logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć klawiaturę z laptopa HP nc6000 do USB?

dominkaster 04 Gru 2012 11:37 4878 3
REKLAMA
  • #1 11608770
    dominkaster
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Witam.
    Zastanawia mnie jedna kwestia, czy jest możliwość podłączenia klawiatury z laptopa pod USB?
    Jestem programistą i już 2-gi raz zmieniam klawiaturę przez bóle nadgarstków. Każda klawiatura pod USB z jaką się spotkałem jest dla mnie za szeroka i przy "wyciąganiu" palców do odpowiednich klawiszy krzywię nadgarstek co doprowadza do bólów pod koniec dnia.
    Najlepsza klawiatura na jakiej mi dotychczas przyszło pracować do klawiatura z laptopa HP nc6000. Jest mała i wygodna, idealna pod moje dłonie. Zastanawiam się czy jest możliwość podłączenia jej pod USB. Wiem że nie jest to prosta sprawa i zapewne będzie potrzeba wlutowania jej w jakiś kontroler i coś jeszcze, ale czy ktoś ma jakąś mniej lub bardziej konkretną wiedzę na ten temat? Coś, gdzie zacząć?
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 11608971
    1rycho
    Poziom 22  
    Ocena: 60
    Klawiatura pracuje w układzie matrycy (naciśnięty klawisz zwiera linię kolumny i wiersza). Teoretycznie możliwe jest podłączenie klawiatury z laptopa do jakiegoś kontrolera klawiatury USB. Problem może się pojawić, gdy klawisze będą inaczej umieszczone w matrycy (np klawisz "w"" i "e" mogą być w jednym wierszu matrycy w klawiaturze laptopa, a w klawiaturze z której jest kontroler USB nie). Trzeba by było mieć klawiaturę i jedną i drugą i rozrysować sobie układ matrycy i wtedy będzie wiadomo.

Dodano po 1 [minuty]:

Ewentualnie rozejrzyj się za mini klawiaturami. Mają układ klawiszy zbliżony do laptopa.
  • REKLAMA
  • #3 17345520
    delta85
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    Temat założony dawno temu, ale... czy nie można by po prostu przelutować wyprowadzeń całego układu ścieżek spod klawiszy klawiatury laptopa do wyprowadzeń kontrolera USB (lub innych, właściwych obwodów wejściowych) zwykłej klawiatury ? W razie ewentualnych błędów zamienić miejscami połączenie ścieżek klawiatury tak żeby przykładowe "w" było "w" a "e" było "e".
    Mnie też interesuje taka zamiana klawiatur z podobnych powodów.
    dominkaster - jak rozwiązałeś problem ?
  • #4 19758088
    piotrmartinezz
    Poziom 1  
    No i proszę nie mogę podać linka... dopiero za 7 dni... no więc
    jesli ktoś nadal jest zainteresowany tematem niech sobie wygoogluje:
    instructables
    how to make a USB Laptop Keyboard controller

chociaż wydaje mi się to okropnie skomplikowane ;)
REKLAMA