logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Adapter gameport na USB do kierownicy 1080° z FF - czy to możliwe?

OSAKA12 04 Gru 2012 13:31 5193 2
REKLAMA
  • #1 11609155
    OSAKA12
    Poziom 9  
    Witam! Przekopałem chyba cały internet ;-) i nie znalazłem wystarczającej dla mnie odpowiedzi (albo po prostu szukać nie potrafię).
    Ogólnie chciałem zrobić w miarę tanim kosztem kierownicę z dużym kątem obrotu (jakieś 1080 stopni = 3 obroty), trzema pedałami oraz (jeżeli można) układem FF do PC i przyszedł mi do głowy gameport. Z tego co się zorientowałem, można zrobić bez problemu urządzenia bez żadnych kontrolerów na ten port (dobre dla początkujących, czyli np. mnie), ale tu pojawia się problem właśnie z portem, a właściwie jego brakiem. H-Shifter i tego typu duperele nie stanowią problemu, bo mam parę padów i chyba nawet jakaś starą klawiaturę, jeszcze na płytce drukowanej :D oraz, uwaga, uwaga... porty USB ;-).

Tak więc reasumując:
    1. Czy taki (np. http://www.net-s.pl/index.php?id=3&c=598&g=109683&n=Adapter-USB-GAMEPORT&w=c) adapter zdałby egzamin? Czy całość by działa?
    2. Czy układ ForceFeedback można zrobić pod gameport (ogólnie też nie wiem, jak go dokładnie zrobić, ale myślę, że jak mocno pogrzebię, to coś znajdę, a jak nie, to założę temat z pytaniem)?
    3. Jaka byłaby precyzja takiej kierownicy oraz pedałów? Od czego by ona zależała?

PS. Jeżeli temat założyłem w złym miejscu, to bardzo przepraszam i proszę o jego przeniesienie.
    PS2. Prosiłbym o dość dobitne tłumaczenie o co chodzi (no może poza jednostkami fizycznymi :D)
    Z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #3 11695403
    OSAKA12
    Poziom 9  
    Znalazłem to wcześniej, ale dzięki.

Temat zamykam, raczej nie będzie już potrzebny :).
REKLAMA