logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki dysk zewnętrzny lub pendrive USB 2.0 NTFS do nagrywania w Sharp LD 732?

zwirzyk 04 Gru 2012 09:19 4539 8
REKLAMA
  • #1 11608429
    zwirzyk
    Poziom 10  
    Ocena: 28
    Witam.Na wstępie wyjaśnię ,że z racji wieku nie jestem biegły w tym temacie,a wszelkie zapytania do przedstawiciela w Polsce spełzły na niczym, to znaczy podano wiadomości zawarte w instrukcji. Posiadam TV Sharp Ld 732.W instrukcji zapisano: USB pamięć 2.0 , system plików NTFS , minimalna wielkość pamięci 1GB.Telewizor posiada możliwość nagrywania programów i chcę z tej możliwości skorzystać.I teraz pytania : co kupić ? dysk przenośny o poj. do 500 GB jeżeli tak to jaki ? czy pendriva - jakiego?. W instrukcja podano nr portu USB do którego należy podpiąć pamięć zewnętrzną. Czy po wpięciu pamięci formatowanie następuje automatycznie, czy też tą pamięć należy sformatować na innym urządzeniu np. komputer. Poczytałem nieco wiadomości zapisanych na tym portalu, ale większość piszących posługuje się terminami i zwrotami zrozumiałymi przez osoby ,które już "siedzą w temacie"a to takiemu neptkowi jak ja prawie nic nie mówi. Więc gorąca prośba do osoby , która chciała by mi pomóc - proszę tłumaczyć jak dziecku z przedszkola choć podejrzewam , że dzisiejsze przedszkolaki posiadają więcej wiedzy na ten temat niż ja. Serdecznie pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 11608453
    sbartos
    Poziom 25  
    Ocena: 153
    hola!
    ja też mam sharpa
    kupiłem dysk 500 gb w obudowie, która ma gniazdo do podłączenia zasilacza i zasilacz 5VDC
    sformatowałem go po podłączeniu do laptopa i w opcjach formatowania wybrałem typ plików ntfs, wszystko śmiga pięknie z tv
    wcześniej miałem pendrive ale miał za mało pamięci
    film zwłaszcza w hd potrafi trochę mieć gb
    powodzenia
    s.
  • REKLAMA
  • #3 11608499
    zwirzyk
    Poziom 10  
    Cześć. wiadomość odczytałem, ale jej część jest dla mnie niewiadomą.Na dysk 500gb można nagrać z TV filmów lub programów np.2,5 godz. ILE ? aby nie trza było za każdym razem po odtworzeniu kasować.Nie wiem co oznacza zwrot "film zwłaszcza w hd potrafi mieć gb" ?Proszę nie gniewaj się ,że zadaję takie pytania , ale gdyby chodziło np o mechanikę samochodową na pewno bym ich nie zadawał.Pozdtrawiam
  • #4 11630927
    pryszczatyguziec
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witaj. Spróbuję coś Ci poradzić.

Jeśli chodzi o rozmiary pojedynczego materiału który nagrasz, załóżmy że chcesz nagrać koncert, równą godzinę, to taki materiał może zająć 1-2-3-5 lub nawet 10gb, zależy jaką jakość nagrywania wybierzesz w opcjach. Im wyższa jakość (rozdzielczość, jakość dźwięku itd.), tym większy rozmiar nagranego filmu.

Na początek może Ci się wydawać, że 500GB to nieskończenie dużo miejsca i nigdy się nie skończy. Otóż nie, jeśli chcesz na długo mieć gdzie przechowywać materiały, a szczególnie wysokiej jakości video, to bardzo szybko się ono wyczerpie.

Na dzień dzisiejszy, moim zdaniem, najekonomiczniejszym w stosunku cena/pojemność jest wybór dysku zewnętrznego 2TB (czyli 2000GB). Taki na allegro kosztuje teraz ok. 350zł (osobiście polecam firmę WD, mam trzy takie dyski i są niezawodne).
    Dla porównania:
    500gb ~210zł (x4=840)
    1000gb ~270zł (x2=520)
    2000gb ~350zł

Na takim dysku zmieścisz wszystko bez problemu, możesz go podłączać do komputera, laptopa, czego tam tylko chcesz.

A pen drive 16gb jako sprzęt mobilny, żeby wziąć do kieszeni i pożyczyć komuś co się nagrało ewentualnie...

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 11631244
    zwirzyk
    Poziom 10  
    Witam, choć należało by napisać dobry wieczór, ale nie wiem kiedy ta wiadomość zostanie odczytana.Dziękuje za dość wyczerpującą informację na temat pojemności dysku zewnętrznego.W zasadzie wiem ,że im większa pojemność, tym zwiększa się możliwość nagrania materiału. W zasadzie nie mam zamiaru przechowywać przez dłuższy okres nagrań , a jedynie odtworzyć je w czasie dostępnym i ewentualnie usunąć ,aby zrobić miejsce na następne nagrania.Interesuje mnie natomiast strona techniczna. Czy dysk o tak dużej pojemności będzie chciał współpracować z posiadanym odbiornikiem tv. Dużo w opisach na temat zasilania dysku bezpośrednio z tv wyczytałem w zamieszczonych opisach na str. elektrody.Ponieważ jak zapewne doczytałeś w moim zapytaniu nie jestem biegły w tych tematach, przed decyzją zakupu dysku chcę uzyskać większą wiedzę abym mógł ten temat "skonsumować". Zatem nie wiem co ma oznaczać zapis "usb pamięć 2,0". W różnych opisach dotyczących dysków znajduję 2,0 , 3,0 , 3,5 ,do czego ta wielkość się odnosi ? następnie doczytuję ,że dysk należy sformatować do systemu plików NTFS -w jaki sposób tego dokonać, czy dysk się sformatuje podłączając go pod wskazane w instrukcji gniazdo USB, czy też takiego formatowania należy dokonać za pomocą komputera? i teraz następne pytanie ,a jak tv nie odczyta połączenia z dyskiem co wtedy ?Zapewne najlepszym sposobem było by oddać tv do serwisu poprosić o skompletowanie z dyskiem zapłacić i po ptokach ,jak to się drzewiej mówiło, ale to nie to.Jak człek coś sam zrobi , a zrobi dobrze nawet przy pomocy ludzi uczynnych, którzy potrafią doradzić to i z tego czuje się większą satysfakcję. Zatem dziękuje za doradę i jeżeli można proszę o więcej . Serdecznie pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 11631759
    pryszczatyguziec
    Poziom 10  
    Oczywiście będzie współpracował z telewizorem.
    W telewizorze posiadasz wejście USB 2.0. Oznacza to kolejny stopień technologiczny w tym wejściu (im wyższy USB tym szybszy przesył danych pomiędzy urządzeniami połączonymi). Niezależnie czy podłączysz do niego dysk obsługujący USB 2.0 czy 3.0, przesył będzie odbywał się z prędkością dla USB 2.0, bo ogranicza go wejście w telewizorze. Dlatego też jeśli przez najbliższe kilka lat nie zamierzasz wymieniać telewizora, komputera i innego sprzętu to nie ma sensu kupować dysku z USB 3.0 (jeśli byłby droższy, a jest), bo jego nowoczesność i tak nie będzie wykorzystana.

Formatowanie zrobisz za pomocą komputera, jest to kilka kliknięć dosłownie. Dysk WD który Ci polecałem jest domyślnie w formacie NTFS, więc po wyjęciu z pudełka i podłączeniu od razu działa na wszystkim, do czego go podłączysz. Możesz śmiało kupować sam i nie płacić za usługi, masz pewność że wszystko będzie działało bez najmniejszego problemu.
  • #7 11631960
    zwirzyk
    Poziom 10  
    Dziękuję.Ta informacja jest bardzo pomocna i nieco poszerzyła mój horyzont wiedzy na poruszany temat. Ale mam jeszcze pytanie - zapewne w zakupie będę brał pod uwagę dysk o poj. 500 GB czy te dyski posiadają zasilanie z USB czy niezależne prądowe przez transformator ? i o jakie firmy można pytać?

Dodano po 9 [minuty]:

A wracając jeszcze do informacji n.t.dysku 2TB WD to skrót firmy , czy pod takim symbolem występuje ten artykuł czyli dysk? z punktu widzenia opłacalności i proporcji pomiędzy ceną ,a pojemnością to taki dysk jest faktycznie opłacalny bardziej niż 500 GB. Czy poza allegro taki dysk też można kupić ?.Z Allegro mam przykre doświadczenia.
  • #8 11632257
    pryszczatyguziec
    Poziom 10  
    Są dyski zasilane zarówno przez USB, jak i przez oddzielny zasilacz.

Reszta w prywatnej wiadomości.
  • #9 14123767
    zwirzyk
    Poziom 10  
    Dzień dobry.
    Skorzystałem z podpowiedzi uczynnych kolegów i zakupiłem dysk zewnętrzny 2TB.Tak TV jak i dysk zewnętrzny z którego często korzystam, spisują się poprawnie.
    Śle pozdrowienia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje informacji na temat zewnętrznej pamięci do telewizora Sharp LD 732, który obsługuje USB 2.0 i system plików NTFS. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące wyboru odpowiedniego dysku zewnętrznego lub pendrive'a, z zaleceniem zakupu dysku o pojemności 2TB, co jest bardziej opłacalne niż mniejsze pojemności. Użytkownicy podkreślają, że dyski mogą być zasilane przez USB lub wymagać oddzielnego zasilacza. Formatowanie pamięci można przeprowadzić na komputerze. Użytkownik ostatecznie zakupił dysk 2TB, który działa poprawnie z telewizorem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA