chodzi Ci te nad c9 oraz pod Th1, po lewej od p3 i po prawej od c4?

Tzn o co dokładnie chodzi ponieważ w paczce jaką dostałem nic nie było.

Up..

Wlutowałem, teraz nie świecą cały czas, nie świeca w ogóle, a scalak parzy jak się go dotknie :/
  • #24 9899128
    Artur k.
    Ewidentnie masz jakieś błędy montażowe. Przejrzyj dokładnie, czy wszystkie elementy są tam gdzie być powinny. Zasilanie na pewno podłączyłeś dobrze? Nie pomyliłeś +15V z masą, albo z -15V? Według instrukcji one się tam krzyżują,
  • #25 9900692
    R0ckY
    Poziom 11  
    Zasilacz daje na pewno 15+/- i sprawdzałem dokładnie, + do +, - do minusa i 0 do zera. Czy po podłączeniu zasilania żarówek, powinienem mieć prąd przy zasilaczu? tzn na +,-,0 ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z płytką Jabel J50, gdzie wszystkie żarówki świecą ciągle po złożeniu. W trakcie dyskusji zasugerowano, aby sprawdził poprawność lutów, w tym tranzystorów, diod i kondensatorów, a także upewnił się, że nie ma zwarć. Zwrócono uwagę, że użycie diod LED zamiast żarówek może powodować nieprawidłowe działanie tyrystora. Użytkownik został poinstruowany, aby używać żarówek 12V lub 24V z zasilaczem prądu przemiennego, ponieważ zasilacz stały nie pozwala na prawidłowe działanie układu. Wskazano również na konieczność sprawdzenia, czy zasilanie jest podłączone poprawnie oraz na ewentualne błędy montażowe, które mogą prowadzić do przegrzewania się scalaka.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA